🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-големите холдинги: Независимите от държавата растат

Вътрешното потребление вдигна бизнеса на производители и търговци на храни и лекарства

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Най-големият холдинг в страната - държавният БЕХ, е на загуба. С минус е групата на БДЖ.
Групата "Билдком", която търгува със зърно и произвежда олио, расте най-бързо. "Трейс" се свива най-много заради изчезналите държавни поръчки.
11 от холдингите в класацията се търгуват на борсата.

За най-големите български холдинги 2016 година е била противоречива - при 12 приходите се повишават, при останалите осем падат, разнопосочно движение има и при крайния финансов резултат, като средната рентабилност на приходите дори пада. Шарената картина не е изненада, защото повечето от тях работят в различни сектори и среда, а върху дейностите им влияят специфични фактори. Така, ако общият приход на 20-те най-големи дружества се е понижил с 6%, най-голямо влияние за общия спад имат компании, които са държавни или зависят от публични ресурси.

Лидерът по приходи БЕХ консолидира в себе си почти цялата държавна енергетика. А миналата година с огромни загуби е НЕК, която загуби арбитража за "Белене". В спиралата надолу е групата на БДЖ, която губи пазар от частни конкуренти в товарния сектор. При частните компании с голям спад например е строителната "Трейс груп холд", която излиза на загуба заради почти изчезналите държавни поръчки. Лошите новини, с още някои изключения, се ограничават само до тези компании.

Държавен и губещ

Влошените резултати при БЕХ това се дължат в най-голяма степен на загубата на НЕК от 129 млн. лв. при почти непроменени приходи, следвана от "ТЕЦ Марица-изток 2" с почти 100 млн. лв. минус. АЕЦ "Козлодуй" също дърпа енергийния холдинг надолу - за миналата година атомната централа изтри над 80 млн. лв. от печалбата си, а приходите й се понижиха с 11 млн. лв. Причината са високите разходи за модернизация на 5 и 6 блок.

Създаването на фонд "Сигурност" на електроенергийната система също влияе върху резултатите на дружествата - те внасят 5% от приходите си в него и тази такса е задължителна за всички компании в сектора, без значение частни или държавни. Други компании от БЕХ обаче подобряват резултата си - например "Булгаргаз" реализира през 2016 г. най-голямата печалба през последните години - 36 млн. лв.

Подобно на енергийните компании и тези, които прозвеждат и търгуват с петролни продукти, показват разнопосочни резултати. При "Приста ойл" и "Булмаркет ДМ" има спад на приходите, вероятно и заради колебанията в цените на петрола. И докато "Приста" успява да повиши маржовете, тъй като е производител, при търговеца "Булмаркет ДМ" печалбата се свива.

На второ и трето място са публичните холдинги "Химимпорт" и "Еврохолд България", като и двата имат в структурата си голям дял на финансови компании. "Еврохолд" успява да премине кота 1 млрд. лв. на приходите си след растеж на всичките си завена - част от него е и групата "Авто Юнион" (17-а позиция), която е специализирана в продажба на автомобили. Очакванията на ръководството на "Еврохолд" са консолидираните приходи през тази година да достигнат 1.4 млрд. лв.

Сбогом, криза

При "Софарма" ефектът от санкциите срещу Русия и конфликта в Украйна сякаш вече са забравени. Но за година две назад те оказваха негативно влияние върху резултатите на фармацевтичната група. През 2016 г. ситуацията вече е коренно различна и има силен ръст на печалбата при по-скромно нарастване на приходите. Компанията успява да се възползва и от пазарната конюнктура - ръстът на фармацевтичния пазар в България през миналата година е 9% и продажбите само на лекарства са достигнали 2.78 млрд. лв. по данни на Quintiles IMS. Заедно с хранителните добавки, санитарните материали, храните и козметиката, които се продават в аптеките, се оценява на 3.5 млрд. лв. На този фон "Софарма", както и предишните години, е шеста по пазарен дял в стойност с 4% от пазара на лекарства и на първо място по брой продадени опаковки – с 14%.

Приносът на продажбите в България към консолидираните приходи от продажби през 2016 г. възлиза на 73%, като те се увеличават с 3% спрямо същия период на 2015 г. Пазарите в Европа, което включва и Русия и Украйна, формират 25% от продажбите на групата и бележат спад с 2%. През миналата година пазарната капиталзиация на "Софарма" се повиши с близо 9% до 402 млн. лв., което я правеше най-голямата компания на борсата в България. Заради подобрените резултати през тази акциите й продължиха да поскъпват - с 37% от началото на годината до края на май. Компанията обаче не удържа първото място, след като беше изпреварена от Първа инвестиционна банка, където очакванията за влизане на голям външен инвеститор в нея доведоха до силен ръст на книжата й.

Подкрепени от потреблението

Икономическият ръст, повишените доходи и потребление в страната са оказали положително влияние на компании, които са по-зависими от бизнес цикъла. Единственият представител на търговския сектор - "ТВ Фантастико", отчита ръст както на приходите, така и на печалбата. Веригата успява да се възползва заедно с още няколко големи играча в сектора от изнасянето на Penny от България, затварянето на всички магазини Carrefour и на фалита на "Пикадили", което сумарно отвори пазар за още около 600 - 700 млн. лв. годишно.

Ръстът на потреблението помага и на компании като "Бони холдинг", която произвежда месни продукти - компанията успява да се върне в зоната на растежа както при приходите, така и при печалбата. А само година по-рано имаше спад и при двете. Скромен ръст има в приходите на производителя на пилета и продукти от тях "Градус", като печалбата му намалява - компанията държи между 30 и 40% от пазара на пилета и кренвирши, а през миналата година започна и производство на колбаси от червено месо. Онлайн търговията пък вероятно е причина за ръста на оборота при "Спиди".

Класовете на успеха

Компанията с най-голям скок на приходите е "Билдком". Търговецът на зърно е собственик и на производителя на олио "Олива", откъдето всъщност идва и огромният ръст. Печалбата и рентабилността на консолидирана основа обаче силно са се свили и маржът вече е под 1%. Групата работи основно за износ.

В сектора работи и "Агрия груп холд", която от миналата година има в портфолиото си също производител на олио - компанията "Кехлибар" (41 млн. лв. приходи за 2015 г.), която беше придобита за почти 15 млн. лв., това е и единствената покупка през 2016 г. Традиционно "Агрия груп" активно расте чрез придобивания - основно на компании, които са собственици на земя и производители на зърно. Чрез тях тя е обработвала около 170 хил. дка земеделска земя към края на 2016 г., в това число 78 100 дка собствена, на територията на Североизточна България, показва докладът й за дейността.

За миналата година в покупка на земя, дялови участия и техника са инвестирани близо 19 млн. евро, като плановете на ръководството са това да продължи и през тази година, макар и с по-скромни темпове. В началото на юни те започнаха и да се изпълняват - компанията обяви, че ще купи 55% от капитала на варненското дружество "Силк Газ БГ"ООД. "Агрия" се търгува на фондовата борса, като пазарната й капитализация е 85 млн. лв. е към края на май.

Наследство от приватизацията

При най-големите холдинги традиционно попадат и бившите приватизационни фондове. При тях най-добре се представя "Стара планина холд", която е по-тясно профилирана в производството на хидравлични елементи чрез двете си най-големи дружества ХЕС и "М+С хидравлик". Те са и основният източник на приходи и печалба. Освен това холдингът произвежда акумулатори чрез "Елхим Искра" и има бизнес в леката промишленост. В началото на тази година доброто представяне на компанията продължи, като за първото тримесечие резултатите надминаха очакванията на ръководството.

Ръст на печалбата има и при "Индустриален капитал холдинг", който между другото също консолидира приходите на "М+С хидравлик", въпреки че има в него едва 22.37% от акциите.

Добро впечатление прави "Доверие обединен холдинг", който вече втора година е на печалба и успява да я повиши. След овладяването й от Огнян Донев и фирми около "Софарма" преди години компанията подобри дейността си. През февруари от "Софарма" обявиха, че искат да продибият по-голям контрол в "Доверие" спрямо 30-те процента тогава.

При "Синергон холдинг", чийто най-голям актив и източник на приходи е "Топливо", загубата е традиция, а през 2016 г. въпреки ръста на продажбите тя се увеличава.

Единствената компания, която излиза от печалба на загуба през 2016 г., е "Трейс груп холд". Тя пострада силно от спрените обществени поръчки в началото на годината, а бизнесът й е силно зависим от държавата. Затова и още преди години ръководството започна диверсификация на дейността й и насочване в чужбина, но очевидно това все още не работи. Негативните резултати се прехвърлиха и върху пазарната капитализация на холдинга, който се търгува на борсата. За първите пет месеца на годината той загуби 18% до 104 млн. лв.

Втора поредна година "Булгартабак холдинг" остава в зоната на загубата, макар и да я свива леко. По всичко личи обаче, че собствениците водят компанията в посока, която го отклонява от основната му дейност - ключовите му марки вече бяха продадени на British American Tobacco за 105 млн. евро. Загубата не пречи да се разпределят обаче дивиденти от минали печалби, което в един момент може да доведе и до декапитализиране на дружеството. Само през тази се планира да отидат за дивидент 43 млн. лв., а от тях около 38 млн. ще са за компаниите, с които е замаскиран контролът на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Поръчайте Вашия К100 »

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cipura avatar :-P
    BgMafia

    Има две,три катебета в класцията Познайте кои са.

    Нередност?
Нов коментар