🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голямата биорафинерия

Русенската "Астра биоплант" вдига повече от двойно приходите си

Предприятието е основен доставчик на биодизел на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Основната част от продукцията - 70-80%, обаче отива за износ.
Предприятието е основен доставчик на биодизел на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Основната част от продукцията - 70-80%, обаче отива за износ.
Предприятието е основен доставчик на биодизел на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Основната част от продукцията - 70-80%, обаче отива за износ.    ©  Надежда Чипева
Предприятието е основен доставчик на биодизел на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Основната част от продукцията - 70-80%, обаче отива за износ.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
До една година от компанията планират да увеличат мощностите с още 20-30 хил. тона.

С най-голям ръст в сектора на горивата, ако изключим новия бизнес с бензиностанции на Веселин Марешки, е русенската "Астра биоплант", като компанията излиза много напред не само в бранша си, но и в основната класация "Капитал 100". Приходите на производителя за година растат над два пъти и вече са 758 млн. лв. От загуба за предходните две години през 2016 г. дружеството излиза на печалба 12.6 млн. лв. Компанията оперира фабрика за биодизел в русенското село Сливо поле. От миналата година мощностите там работят с пълна пара, като бизнесът е силно експортно ориентиран.

Собственик на "Астра биоплант" е "Астра-финанс", която пък е на регистрираната в Кипър "Супербтрейд консултинг лимитид". На практика "Астра биоплант" е част от групата на търговеца на пропан-бутан "Булмаркет ДМ", която има големи задължения към ПИБ, откъдето се финансира и предприятието за биодизел. В "Булмаркет" 60% има "Вектра консулт", а останалите 40% са на управителя Станко Станков. "Вектра консулт" е еднолична собственост на регистрираното в Кипър "Борунди сървисис лимитид", на което дружество оповестени акционери са юридическите лица "Лен секретериъл лимитид" и "Дин номинииз лимитид" от Кипър. "Реален акционер на тези акции съм аз", заяви официално пред "Капитал" Станко Станков в края на 2016 г., малко след сериозния инцидент на влаковата композиция в Хитрино. "Булмаркет ДМ" има бизнес в жп превозите, занимава се с пристанищни услуги и т.н.

Ръст на биото

От "Астра биоплант", която произвежда технически масла за индустрията и биодизел, обясняват ръста с това, че през изминалата година е имало пълно натоварване на производствените мощности - на 90-95%, като през 2015 г. са били използвани 40-50% от производствения капацитет.

Компанията е и основен доставчик на бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас". Основната част от продукцията - 70-80%, обаче отива за износ. През изминалата година дружеството е сключило много нови търговски договори, като изнася биодизел за 11 държави в ЕС, има 32-33 клиенти, част от които рафинерии и големи търговци на горива, като ОМV например, която има и рафинерия в Румъния.

Суровините за производството на биодизел - рапица (в най-голяма степен), слънчоглед и соя, идват 40-45% от България, но предимно се зарежда от чужбина, като за последните 3 години основна задача на търговския отдел е била да диверсифицира набавянето на масла, като то идва от 7 държави, разположени по река Дунав.

Внесеният завод

Компанията на практика разполага с два завода за производство на биодизел. Първият с мощност 60 хил. тона е изграден от нулата в България и започва работа през 2009 г. Мястото е Сливо поле, в хале на бившия Комбинат за тежко машиностроене (КТМ) в Русе, част от който бе купена от "Булмаркет ДМ" преди години.

Вторият завод на "Астра биоплант" е за 110 хил. тона. Той беше "внесен", т.е. беше преместен от австрийския град Енс при първия в Сливо поле. Пренасянето е било като по Discovery. Всички инсталации – резервоари, топлообменници, центрофуги и др., се разглобяват на части. След това се описват, етикетират, пакетират и транспортират до България, където се сглобяват наново.

"Внесеният" завод за биодизел беше изграден в Енс през 2007 г. за нуждите на компанията за енергийни решения GATE. След половин година работа обаче е затворен заради финансови проблеми на инвеститора и през 2010 г. е купен от "Булмаркет ДМ". Първоначално русенската компания търси пазар за продукцията си основно в Австрия. Анализите обаче показват друго. Локацията на завода се променя заради неефективното му разположение спрямо суровините и пазарите, както и по-ниските производствени разходи.

Етапът по мащабното преместване на мощностите за биодизел за 13 млн. евро приключи през 2015 г. Ръстът беше виден още през 2015 г., макар и в по-малка степен от този през 2016 г. Плановете не свършват дотук. До една година от компанията планират да увеличат капацитета на мощностите с още 20-30 хил. тона. Поръчайте Вашия К100 »

На хартия или PDF

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • - 3
    • + 3

    758М лева годишни приходи? Тази рафинерия да не е станала пералня докато са я местили от Австрия?

    Нередност?
  • 2
    deqn445 avatar :-|
    deqn445
    • - 3
    • + 4

    758 милиона приход при 100 000 тона производство= 7.58лв за килограм- при цена на олиото 2 лв.- тези нещо ни гъбаркат.

    Нередност?
  • 3
    spalding avatar :-|
    spalding
    • - 4
    • + 1

    Мога да позная структурата на баланса и съответно ОПР: 80%-90% са по пера Други вземания и Други приходи.

    Нередност?
  • 4
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_
    • + 2

    До коментар [#3] от "spalding":

    вместо да се опитваш да познаеш може просто да влезеш в Търговския и да ги видиш
    hint of the day: нИ позна

    Нередност?
Нов коментар