Наистина ли най-големият строител в Китай не може да фалира

Регулаторите искат Evergrande да се спаси, като набере допълнителен капитал и намали дълговете си

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В началото на септември най-голямата китайска жилищна строителна компания - Evergrande, обяви разпродажба, подобна на тази в магазините за дрехи: "30% отстъпка за всички имоти, само за месец!" Някои спореха дали това е търговски трик или истинска отстъпка. Но мотивацията зад него е ясна. Потънал в дългове, Evergrande се нуждае от пари, и то бързо. Събитията оттогава подчертаха неотложността и повдигнаха въпроса дали борбата й за оцеляване застрашава цялата икономика.

Въпреки всичко Evergrande има повече дълг, отколкото всяка друга нефинансова компания в Китай - 120 млрд. долара. С построяването на 600 хил. жилища годишно компанията е увеличила дълга си 56 пъти в сравнение с преди десетилетие. И доста се отклони от основния си бизнес, като основа огромна футболна академия, фирма за бутилиране на вода (която продаде по-късно) и компания за производство на електрически автомобили.

Разклащане

На 24 септември в мрежата се разпространи писмо, според което огромната й структура се клати. В него се предупреждава за финансова криза и се призовава правителството на родната провинция Гуандун да одобри резервен план за листване на борсата. Според предишно споразумение Evergrande ще дължи на инвеститорите 130 млрд. юана (19 млрд. долара), ако дъщерната й компания не успее да излезе на борсата в Шънджън преди края на януари, където ще получи по-висока оценка от тази, която има в момента на борсата в Хонконг. Evergrande твърди, че писмото, което е видяно от репортери на Bloomberg и Reuters, е фалшиво.

Evergrande строи по 600 хил. жилища годишно и рекорден дълг от 120 млрд. долара

Частта от него, която привлича най-голямо внимание, е прогнозата, че провалът на китайската компания ще доведе до "системни финансови рискове". Наистина ли е постигнала толкова голям успех, че за нея важи правилото "твърде голяма, за да фалира"?

Независимо дали е автентично, писмото представя ясни аргументи. На първо място, ако компанията фалира, това ще има огромен ефект върху икономиката. Според документа строителният конгломерат, който има строежи в 229 града, създава над 3 млн. работни места.

На второ място, финансовите последици ще бъдат далеч по-големи. Evergrande дължи пари на 171 национални банки и 121 други финансови компании, както и на всички свои притежатели на облигации. Писмото изглежда като план за привличане на помощ от правителството, което да даде социална и финансова стабилност.

Помощ от държавата срещу собственост?

Китайското правителство редовно спасява компании с проблеми, особено държавните си предприятия. Но за компания от частния сектор всяко спасение може да включва поне частична национализация. Evergrande може да си мисли, че има един фактор в своя полза - тя не иска пари, а само одобрение за излизане на борсата.

Както Evergrande знае, листването не е толкова лесно - компанията търси одобрение за продажбата на акции на борсата в Шънджън от 2016 г. насам. И стана още по-трудно през последните седмици. Централната банка и жилищната служба въведоха нова политика за ограничаване финансирането на компании от сектора, като въведоха три "червени линии" за задлъжнялост, например прекалено много разчитане на краткосрочно финансиране. Evergrande е един от многото строители, които прекрачват и трите линии.

Казано с други думи, правителството се опитва да ограничи, а не да улесни растежа на задлъжнелите компании. Властите имат основания да смятат, че проблемите на Evergrande ще доведат до по-малки последици в сравнение с тези на прекалено задлъжняла банка. Evergrande е огромна компания, но дълговете й се равняват на само 0.5% от всички китайски банкови заеми. Земята, която притежава, се оценява на 170 млрд. долара, или 50% повече от дълговете й, по данни на анализаторската компания S&P Capital IQ. На теория би могла да бъде ликвидирана.

На практика обаче е сложно. По-добре да се постараете да го оздравите, преди да го фалирате. Изглежда, че в момента това е фокусът. Evergrande се споразумя с повечето си инвеститори, които очакваха листването на борсата в Шънджън, и си осигури повече време. Вероятно ще набере капитал, като отдели бизнеса си за управление на собственост. И най-същественото е, че септемврийската разпродажба доведе до приток на купувачи. За свое добро компанията трябва да намали строителството, вместо да го продължи.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 2

    Ще построят на другаря Си нов партиен дворец и ще се спасят ...

    Нередност?
Нов коментар