🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите работодатели: Растат, но все по-трудно

Стоте компании с най-много служители са създали над 8.5 хил. нови работни места през миналата година - двигател отново е експортната индустрия, но ръст има и при местни търговски дружества.

Частният топ работодател в страната е казанлъшкият завод "Арсенал". Предходната година компанията е четвърта в общото подреждане и след частната "Кауфланд", но изстрелването на персонала на производителя на автомати измества търговската верига.
Частният топ работодател в страната е казанлъшкият завод "Арсенал". Предходната година компанията е четвърта в общото подреждане и след частната "Кауфланд", но изстрелването на персонала на производителя на автомати измества търговската верига.
Частният топ работодател в страната е казанлъшкият завод "Арсенал". Предходната година компанията е четвърта в общото подреждане и след частната "Кауфланд", но изстрелването на персонала на производителя на автомати измества търговската верига.    ©  Georgi Kozhouharov
Частният топ работодател в страната е казанлъшкият завод "Арсенал". Предходната година компанията е четвърта в общото подреждане и след частната "Кауфланд", но изстрелването на персонала на производителя на автомати измества търговската верига.    ©  Georgi Kozhouharov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Персоналът на 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 300 за пръв път надскача числото 200 хиляди.

Недостиг на хора и все по-голямо разминаване в очакванията между предлагащи и търсещи работа. Така накратко може да се опише състоянието на пазара на труда през миналата 2016 г. Тенденцията се засилва и през тази - прогнозите са безработицата да продължава да спада, а заплатите да растат.

За разлика от предходните две години обаче освен експортно ориентираните сектори нови работни места започват да създават и компаниите, които гледат към вътрешния пазар. Тенденцията се откроява и при стоте най-големи работодателя през 2016 г. Малко над половината от тези компании са наемали хора през миналата година, като нетно общо са разкрили над 8.5 хил. нови работни места. Така персоналът на 100-те дружества с най-много служители в извадката на топ 300 за пръв път надскача числото 200 хиляди. Иначе ръстът е сходен с предходните две години - 4% на годишна база.

Разликата сега е, че проблемът с недостига на хора вече не е само в IT компаниите и индустрията, а е в почти всички сектори на икономиката. Влошаващата се демографска картина на населението също не помага – през 2016 г. статистиката отчете лек спад на заетите в икономиката и в същото време понижаваща се безработица и увеличаващ се коефициент на заетост. Което на практика означава, че и в бъдеще изборът на работодателите ще е все по-ограничен, тъй като влизащите на пазара на труда са по-малко в сравнение с излизащите.

Компаниите, които продължават да освобождават хора, традиционно са от държавния или общинския сектор. С лек спад на персонала са и много от дружествата в металургичния сектор заради слабата година. През 2017 г. обаче тенденцията започва да се обръща заедно с ръста на цените на металите. По-осезаем спад на персонала има и в единични компании от други сектори, като той се дължи или на сезонна заетост, тъй като за някои дружества данните са за средносписъчния брой на служителите, а други са към края на годината, или на конюнктурни фактори.

Превъоръжаването продължава

Секторът, в който ръстът на персонала е най-осезателен, е военната промишленост. Заради увеличаващите се военни конфликти в различни точки на света браншът расте през последните три години - продажбите на най-големите пет оръжейни завода в страната са се увеличили тройно до 1.4 млрд. лв. в края на 2016 година. Заедно с тях расте и нуждата от повече работна ръка. Общо петте големи оръжейни компании са разкрили почти 2500 нови работни места, или близо една трета от всички новосъздадени от топ 100 на големите работодатели през миналата година.

Най-големият държавен завод в сектора - сопотският ВМЗ, който допреди няколко години беше на ръба на фалита, през 2016 г. е и с най-голям ръст на персонала. Той е осигурявал заетост средно на 3631 души. Ръстът продължава и през тази година, като към първото тримесечие наетите са били средно 4483 души, показват отчети на компанията. Основните пазари на компанията са Близкият изток, Индия, Северна Африка, бившите социалистически държави и бившите съветски републики, които използват оръжейни системи, за които ВМЗ прави боеприпаси.

От военните редици е и частният топ работодател в страната - частният завод "Арсенал". Предходната година компанията е четвърта в общото подреждане и след частната "Кауфланд", но изстрелването на персонала на производителя на автомати измества търговската верига.

Експортен ръст

Изминалата година беше поредната, в която износът отбеляза ръст. Освен военната промишленост продължава и разширяването на мощностите на много от останалите компании, които работят за външните пазари. Едно от дружествата с най-силен ръст на наетите е шуменският производител на бойлери "Теси", което е част от групата "Фикосота". Компанията инвестира в нов завод в индустриалната зона в Шумен през миналата година.

Ново предприятие отвори и производителят на сензори за автомобилната индустрия "Сенсата технолоджис България". Сред клиентите на компанията са световни производители като Volkswagen, Daimler, Fiat, Volvo, General Motors и др. Друга компания, която е част от световната верига на доставки за автомобилната индустрия - "СЕ Борднетце - България", инвестира над 10 млн. евро в оборудване, с което да разшири завода си за автомобилни кабели. Тогава компанията обяви, че иска да наеме още 1300 души. Ръстът на персонала в дружеството се вижда и от данните за топ 100. Турската "Теклас България" също продължава да строи нови фабрики и да наема хора, като последно в началото на тази година обяви, че започва инвестицията си в четвърто предприятие в района на Кърджали.

Новият лидер

Компанията, която отчита най-голям процентен ръст на персонала през миналата година обаче (без да включваме "Мобилтел", чийто ръст е механичен заради сливането с "Близу"), е "Пейсейф България", позната доскоро като "Скрилл България". Дружеството, което през 2016 г. за пръв път е лидер в IT сектора по приходи, стои зад система за електронни разплащания. През миналата година компанията обяви планове да разшири екипа си и нае голяма офис площ в Capital Fort. Така само за 2016 г. персоналът на компанията се е увеличил с 315 души, което е ръст от две трети. Пак през 2016 г. българското дружество беше придобито от Optimal Payments в глобална сделка за 1.1 млрд. евро.

Един губи, другите печелят

Динамичните промени в сектор бързооборотни стоки продължиха и през миналата година. Тогава затвориха всички магазини под бранда Carrefour, които бяха на гръцки франчайзьор, последва ги и веригата "Пикадили". Тя изчезна окончателно в края на март тази година, след когато затвори без предупреждение последните си 15 магазина и обяви несъстоятелност. За сметка на това останалите играчи на пазара - германските Kaufland, Lidl и Billa, българската "Фантастико" и прибалтийската "Т маркет", продължиха да разширяват дейността си и да отварят нови обекти. С най-голям ръст на персонала през миналата година е дружеството "Максима България", което оперира веригата "Т маркет" – почти 40% увеличение, следвано от "Билла България" и "Лидл България". Последната компания наскоро прибегна до нестандартен за сектора ход, като публично обяви заплатите, които дава за новоназначени продавачи в столицата – бруто 1000 лв. На месец. От веригата обявиха и че увеличават със 17% предлаганото досега възнаграждение. Зад тази публичност, нетипична за сектора, най-вероятно стои проблемът с недостига на пазара на труда.

Липсата на хора започна да се усеща още през 2015 г., когато икономиката тръгна нагоре. Ако тази тенденция продължи да се задълбочава обаче, някои бизнеси ще трябва или да замразят инвестициите си, или да инвестират в повече технологии, които да заменят човешкия фактор. Или пък да си "внесат" работна ръка, подобно на туристическият сектор през летния сезон.

Поръчайте Вашия К100 »

На хартия или PDF

Все още няма коментари
Нов коментар