🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Големи разпродажби на акции потопиха борсите в САЩ

Повишаване на лихвите, инфлация, войни и COVID ограничения притесняват инвеститорите. Анализатори смятат, че най-лошото за пазарите предстои

Мечките се завърнаха на пазарите на акции    ©  Unsplash
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Цените на акциите в САЩ достигнаха най-ниската си стойност от началото на годината след масирани разпродажби. Очакванията за високите лихви са основната причина за притесненията на инвеститорите, тъй като те смятат, че това ще подкопае световния растеж. В комбинация с войната в Украйна и нарушените доставки притесненията стават още по-големи. Сред най-пострадалите от разпродажбата бяха технологичните акции. Индексът Nasdaq загуби близо 4% и вече официално се намира в мечи пазар от старта на 2022 г. - повече от 20% спад от последния връх. Компании като Google и Apple също загубиха стойност, по 2% и 3% съответно, докато бенчмаркът S&P 500 се завърна под кота 4000 за пръв път от май 2021 г.

В Азия и Европа ситуацията не е по-различна. Акциите във Франция и Германия също отчетоха спад от около 2-3%, но все още не са достигнали нивата от преди около месец, макар че по всичко изглежда, че може скоро да се достигне ново дъно. Във вторник котировките на DAX и CAC 40 се повишават с около 1% днес. Пазарите в Азия затварят днешната сесия в червено. Акциите в Хонконг се търгуват на най-ниските си нива от 2016 г. насам.

Като цяло "пътят на най-малкото съпротивление остава надолу за глобалните пазари на акции", пише в доклад Брайън Прайс, анализатор в Commonwealth Financial Network. "Дните на пазарния удар тепърва започват", споделя пред WSJ Анди Капирин, главен инвестиционен директор в RegentAtlantic, инвестиционен съветник. "Продължаваме да очакваме нестабилна пазарна среда с повишена волатилност", пишат в анализ икономисти на Bank of America Merrill Lynch.

Какво се случва

Пазарите са разтърсени от няколко страни тази година, което води до притеснения за инвеститорите. Инфлацията почти навсякъде се покачва с най-бързия си темп от десетилетия, заплашвайки да изяде корпоративните печалби и да намали потребителските разходи. Икономическият растеж се забавя. Федералният резерв започва това, което анализаторите очакват да бъде най-агресивната кампания за затягане на паричната политика от 80-те години на миналия век - нещо, което много инвеститори смятат, че може да насочи американската икономика към рецесия.

Перспективите за глобалната икономика също изглеждат все по-непредвидими. Веригите за доставки са на ръба на колапс от няколко години. Ограниченията в Китай, насочени към ограничаването на COVID и конфликта между Русия срещу Украйна, засилват притесненията за глобалния растеж. Данните за търговията на Китай за първите три месеца от 2021 г. вече показват спад от около 5%. На фона на тази несигурност не е изненадващо, че пазарите са толкова нестабилни.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Само Мечо Си Дзин Пух е с пълно гърненце с мед ...

    Нередност?
Нов коментар