🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Половин милиард от семки

Приходите на производителя на растителни масла "Олива" надхвърлиха 500 млн. лв. през 2016 г., което прави дружеството най-голямата компания в хранителния сектор в страната

Ръстът в приходите от 43% за миналата година е от увеличен капацитет и повече бизнес с рапица, обяснява собственикът Ангел Георгиев
Ръстът в приходите от 43% за миналата година е от увеличен капацитет и повече бизнес с рапица, обяснява собственикът Ангел Георгиев
Ръстът в приходите от 43% за миналата година е от увеличен капацитет и повече бизнес с рапица, обяснява собственикът Ангел Георгиев    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Ръстът в приходите от 43% за миналата година е от увеличен капацитет и повече бизнес с рапица, обяснява собственикът Ангел Георгиев    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Основаната от Ангел Георгиев група започва да строи трети завод за преработка на слънчоглед, рапица и соя. Инвестицията ще е 40 млн. евро, а мястото - до пристанище Варна-запад.
Предприятията в Кнежа и Полски Тръмбеш работят почти изцяло за износ - към Западна Европа, Турция и Северна Африка.

България е в лидерската тройка на най-големите износители на слънчоглед в света от поне пет години. Логично след големия скок в производството на суровината дойде ред и на бум в преработката, защото оттам идва продукт, който носи по-висока добавена стойност на бизнеса. Новите големи количества са само за износ. Това е и полето, в което най-голямата българска компания в сектора "Храни и напитки" - "Олива", развива своята дейност.

За пръв път от създаването й фирмата, която е на върха на секторното класиране за трета поредна година, надхвърли оборот от 500 млн. лв., а ръстът на бизнеса през 2016 г. спрямо предходната година е 43%. С това "Олива" стана най-големият производител на сурово и рафинирано слънчогледово масло на българския пазар.

Плановете за развитие обаче не спират тук. Това лято предстои строителството на третия завод на компанията, който ще бъде до пристанище Варна-запад и ще преработва слънчоглед, рапица и соя. Инвестицията за новото производство е 40 млн. евро, а пускането му ще е поетапно, като заводът трябва да заработи с пълния си капацитет през 2020 г. Заедно със сега съществуващите тези нови мощности ще увеличат обемите, които "Олива" може да обслужва, до 700 хил. тона семена годишно. Броят на заетите също ще нарасне спрямо сегашните 395 служители.

От търговец до голям производител

"Олива" се притежава от компанията за търговия на зърно и маслодайни култури "Билдком". Едноличен собственик на "Билдком" е Ангел Георгиев, който влиза като акционер в "Олива" през 2001 г. и постепенно във времето увеличава дяловете си до над 99%. "Олива" пък е наследник на строената през 1942 г. маслодобивна фабрика "Перла" в Кнежа и още преди да изкупи дяловете на дружеството, Георгиев работи на ишлеме с предприятието. "Сключвахме договори със заводи за преработка, тъй като имахме добри пазари на масла освен на зърнена продукция. Видях добра възможност за това да получаваме и добавена стойност", казва собственикът.

Към времето на придобиването заводът работи с много стари технологии и Георгиев започва активна програма за модернизацията му. Успоредно с това той разширява и капацитета. През 2006 г. компанията пуска и цех за белен слънчоглед, който е с 99.9% чистота и се изнася за хлебопекарната индустрия в Европа. В годините следват нови инвестиции в мощности. Сред тях са няколко зърнобази в различни градове на страната и построеният през 2013 г. нов и високотехнологичен завод в Полски Тръмбеш, който е специализиран в производството на нерафинирано масло. Този проект се осъществява с финансиране от 22 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), а годишният капацитет на преработка е в диапазона 250 - 270 хил. тона слънчогледово семе годишно.

Олио за Европа и Африка

За разлика от преработвателите от други сектори на хранителната индустрия "Олива" няма собствена и наета земеделска земя и не се занимава с отглеждането на културите, които използва. "Моята концепция винаги е била, че всеки трябва да прави това, от което разбира. Отглеждането на земеделска продукция е съвсем друг и коренно различен бизнес", казва Георгиев. Той допълва още, че компанията работи много добре и има близо двадесетгодишни партньорства с доставчици на маслодайни семена от различни области на България. Един от лоялните партньори от самото начало на бизнеса е кооперация "Зора" в Кнежа. Обикновено доставките на суровини могат да бъдат задоволени от вътрешния пазар, но в последните години конкуренцията между преработвателните предприятия и фабриките за белене се е засилила и в производството се ползват и вносни суровини. През 2015 г. и 2016 г. техният дял е около 10-20%.

Портфолиото на "Олива" включва сурово и рафинирано слънчогледово олио, слънчогледов шрот и белени семена. Годишно около 80-90% от продукцията й са предназначени за експорт, а основните пазари на компанията са в Западна Европа, Турция и Северна Африка. "Това кой пазар ще е най-активен много зависи от конкретната година, реколтата и цените в Украйна, която е основен конкурент на България на FOB Черно море", казва Георгиев.

Най-голям дял в общите продажби на компанията има търговията със сурово масло, той е около 60%. Маслото се продава в много различни точки на света, където се рафинира, пакетира и олиото се доставя за нуждите на хранителната индустрия. "Продаваме само на компании, не на крайни потребители, нямаме свои марки, но бутилираме рафинирано олио за наши клиенти в разфасовки по тяхна заявка", обяснява собственикът на "Олива". Това е и основното, което отличава компанията от двата й големи местни конкурента - "Папас" и "Бисер Олива", които, освен че имат собствени продукти, са много по-насочени към вътрешния пазар.

Най-добрата година с дъх на рапица

Големият ръст в приходите на компанията е резултат не само от увеличения производствен капацитет, който е позволил преработката на по-големи обеми слънчоглед, но се дължи и на факта, че тя навлиза с големи крачки и бързо темпо и на пазара на рапица. "През календарната 2016 г. изтъргувахме много по-голям обем рапица. Мога да кажа, че над 100 млн. лв. от приходите ни идват от продажби на тази суровина и маслото от нея, като преработихме близо половината количество до рапично масло", казва Георгиев. "Освен това имахме договорени количества от предходната година, които физически осигурихме през 2016 г.", допълва той. Българските рапични масла се продават главно в ЕС за производство на биодизел.

Въпреки по-високите приходи компанията не е могла да завърши годината с растяща печалба. Тя се свива до 2.7 млн. лв. спрямо 17 млн. лв. година по-рано. "Причина за това е засилената конкуренция в изкупуването, която автоматично довежда до нежелание на фермерите да продават, защото те остават с усещане, че пазарът ще е възходящ. В същото време имаше огромни реколти в основния конкурент - Украйна, и за съжаление трендът не беше възходящ. Това сви маржовете", казва Георгиев. Той посочва още, че нормалният индустриален марж в сектора е между 3 и 5%.

Прогнозата за 2017 г. е оптимистична, макар че реколтата ще е финално ясна по думите на Георгиев "чак когато влезе наесен в склада". "Отново се очакват много добри световни добиви и смятаме, че пазарът ще е много по-спокоен и това ще позволи да влезем в нормалните маржини, които имаме", казва още той. През 2016 г. двете предприятия на "Олива" в Кнежа и Полски Тръмбеш са работили с над 90% от капацитета си и през 2017 г. производството върви със същото темпо.

Сега обаче освен него фокусът на мениджмънта ще падне и върху проекта за новата маслодобивна фабрика. "Търсим и постоянни възможности за разширяване на търговските си позиции по света, като напоследък Азия започва да става много интересен пазар", казва Ангел Георгиев. Поръчайте Вашия К100 »

На хартия или PDF

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 11

    Браво! 500млн. оборот не е шега работа!

    Нередност?
  • 2
    stanislavski_him avatar :-|
    stanislavski_him
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#1] от "crusible":

    Оборота е голям,обаче печалбицата е само 0,5 % .Слаба работа,т.е .няма добавена стойност-изнасят суровина ,а не преработват суровината....

    Нередност?
  • 3
    gmalinov avatar :-P
    gmalinov
    • + 1

    Хубаво е да четем повечко такива новини, защото става въпрос за бизнес в България и то Северна България. А за продуктите от селското стопанство търсене ще има винаги, щото без храна и гориво не можем...

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    До коментар [#2] от "stanislavski_him":

    Не си чел статията.

    Нередност?
Нов коментар