🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лихвената примка на Фед около борсите се затяга

Инвеститорите продължават да разпродават рискови активи и индексите се приближават до мечи пазар

Dow Jones 30 падна с над 1000 пункта в четвъртък миналата седмица. Най-лошият дневен спад от март 2020 г.
Dow Jones 30 падна с над 1000 пункта в четвъртък миналата седмица. Най-лошият дневен спад от март 2020 г.
Dow Jones 30 падна с над 1000 пункта в четвъртък миналата седмица. Най-лошият дневен спад от март 2020 г.    ©  Reuters
Dow Jones 30 падна с над 1000 пункта в четвъртък миналата седмица. Най-лошият дневен спад от март 2020 г.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет поредни седмици, в които S&P 500 - широкият борсов индекс в САЩ, реализира спад. Негативната серия не се беше случвала от юни 2011 г. Началото на тази седмица също започна драматично - американските индекси и акции в развития свят бяха подложени на разпродажби, а водещият технологичен индекс Nasdaq 100 е с над 25% под последния си исторически рекорд в края на 2021 г., което го натиска още по-дълбоко в мечия пазар - там, където песимистите са повече от оптимистите. И макар в следващите дни да имаше опит за възстановяване, негативните емоции натежават.

При бягството от рискови активи силно страдат и криптовалутите - през седмицата биткойн се срина под 30 хил. долара, а една от най-големите стейбълкойн валути - TerraUSD, загуби връзката си с долара. От капитализацията на най-големите 500 криптовалути са изтрити 1.5 трилиона долара само за по-малко от половин година.

Възникващите пазари на държави като Бразилия, Южна Африка, Китай също са ударени - повишението на лихвите в развитите държави се отразява на валутите им, което допълнително оказва натиск за напускане на борсите и финансовите им пазари.

Бурята удря доходността и инвестициите на всички. Един от най-големите хедж фондове в света - Tiger Global, е загубил 17 млрд. долара през тази година само заради разпродажба на акции на технологични компании. Или както коментира пред Financial Times Андрю Биър от инвестиционната компания Dynamic Beta: "Магнитудът на загубите е спиращ дъха, особено за фонд с думата "хедж" в името си." В същото време ордите от начинаещи трейдъри, които се надъхваха във форума на Reddit/wallstreetbets, залагайки на акции без фундамент, превръщайки ги в meme, вече са загубили спечеленото.

Прилича на апокалипсис, но не е

Всичко това създава усещането за една апокалиптична картина, но засега паника няма. Въпреки поредните седмици на спад S&P500 е все още в зоната на корекцията, макар и на ръба на мечи пазар - от последния си връх е надолу със 17%, а при Dow Jones 30 загубата е малко над 12%. В Европа ситуацията е малко по-стабилна, макар че след като започна възстановяване от мартенския срив, отново дойде понижение в цените на акциите.

Пазарите в момента са в хватката на централните банки, които поеха курс на повишение на лихвените проценти и слагат край на наливането на пари чрез изкупуване на облигации. Очакванията за високите лихви са основната причина за притесненията на инвеститорите, тъй като те смятат, че това ще подкопае световния растеж. В комбинация с войната в Украйна и нарушените доставки притесненията стават още по-големи.

Перспективите за глобалната икономика също изглеждат все по-непредвидими. Веригите за доставки са на ръба на колапс от няколко години. Ограниченията в Китай, насочени към ограничаването на COVID и конфликта между Русия срещу Украйна, засилват притесненията за глобалния растеж. Данните за търговията на Китай за първите три месеца от 2021 г. вече показват спад около 5%. На фона на тази несигурност не е изненадващо, че пазарите са толкова нестабилни.

Промяна в курса на Фед и останалите банки

Бумът на финансовите пазари беше стимулиран от политиката на Федералния резерв и другите централни банки. С нулевите лихви и печатането на пари чрез изкупуване на държавни и корпоративни облигации те действително предпазиха икономиките и финансовите системи от тотален крах в годините след фалита на Lеhman Brothers (2008 г.) и последвалата криза. Инвеститорите свикнаха, че Фед винаги ще им се притече на помощ, както се случи и по време на кризата, породена от коронавируса, което донесе поредния пазарен бум. Силно либералната монетарна политика обаче донесе и високата инфлация, което наложи и промяна на курса, за да се укротят цените, макар и на цената на загуба на работни места, пазарни сривове и забавяне на икономиката. "Това е много голяма промяна и пазарите имат проблем да се справят с нея", коментира пред New York TImes Робърт Дент, главен икономист за САЩ в Nomura Securities.

"Драстичните ротации на пазара не са необичайни, макар напоследък те да са сред най-изразените в най-новата история", посочват в свои доклад от този месец Джоузеф Куинлан и Лорен Санфилипо, анализатори в Merrill Lynch. На фона на очертаващата се рецесия Куинлан и Санфилипо предложиха още в края на февруари ротация към FANG 2.0 активи, сред които попадат секторите на горивата, металите, отбраната и други. "Тектонските плочи на глобалната икономика се разместват", смятат стратезите на американската банка.

Сривът като възможност

За много инвеститори обаче понижението в цените на акциите е възможност за покупка.

В последния си доклад от тази седмица Goldman Sachs посочиха, че очакват известно възстановяване на индексите. Според анализаторите затягането на финансовите условия ще ребалансира рисковете и ще създаде условия за стабилизиране на финансовите пазари.

"Въпреки че не знаем дали пазарът е достигнал дъното, знаем, че участниците продължават да са мечи настроени, а притеснителните новини на хоризонта продължават да потискат оптимизма", пише в доклад до инвеститорите си през май Пратюш Растоги, основател на Farrer Wealth, хедж фонд. "Обаче знаем две неща: на първо място, всеки мечи пазар от миналото изглежда като възможност и всеки един от бъдещето изглежда като риск, но на второ, най-много се печели, когато се инвестира по време на мечи пазари", споделя Растоги.

"Възстановяването може да бъде бързо", допълва хедж фонд мениджърът, който смята, че сега е подходящ момент за инвестиции. През последните седмици най-пострадали бяха акциите на технологичните компании, които донесоха и най-голям растеж по време на пандемичните години. Очаква се и натискът върху тях да продължи заради високата инфлация.

"Знам, че може да прозвуча като развалена плоча, но вярвам, че сме в ранните етапи на инфлационна спирала в комбинация с все още ниски лихви. Изненадващо има повишение в цените на активи като имотите, докато компаниите с висок растеж (технологичните) ще се сблъскват със спад на стойността им", пише в писмо до инвеститорите Харис Купърман, изпълнителен директор на Praetorian Capital, хедж фонд.

И допълва: "Централните банкери исторически са затягали паричната политика, докато не счупят нещо. След това изпадат в паника. Вероятно в момента сме на няколко тримесечия и потенциално няколко години, докато счупят нещо. Това означава, че по-високите ставки ще бъдат пречка за пазара."

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    belof avatar :-|
    belof

    Г-н Тодоров, г-н Кузманов има едни сайтове coinmarketcap, coin stats, coingeko... Където преди да пишете такива абсурдни неща е хубаво да бъдат прегледани...
    "Цената на най-голямата криптовалута се понижава за шеста поредна седмица до под 33 хил. долара, най-лошият период от 2014 г. насам", само да ви кажа, че през 2014 биткойн(BTC) се търгуваше под 1000$, дори не съм си правил труда да ви чета статията по надолу, защото със подзаглавието цитирано по горе се подразбира, че нямате нито 1 coin от който и да е вид, което не е проблем...
    Проблема, че абсолютно некомпетентни хора превеждат или преписват някакви материали... Колко тъжно да подвеждате хората

    Нередност?
Нов коментар