🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вярвам, че сме предпочитана агенция за имоти, защото сме добър работодател

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес"

Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес"
Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес"
Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес"
Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на "Адрес"
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Успехът на "Адрес" е закодиран още при основаването. Подобно на създадените в гараж Google, Disney, Amazon и HP, най-голямата българска компания за недвижими имоти стартира през 1993 г. с един тефтер, телефон и амбицията на Христо Илиев да следва именно американския модел на успеха. За своите 30 години живот "Адрес" става ядро на холдинга Realto Group, от който са част Unique Estates, Forton Cushman&Wakefield, "Имотека", New Estates.

Гергана Тенекеджиева поема поста на изпълнителен директор на компанията през 2019 г., без да подозира с колко непредвидени събития ще я сблъска новата позиция и колко стремителна адаптация ще трябва да оглави.

Как в годините без търговски регистър и кадастър, в тези насветовна финансова криза, пандемия и няколко ефективни войни една компания успява не просто да оцелее, но и да расте и да продължава да е незаобиколим фактор на пазара?

Отговорът на този въпрос звучи просто - с ясна визия. Реализацията обаче се постига с изключително много усилия и труд. Христо Илиев винаги е държал компанията да има конкретна стратегия за развитие и план за изпълнението ѝ. Аз бих добавила - в тези турбулентни времена е нужна и много гъвкавост, както и отворено съзнание към хората и към техния живот.

Защото ние работим с продукт, който е житейски важен за клиентите ни. Изборът на дом е рационално решение, за което се иска премисляне на поредица обективни фактори, но също толкова е и емоционална стъпка. В началото на годината Google представи данните за търсенията през 2023 г. Българите питат най-често "колко струва златото", а вторият резултат е "колко струва имотът ми". Чувствителността на хората към този пазар прави ролята ни като ключов участник в него още по-значима. В "Адрес" не забравяме тази си отговорност и в голяма степен на това дължим успеха си.

Смятате ли, че времето е най-важният измерител на успеха?

Да. Всички сме виждали компании с лавинообразен успех и също толкова лавинообразен провал. Отбелязахме 30-годишнината си в изĸлючитeлнo топлa aтмocфepa и посрещнахме xopaта, които са част от нашия успех - бивши cлyжитeли, пapтньopи и клиенти. Там видях гoлямoтo пpизнaниe - пoзитивнoтo oтнoшeниe нa тoлĸoвa мнoгo xopa, и ce yвepих oт диcтaнциятa нa вpeмeтo, чe пътят ни винaги e бил вepният, дopи в тpyдни вpeмeнa. Да ценим уменията и приноса на всеки и да градим доверие в дългосрочен план - това е ДНК-то на "Адрес".

Говорите за адаптивност. Към какво ново ще трябва да се адаптира пазарът на имоти споредвас?

Два са факторите, които ще определят търсенето на имоти в България в дългосрочен план. Първият е демографията - раждаемостта, смъртността, но и миграцията. Вторият, който отчасти е функция на първия, е работната сила - количеството и качеството ѝ. Тези фактори са подобни - единият се разтяга във времето, другият в пространството. Или с други думи - колкото повече работещи хора в България, толкова по-активен пазар.

Защото активността на пазара, а оттам и цените, зависят не само от икономическите промени и внезапни кризи, но и са резултат от това как и колко качествено живеят хората. Това трябва да вземат предвид и инвеститорите днес - за да са печеливши, проектите трябва да предоставят по-висок стандарт на живот, да подобрят комфорта на хората и нивото на удовлетвореност от дома им. Смятам, че българските предприемачи научиха ценни уроци и днес са по-адаптивни от всякога. Важно е обаче да строят с визия за след 30 години - как ще изглеждат след такъв период тяхната сграда и имотите в нея и дали и тогава ще има желаещи да живеят в тях.

А какво трябва да знаят купувачите и продавачите?

Купувачите следва да знаят, че стойност и цена са две различни неща. Един наглед твърде скъп имот може да е този, който цял живот са искали по някаква тяхна субективна причина. Покупката от необходимост не бива да се отлага в очакване на спад на цените - това на този етап няма да се случи, така че да се отрази съществено върху крайната стойност на сделката. Такова отлагане е основателно само ако цената ще надвиши значителна част от месечния бюджет на домакинството.

Продавачите трябва винаги да сравняват своите оферти с тези на конкурентите, да бъдат информирани и да познават добре пазарното предлагане. Съветът ми към тях е да продават винаги, когато имат истинска нужда. И да не чакат по-добри времена, тъй като за тях е възможно да настъпят и по-лоши такива в резултат на прекаленото отлагане.

Как ще се промени компанията след вашето управление?

Надявам се, към по-добро. Ще съм изключително радостна, ако заедно с екипа успеем да създадем една по-добра репутация на професията на консултанта. Държа и съм безкомпромисна, когато става дума за професионализъм. Добрият брокер може да сключи за вас мечтаната сделка, лошият - да я съсипе. Неговите функции са важни и имат голямо отражение на пазара.

Друга моя цел е свързана с вътрешното развитие на компанията. В толкова голяма структура, каквато е "Адрес", моят ангажимент към служителите ни е най-съществен. Хората са единственият ни капитал. Над 25% са с нас повече от 10 години. Затова вярвам, че сме предпочитана агенция за имоти, защото сме добър работодател.

И не на последно място - активно работя по кауза, която е колкото професионална, толкова е и резултат от моята собствена ценностна система. И това е да затвърдим още повече устойчиви практики на корпоративна социална отговорност в "Адрес".

Задължителна или пожелателна е завас тази корпоративна социална отговорност?

Считам, че е задължителна за всяка голяма компания и международните практики го доказват. Бизнесът е звено, което има ресурс да се ангажира с важни социални каузи, но и да дава пример на останалите - на по-малките компании, на отделните хора, на държавата. Освен това в "Адрес" работят много служители и аз смятам за свой дълг да ги ангажирам, доколкото мога, с хора и съдби, които имат нужда от подкрепа.

Коя е каузата, с която сте ангажирани в момента?

Инициативата се нарича "30 години - 30 младежи" и е с подкрепата на фондация bCause, с която си партнираме вече няколко години. В рамките на кампанията "Адрес" ще подпомогне кариерния старт и самостоятелния живот на юноши в неравностойно положение. Те ще бъдат подкрепени в придобиването на адекватни за образователното им ниво умения и в повишаването на увереността им, че могат да се справят на пазара на труда. Съзнавам, че в България има много хора, които имат нужда от помощ, и е изключително трудно да избереш на кого да подадеш ръка. А когато излизаш от институция на 18-годишна възраст или си попаднал в капана на насилието или зависимостите, реализацията е изключително трудна. Тогава стартът ти е далеч по-сложен и нисък в сравнение с този на останалите.

Кой може да участва и какви са критериите за подбор?

В подбора ще участват младежи от институции в София и областта, Стара Загора, Пловдив, Велико Търново, Бургас, Габрово, Казанлък и Кюстендил. Това са хора, лишени от родителска грижа или жертви на домашно насилие. Проектът е отворен и за младежи, преодоляващи зависимости. Нашата цел е да подберем хора, които наистина имат желание да се развиват. След направеното дарение ще проследим развитието им, като за всеки има предвиден ментор, а в края на 2025 г. ще отчетем резултатите.

В проекта са предвидени професии без изискване за предварително високо образователно ниво - готвачи, пицари, хлебари, градинари, маникюристи, фризьори, шивачи, шофьори. Има възможност и за професии, свързани с новите технологии - програмиране, QA, дизайн и други. Проектът включва и подкрепа при търсене и намиране на работа, както и социално-психологическа подкрепа при започване. Особено важен акцент на програмата е задържането на младежите на работа.

На практика добрата професионална реализация на всички млади хора е ключова за страната. Както казах, работната сила в следващите 30 години ще определя не само пазара на имоти, но и цялата икономика. Наложително е бизнесите и работодателите да полагат целенасочени усилия и да създават, насърчават и обучават млади и качествени кадри.