🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Фармация: Средно здрави

Търговците имат умерено добра година, при производителите тенденциите са разнопосочни

"Заедно с ръста на фармацевтичния пазар се увеличават и очакванията за окрупняване на основните пазарни играчи в унисон с глобалната тенденция границите между търговци на едро, търговци на дребно и производители да се размиват все повече", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг"
"Заедно с ръста на фармацевтичния пазар се увеличават и очакванията за окрупняване на основните пазарни играчи в унисон с глобалната тенденция границите между търговци на едро, търговци на дребно и производители да се размиват все повече", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг"
"Заедно с ръста на фармацевтичния пазар се увеличават и очакванията за окрупняване на основните пазарни играчи в унисон с глобалната тенденция границите между търговци на едро, търговци на дребно и производители да се размиват все повече", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг"    ©  Капитал
"Заедно с ръста на фармацевтичния пазар се увеличават и очакванията за окрупняване на основните пазарни играчи в унисон с глобалната тенденция границите между търговци на едро, търговци на дребно и производители да се размиват все повече", коментира Димитър Димитров, изпълнителен директор на "Софарма трейдинг"    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.

Темата накратко

- Търговците имат умерено добра година на фона на опитите на държавата да получи по-ниски цени.

- При производителите тенденциите са разнопосочни - докато ветеринарната група "Хювефарма" расте, заводите за хуманитарни медикаменти имат по-слаба година заради руския пазар.

- Печалбите са в пъти по-високи при производителите заради силната конкуренция в дистрибуцията.

Световният фармацевтичен пазар, който според прогнозите ще достигне до 2020 г. около 1.4 трилиона долара, е с константни годишни ръстове между 4 и 7% заради застаряващото и боледуващо население. На развиващ се пазар като българския тенденцията е огледална.

За поредна година през 2016 г. продажбите в страната нарастват, наистина със скромните 8.1% в стойност. През миналата година оборотът с лекарства в аптеките и в болниците в България е на обща стойност 3.3 млрд. лв. по данни на QuintilesIMS, като държавата и здравната каса са платили лекарства само за около 1 млрд. лв., а останалата сума е платена от пациентите в брой.

Погледнато през отчетите на фармацевтичните компании обаче, ръстът е наполовина - приходите в топ 15 на сектора се качват със скромните 4%. Разликата е, че в подреждането влизат както търговци на местния пазар, така и производители, работещи основно за износ. При втората група тенденциите са разнопочни - докато ветеринарната група на братя Домусчиеви "Хювефарма" и "Биовет" растат, заводите за хуманитарни медикаменти имат по-слаба година. Обяснението е, че е слаб традиционният пазар - руският. При печалбите обаче производствените компании изпреварват значително търговските.

Водещите участници в класацията - компаниите за търговия на едро с лекарства, през които минават продажбите на медикаменти, хранителни добавки, медицинска козметика, медицински изделия и апаратура, запазват своето лидерство в сектор "Фармация". През тази година обаче дистрибуторите във фармацевтичния сектор с обороти над 600 млн. лв. вече са два - към дългогодишния лидер "Софарма трейдинг" се включва единствената голяма компания с чуждестранен собственик - "Фьоникс фарма", която има ръст в продажбите от 18%, или 91 млн. лв., и минава психологическата граница от над 600 млн. лв. приходи.

В топ 4 на класацията отново са четирите национални дистрибутора на медикаменти, които държат над 80% от продажбите на лекарства, добавки, козметика и медицински изделия в страната. В оборота на дружествата от общо 2.23 млрд. лв. са включени и продажби на медицинска апаратура, услуги като преддистрибуция, маркетинг и ексклузивни представителства на определени марки продукти.

Големи обороти, малка печалба

Търговците на едро имат много ниска печалба в сравнение с производителите на лекарства или работят на загуба. Причината е в търговските надценки, които за дистрибуторите са максимално 9% при лекарствата до 10 лв. и 6% при лекарствата над 30 лв. От своя страна дистрибуторите се опитват да привличат клиенти, като намаляват допълнително надценките си, правят по няколко курса на ден, за да снабдяват аптеките, и кредитират дългосрочно болниците, които по традиция не плащат навреме доставките на медикаменти.

От "Софарма трейдинг" отбелязват поредна десета година на ръст, макар и малък. Изпълнителният директор на компанията Димитър Димитров коментира, че дължат първото си място на това, че са си поставили амбициозната цел да променят облика на секторите, в които оперират. "Например за инвеститорите на болничен пазар предлагаме комплексна услуга от "А до Я" под бранда OMNIS (от латински - всичко). От друга страна, в ритейл сектора концепцията ни SOpharmacy осигурява на българските пациенти достъп до най-съвременни аптечни практики, непознати преди това на местния пазар. Започваме и да изграждаме силно дигитално присъствие и онлайн канали за достъп до клиентите в търговията на едро и дребно, така че да сме готови за предизвикателствата на бъдещето", казва Димитров.

Видно от ръста в продажбите, 2016 г. е била много успешна за "Фьоникс фарма", която е увеличила продажбите си и е намалила загубата, с която кредитира експанзията си.

"Постигнахме 18% ръст в приходите от продажби спрямо предходната година. По данни на QuintilesIMS "Фьоникс фарма" e лидер сред дистрибуторите на лекарства и медицински продукти в България за 2016 с пазарен дял от 22%. Този резултат ни прави много горди. Нашата цел е да разширим портфолиото си и качеството на услугите", коментира Веселин Кунев, управител и директор "Продажби" на "Фьоникс фарма България".

Изпълнителният директор на "Стинг" Иван Здравков намира изминалата година за успешна, но трудна за компанията си. "Като цяло пазарът остава относително стабилен с лек ръст и без съществени забавяния на плащанията от здравната каса. Големите неизвестни бяха свързани с множеството нови идеи на старото ръководство на Министерството на здравеопазването, някои от тях твърде спорни. От всички тези идеи на практика бе осъществена само една - въвеждането на пълно покритие от касата на лекарствата за лечение на хипертония", отбелязва Здравков. Той допълва, че и през 2016 основен двигател на ръста са били скъпоструващите медикаменти и най-вече продуктите за лечение на хепатит C, които обаче изискват огромен финансов ресурс от дистрибуторите и аптеките и носят практически нулева рентабилност.

"Продължава и проблемът с острата конкуренцията в сектора на търговията на едро, ценовите войни и свръхкредитирането на аптеките. Това са и основните причини за ниската рентабилност при търговията на едро. Винаги съм твърдял обаче, че тези причини не са външни за сектора или са предизвикани от някаква държавна политика или рестрикции, а са по-скоро плод на неразумната търговска политика на самите търговци на едро", смята Здравков.

Бизнесът с лекарства на Веселин Марешки също расте, но слабо, с което компанията отново го връща на четвърто място сред търговците. Миналата година новият политик насочи усилия за навлизането си на пазара на горива - с лоу-кост бензиностанции. А според консултанти опитва да продаде аптечния си бизнес, но засега неуспешно.

Оспорвана класация

На пето място е компанията "Хювефарма", която е собственик на ветеринарните заводи "Биовет" и се занимава с управление на ветеринарните си производства извън България и с търговия на ветеринарни лекарства. "Биовет" обяви, че тази година ще започне строителство на нова производствена мощност в Пещера за 150 млн. евро.

Шестото и десетото място в класацията се заемат от завода в Дупница на "Актавис", част от групата на израелския концерн Teva, и от търговската компания "Актавис". Заводът е една от най-големите европейски мощности на фармацевтичната компания и произвежда лекарства за множество пазари, а търговската компания "Актавис" търгува както с негови лекарства, така и с медикаменти на компанията майка, внесени от други държави. През лятото на миналата година Teva окончателно придоби генеричния бизнес на Allergan, дотогавашния собственик на Actavis. Кумулативно класацията за лекарствата по производител на QuintilesIMS нарежда обединението между "Актавис" и Teva на второ място след търговското представителство на швейцарския концерн Novartis, което не съставя отчет в страната.

На следващо място в секторния топ 15 е българската фармацевтична компания "Софарма", която през миналата година продължи да понася сложната политическа и пазарна обстановка на един от основните си пазари - Русия, но за сметка на това компенсира с нови чужди пазари и регистрации на лекарства в чужбина и забележимо увеличаване на печалбата, към което според отчета й принос има и еднократна сделка в Сърбия.

Търговските фирми в България на световните фармацевтични концерни заемат следващите места в класацията. "Рош България" доставя основно онкологични лекарства. Следваща е "Актавис", която търгува основно с генерични лекарства, а зад нея е българската компания на англо-американската GlaxoSmithKline.

За втора поредна година "Ромфарм компани", която изнася през България продукцията на румънските си заводи за Русия и страните от ОНД, бележи спад на приходите си от продажби с около 33%. Предишните години това се обясняваше с отделяне на доставките за Беларус в друга компания. За сметка на това компанията отново бележи впечатляваща печалба от дейността си.

В класацията са представени и търговските компании на още няколко чуждестранни производителя.

Очакван ръст

Водещите компании в класацията прогнозират ръст на продажбите на лекарства и през тази година.

"Фармацевтичният пазар в България ще продължи да нараства, основно поради навлизането на нови и скъпи продукти и терапии, които се заплащат от здравната каса. Този ръст, естествено, зависи от възможностите на бюджета на касата и политиките в сферата на здравеопазването на новото правителство", смята Веселин Кунев, управител и директор "Продажби" на "Фьоникс фарма България".

Иван Здравков от "Стинг" допълва, че важен фактор за стабилността на целия сектор е редовността на плащанията от здравната каса и че някакви сериозни сътресения биха могли да настъпят единствено при съществена промяна на регулаторната рамка, каквато до края на 2017 г. вероятно няма се случи.

"При търговците на едро не очаквам никакви промени, а при аптечния пазар ще се засилят тенденциите за консолидация и окрупняване. Това от своя страна ще даде тласък за развитието на нови форми на асоцииране и коопериране както между аптеките, така и между аптеки и търговци на едро, а ние работим активно в тази насока и разработваме нови форми на сътрудничество с клиентите си", казва Здравков.

"Заедно с ръста на фармацевтичния пазар се увеличават и очакванията за окрупняване на основните пазарни играчи. Това е в унисон с глобалната тенденция границите между търговци на едро, търговци на дребно и производители да се размиват все повече. Логично е в растящ сектор със засилена регулация и натиск върху маржовете компаниите да се стремят да развиват по-големи структури, за да са по-ефективни, да постигат синергии и икономии от мащаба", заключава Димитър Димитров.

Какво потиска пазара

Анализаторите на пазара отбелязват няколко ясни тенденции, които намаляват ръста в продажбите на вътрешния пазар. Едната от тях е продължаващият натиск от страна на държавата върху фармацевтичните компании да намаляват цените на лекарствата. На ниво производител медикаментите продължават да бъдат на най-ниските цени в ЕС, което води до напускане на лекарства от пазара или пък до засилен паралелен износ и оттам - до дефицити на скъпоструващи медикаменти, които имат в пъти по-високи цени в западноевропейските държави.

В същото време регулаторните органи продължават да допускат трудно до пазара нови терапии, което, освен че ще помогне за лечението на много пациенти, би довело и до по-висок ръст на пазара.

Здравната каса дори временно си позволи да подготви критерии за лечение на болни по икономическа, а не по медицинска целесъобразност, които обаче бяха отменени от съда. Опитите да се пести от плащания за лекарства са пренесени върху изключително чувствителни области като онкологията, където в момента се въвежда лечение по пол, ръст и килограми. Въпреки множеството ограничения обаче пазарът продължава своя ръст. Но малък.
Все още няма коментари
Нов коментар