🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Кейсием": Малкият лидер в света на големите технологични компании

Създадената от Калин Киров компания е основен доставчик на компютърни технологии за българската образователна система

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 24 юни 2022 г. (петък) заедно със седмичния брой на "Капитал" ще бъде разпространено и специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на областите Велико Търново и Габрово.

На 30 юни 2022 г. (четвъртък) ще се проведе събитието Среща на бизнеса във Велико Търново и Габрово. Може да се регистрирате за присъствие или гледане онлайн на сайта на конференцията, където може да откриете програмата, темите и участниците. По време на събитието се награждават най- динамичните компании в региона.

Да си лидер няколко поредни години в силно конкурентен сектор, какъвто е секторът на информационните технологии, е сериозно постижение. Такъв е случаят на "Кейсием"* - компания за ИТ решения в областта на образованието, чието начало е положено преди повече от 16 години. Днес "Кейсием" е лидер в бизнес нишата си и има офис и образователен център в София, но има голям филиал в Габрово.

Приходите на "Кейсием" устойчиво растат - през 2020 г. ръстът е над 150%, а през 2021 - почти 400% (до близо 25 млн. лв.). Компанията няколко пъти попада в класацията на "Капитал" "Гепард" за най-динамични малки и средни предприятия и два пъти е лидер за района на Габрово.

Класацията "Гепард" подрежда най- динамичните малки и средни компании на национално и регионално ниво. За да попадне в класацията, една компания трябва да отбелязва ръст на приходи си в две поредни години; да отговаря с тях на определението за малко или средно предприятие, заложено в закона; да бъде частна собственост и да не е финансово или хазартно дружество. Във всяко издание от поредицата "Капитал Градове" ще представяме фирми, попаднали в регионалната класация за съответната област. Класацията се публикува в самостоятелно издание "Гепард", като през 2022 г. ще излезе нейното 15-тото издание.

Да програмираш успеха

Дружеството е пример за индустриите, на които пандемията даде тласък - то е тясно специализирано в ИТ решенията за образованието. Компанията търгува с образователен софтуер и специализирани хардуерни продукти като таблети, интерактивни дисплеи и др.

Дружеството е сред партньорите, които изпълняват "ковид проекта" на образователното министерство за равен достъп до училищно образование в условията на кризи. Става въпрос за проект за осигуряване на таблети и електронни устройства на учители и ученици, както и обучението им за учене в онлайн среда. По данни в системата ИСУН "Кейсием" има договорени 4.35 млн. лв. по проекта, който все още е в процес на изпълнение.

Централизираните поръчки обаче формират малка част от приходите на компанията. "Работим с училища из цялата страна (предимно среднообразователни) - ако тръгна да ви ги изброявам, ще ми отнеме една седмица, казва Калин Киров, основател и управител на "Кейсием" и допълва: Тези хора не само че са ни клиентите, те ни стават и големи приятели, защото нашата цел не е да продадем една стока - дисплей или дъска; това го правят много фирми. Нашата цел е да им продадем решение, което, първо, да ги улесни, второ, да вкара децата в класните стаи, защото това не е лесно, и трето, да им осигури добри резултати."

Калин Киров пояснява, че преди 7 години решава, че "Кейсием" ще се фокусира изцяло върху образованието: "Следим почти всички новости в сферата, няма изложение в света, в което да не участваме под някаква форма. Ние сме носители на новото по отношение на технологиите, адаптирани за нуждите на образованието."

Управителят на "Кейсием" разказва как преди 5 години всички са се впечатлявали от интерактивните бели дъски и са бързали да купуват. "Но учителите по една или друга причина не можеха да ги използват, защото не е достатъчно просто да имаш техника - трябва да знаеш как да я използваш и да имаш софтуерни ресурси, с които да оживиш тази техника. Ние точно това направихме. Надградихме хардуера със специализиран интерактивен софтуер, който дава възможност учители и ученици заедно да създават интерактивни уроци."

Компанията е представител у нас на обучителните платформи Mozaik, оригинално създадени в Унгария, но използвани днес от стотици милиони потребители в целия свят. "Кейсием" е официален представител и на израелската Globisens, която разработва и предоставя безжични компактни лаборатории по природни науки. Друг любопитен партньор на 'Кейсием" е турската Vestel - най-големият производител на интерактивно оборудване в региона. Според Киров до няколко години триизмерните холограми ще са нещо обичайно за класните стаи и в момента компанията изпълнява проекти за внедряване на такива технологии в няколко училища.

Борба за всеки ученик

По думите на Киров никой не задължава училищата да внедряват компютърни технологии, макар че има много такива програми на образователното министерство. "Те самите искат да бъдат иновативни. В България системата е такава, че борбата за всяко едно дете е жестока, особено в по-малките градчета - по закон субсидията върви след ученика. Виждам, че има желание тенденцията да бъде променена, но докато това се случи, училищата са в надпревара. Дори има случаи, когато в един град едно училище се оборудва с техника, след няма и месец всички останали училища започват и те да се оборудват", казва мениджърът. "И тъй като образователната гилдия в лицето на учители и директори е много специфична, затворена, те си препоръчват един на друг. Когато си създадеш име в рамките на няколко години, след това името работи за теб - когато поддържаш това ниво", пояснява още той.

Освен софтуерни решения и хардуер "Кейсием" провежда и сертификационни обучения за преподаватели. "Ето тази комбинация от иновативни технологии, интересен и атрактивен софтуер, допълващо обучение, което да повдигне квалификацията на учителите, ни прави успешни. И когато сме ентусиазирани, млади и симпатични, нещата се получават по-добре", казва Калин Киров и допълва: "Усилията, които полагаме, за да се задържим на пазара, са неимоверни. Постоянно разширяваме портфолиото от услуги, постоянно търсим нови решения, с които да изпреварим конкуренцията."

Компанията избира да остане в Габрово, където има 12 служители: "Защото все пак е географският център на България, а нашата работа е свързана с изключително много логистика. Ние обичаме да бъдем близко до нашите клиенти. От Габрово много по-бързо може да се отиде до Варна, Русе, Кърджали, Хасково, включително и до София. В Габрово има и технически университет, който е наш много добър партньор. Това изобщо не е за пропускане - всичките ни кадри в Габрово са продукт на техническия университет."

На въпрос ще помогне ли дигитализацията на средното ни образование да се отлепи от дъното на класациите Киров отговаря: "Когато в средното образование влязат млади, мотивирани и ентусиазирани хора, това ще ни извади от дъното. А и аз не мисля, че в момента сме на дъното, ние, българите, сме малко черногледи и малко повече трябва да си имаме доверие."

*В специалното ни издание "Капитал Градове Велико Търново и Габрово" статията е с подзаглавие "Габровската "Кейсием" е основен доставчик на компютърни технологии за българската образователна система". Правим уточнението, че компанията е софийска, но има голям филиал в Габрово. Извиняваме се за допуснатата неточност.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар