🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Строителни предприемачи: През живота си ще смените две-три жилища

Наред с търсещите "първи дом" и инвестиционните купувачи пазарът се движи и от хората, които се стремят към по-висок жизнен стандарт

Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Ядрото на имотния пазар, както е известно, са купувачите на първо жилище за живеене. Напоследък това са все по-млади хора с добри доходи, подпомогнати от евтините ипотечни кредити и от роднините си. При демографската картина в България обаче, а и при големия дял необитавани жилища кое по-точно подхранва оптимизма на инвеститорите за бъдещето на пазара? Това най-вече са купувачите, които сменят едно жилище с друго - по-голямо или на по-добра локация, за да подобрят стандарта си на живот. Тази тенденция се разви след пандемията и успя да се разгърне също благодарение добрата макросреда и на ипотечното кредитиране. Друго очакване е, че старият сграден фонд в страната ще генерира нови клиенти за новото строителство. Освен това растящите цени на имотите са причина и много хора да влизат на пазара, за да правят пари от ръста. Има и други, които правят пари от това, че ги обучават. Инвестиционните стратегии стават все по-разнообразни.

От апартаменти към къщи

"При нас 70% от купувачите са хора, които сменят едно жилище с друго, а останалите 30% са инвестиционни", казва Невена Стоянова, управляващ директор на Luximmо. "Доскоро се разширяваха в по-големи апартаменти, а сега масово искат къщи. И ако преди купуваха къщи в затворени комплекси на етап близо до въвеждането в експлоатация, за да имат време за размисъл и наблюдения, сега го правят още на зелено", казва тя с уточнението, че тази благоприятна конюнктура е във високия сегмент. Освен това в него много от купувачите предпочитат да инвестират в зелени проекти. Макар да струват повече сега, в дългосрочен план те обещават по-благоприятно данъчно облагане.

Преди 100 години едно жилище е обитавано от две или три поколения. Сега може да се очаква едно поколение да смени два или три пъти жилището, което обитава, за да отговаря на нуждите му.

Мирослав Тошкин
Мирослав Тошкин

управител MD Capital

Сбогом на панелките?

В сектора на имотите вече са пресметнали колко панелни жилища в края на живота им има в София (440 хил. апартамента на възраст над 50 - 60 години). Виждат в тези над 700 - 800 хил. софиянци, които ги обитават, един от изворите на бъдещи клиенти. Потребителите обаче все още не са склонни да отпишат панелните жилища и цените им са близки до тези на новото строителство. Инвеститорите го обясняват с това, че все още няма достатъчно предлагане на готов жилищен продукт. "Наблюдаваме как в райони с по-голям брой апартаменти ново строителство срокът за продажба на старите жилища и панелите вече се забавя", казва Ралица Ценова, директор "Продажби" в Home2U.

Новото строителство има безспорни плюсове - например по-добра пожарна безопасност, по-висока сеизмоустойчивост, както повтарят инвеститорите. "През 2018 г. влезе в сила нов задължителен стандарт за желязото в стоманобетонни конструкции. Заради него сега влагам с 220% повече желязо в сградите си и последната е с устойчивост 8.5 по Рихтер", казва един от тях. После добавя, че в личен план е разпродал всичко, строено преди тази година.

Някои ги предпочитат

Има причини обаче и хората да предпочитат да живеят в панелните комплекси. "Защото са си създали общност там, защото сградите са на голямо отстояние една от друга, има светлина, пространство, градинки. Защо да оставят всичко това, за да се преместят в нова сграда, от която да гледат прозореца на съседа отсреща", каза Христо Ангелков, управляващ партньор в Bulgaria Sotheby's International Realty. Добавя, че е добре новото строителство да се регулира по по-функционален начин, сградите да са по-високи и да има повече пространство между тях.

Има и хора с друг тип притеснения - че по скоро е възможно да се стигне до обезлюдяване на новозастроените квартали, тъй като младите поколения са взискателни и търсят друго качество на средата.

"България и градовете й са поели ангажименти към европейските институции да направят съществуващите си жилищни сгради здравословни и енергоефективни. Засега този процес е непазарен и се мотае между министерства и ведомства", казва Иван Велков, председател на международната федерация за недвижими имоти FIABCI за България. Той лансира идеята частните инвеститори в партньорство като подизпълнители на общината да съдействат за обновяване на старите сгради. Устойчива концепция, която пести ресурси.

Спекуланти и флипъри

Покупка на апартаменти за ремонт, обновяване и печалба от продажбата стои в основата на актуалния напоследък инвестиционен модел Fix&Flip. Разновидност с по-дълъг хоризонт е моделът BRRRR - купи - ремонтирай - отдай под наем - рефинансирай - повтори. (Повече по темата на стр. ...)

"Имам и огромен процент клиенти, които идват, екзалтирани от мисълта да реализират големи печалби по моделите Fix&Flip и BRRRR. Те са изключително доходоносни, печелят се пари, но изискват много познания и работа, казва Станислава Петрова, изпълнителен директор на "INclusive недвижими имоти". При Fix&Flip например са необходими огромни познания за пазара и района, в който ще се купува, време за множество огледи, консултации с адвокат, за да е чиста сделката, усилия за ремонт, въображение за интериорен дизайн. Ако човек прави всичко сам, е много трудоемко, ако се обърне към специалисти, минимализира печалбата.

При BRRRR е важно първият имот да е собствен и чист от ипотеки, уточнява тя. Поводът е, че нейни колеги се изкушават да препоръчват на хората с пари в началото да капарират няколко имота, които да доплатят с кредити. Трябват и умения за управление на финанси и буфери за месеците, когато жилищата нямат наематели, казва Петрова.

Тренда да се купуват имоти с цел отдаване на AirBnB намира за неперспективен. Личното й мнение е, че "държавата няма да позволи на обикновения човек да бъде хотелиер, ще го засипе с бумащина, такси, данъци, за да го откаже". Дава и пример как, когато в пандемията хората спряха да пътуват, мнозина преминаха от краткосрочни към дългосрочни наеми, в резултат на което наемите паднаха.

За всички тези случаи набляга, че е добре инвеститорите да имат и друга работа като резервен източник на доходи.

"Има два много атрактивни метода на инвестиция. Единият е да влезете в строежа на много ранен етап, да купите на атрактивна схема 20% в началото, 80% при завършване на имота и да го продадете преди акт 16. Мнозина правят качествена възвръщаемост - 120-130% от вложеното, при предварителния договор. Други вземат жилище, ремонтират, обзавеждат и в срок между 12 и 24 месеца реализират продажба, като тук говорим за доходност минимум 10-20%", казва Явор Пердухов, мениджър на Forton Нomes.

Наблюдаваме как в райони с по-голям брой апартаменти ново строителство срокът за продажба на старите жилища и панелите вече се забавя.

Ралица Ценова
Ралица Ценова

директор "Продажби" в Home2U

Жилищата като потребителска стока?

На фона на тази пазарна динамика сред някои инвеститори е актуална концепцията, че жилището все повече се превръща в потребителска стока. "Преди 100 години едно жилище е обитавано от две или три поколения. Сега може да се очаква едно поколение да смени два или три пъти жилището, което обитава, за да отговаря на нуждите му", казва Мирослав Тошкин, управител MD Capital. "Наблюдаваме дори, че и в рамките на един житейски етап жилището се сменя няколко пъти", казва и Ралица Ценова от Home2U.

Дали обаче при сегашните цени на жилищата, брокерските комисиони и липсата на адекватно предлагане хората, за които това не е професия, ще искат често да купуват и продават? Възможна стратегия е да запазят собствените си жилища, стига да са доволни от тях, а ако искат да сменят локацията или апартамента, да го правят в качеството на наематели.

В България вече има инвеститори, които създават проекти Build to Rent. Но засега не толкова, за да отговорят на напиращо търсене, а за да създават продукт, които после да продадат на фондовете наемодатели, очаквани в страната.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар