🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Габрово опитва да стане "зелен и умен" град

Единствено два български града - Габрово и София, бяха сред отличените в конкурса на ЕК, който инициира тяхното превръщане в климатично неутрални градове до 2050 г.

Темата накратко
  • Габрово и София са отличените в "Мисията на градовете" на ЕК, която цели да превърне 100 града в климатично неутрални до 2050 г.
  • ЕК ще предостави техническа и регулаторна подкрепа, а Horizon Europe ще инвестира общо около 350 млн. евро в научноизследователски дейности в избраните градове до 2023 г.
  • Действията по поканите на Horizon Europe ще обхванат широк спектър от теми като градско планиране и проектиране за климатично неутрални градове, устойчива градска мобилност

За град като Габрово, който се намира в сърцето на Стара планина, думата "зелен" е някак си естествена. Но в XXI век това вече има друг смисъл - а той е да живеем с природата, така че да не й вредим, и да пренастроим всички човешки дейности в щадящ за околната среда режим. Затова Европейският съюз инвестира милиони евро в решаването на това уравнение.

До края на януари градове с над 50 хил. жители можеха да кандидатстват в конкурса на Европейската комисия за "умни и зелени градове". 377 апликации бяха получени от всички държави - членки на ЕС, както и девет страни, които преговарят за асоцииране. След внимателна оценка комисията обяви на 28 април 100-те града, които ще участват в "Мисията на градовете" и които до 2050 г. трябва да станат напълно неутрални.

Сред тях са София и Габрово.

Какво представлява "Мисията на градовете"?

Мисията на градовете ще съвмести усилията на местните власти, гражданите, бизнеса и инвеститорите. Ще бъдат подписани договори със 100-те одобрени града, които не са правно обвързващи, но ще представляват ясен политически ангажимент към ЕС от името националните и регионалните власти и гражданите. Платформата ще предостави необходимата техническа, регулаторна и финансова помощ на градовете. Допълнително само през периода 2022-2023 г. Horizon Europe ще инвестира около 350 милиона евро в научноизследователски и иновационни дейности в тях. Действията по поканите на Horizon Europe ще обхванат широк спектър от теми като градско планиране и проектиране за неутрални по отношение на климата градове, устойчива градска мобилност, позитивни и чисти енергийни квартали (първата покана беше отворена от 11 януари 2022 г. до 26 април 2022 г. с общ индикативен бюджет 117 млн. евро; втората покана ще бъде отворена от 28 април 2022 г. до 6 септември 2022 г. с индикативен бюджет 42 млн. евро).

Що е то "зелен и интелигентен град"?

В Европейския съюз близо три четвърти от населението живее в градски райони, като се очаква този дял да нарасне до малко над 80% през 2050 г. Концентрацията на хора и дейността в градовете често причинява високи нива на замърсяване и негативни въздействия върху въздуха, водата и отпадъците. Към момента градовете потребяват около 80% от енергия в Европа. В същото време те предоставят центрове, в които хората, бизнесът и ресурсите могат да се обединят за иновативна дейност, специализация и повишаване конкурентоспособността на регионите.

"Интелигентният град" е място, в което традиционните мрежи и услуги стават по-ефективни чрез използването на цифрови решения в полза на жителите и бизнеса, дефинира Европейската комисия. Всъщност "интелигентният град" цели още ефикасно използване на ресурсите и по-малко негативен ефект върху околната среда. Това означава "умни" градски транспортни мрежи, подобрено водоснабдяване и съоръжения за изхвърляне на отпадъци, по-ефективни начини за осветление и отопление на сградите. Не на последно място, "интелигентният град" се свързва с по-отзивчива градска администрация, по-безопасни обществени пространства и посрещане на нуждите на застаряващото население.

Градовете да играят основна роля в постигането на климатична неутралност до 2050 г. е целта на Европейския зелен пакт. Те могат значително да допринесат за целта на Зелената сделка за намаляване на емисиите с 55% до 2030 г. и по-практично - да предложат по-чист въздух, по-безопасен транспорт и по-малко задръствания и шум на своите граждани.

Габрово - "добрият пример"

При обявяването на 100-те града, които ще бъдат включени в мисията, Урсула фон дер Лайен, председател на комисията, каза: "Зеленият преход си пробива път в цяла Европа в момента. Но винаги има нужда от пионери, които си поставят още по-високи цели. Тези градове ни показват пътя към по-здравословно бъдеще. Ще ги подкрепим в това! Да започнем работата днес."

"С удовлетворение и гордост, но и с яснотата за поетия ангажимент, Габрово приема постижението да бъде избран сред всички 377 европейски града, кандидатствали в Мисията на ЕС. Участието на Габрово в мисията е естественото продължение на политиките, водени от община Габрово по посока опазване на околната среда и надграждане на ангажиментите, поети с отличието "Европейски зелен лист 2021", казва пред "Капитал" кметът на община Габрово Таня Христова. "Присъединяването ни към мисията дава предимство на Габрово в прехода към климатична неутралност като част от Европейския зелен пакт. Тъй като действията срещу изменението на климата все повече изискват внедряване на "умни" и иновативни решения, а Габрово е град, заявил и предприел стъпки към използване на високотехнологични подходи в дейностите по опазване на природните ценности и човешкото здраве, това би открило нови възможности пред нашия град, чрез които да развиваме и подобряваме вече започнатото", добавя и Десислава Сутева, гл. експерт "Връзки с обществеността" към общината.

В кандидатурата на Габрово са подчертани най-важните проекти и инициативи, а те са свързани с инвестициите в екологичен градски транспорт, развитието на интегрирана система за управление на отпадъците, пилотния проект за "умно" разделно събиране на отпадъците, депозитната система за обратно приемане на отпадъчни материали, очаквания процес по сертифициране към Zero Waste Europe.

Чрез пилотния проект на Габрово за "умно" разделно събиране на отпадъци са изградени две площадки за подземно сметосъбиране. Всяка от тях включва по два жълти контейнера за рециклируеми отпадъци и по един кафяв за биоразградими отпадъци. Обемът на всеки подземен контейнер е 3 куб.м, което се равнява на три стандартни пластмасови съда за отпадъци. Подземните съдове са оборудвани със система от сензори за проследяване нивото на запълване и температурата. Иновация в тези площадки е индивидуалният достъп, който позволява само потребителите, живеещи в зоната на всяка площадка, да използват контейнерите. Всяко домакинство разполага с чип, чрез който отключва контейнера, а системата изпраща данни към сървър в община Габрово, където се отчита честотата на изхвърляне на отпадъци и видът на отпадъка.

Депозитната вендиг система за обратно приемане на отпадъци в Габрово

Депозитната вендиг система за обратно приемане на отпадъци в Габрово е първата подобна система, реализирана в България. Системата включва два автомата, разположени на две локации с широк обществен достъп. Автоматите приемат пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. След финализиране на предаването на отпадъци устройствата издават талон с точки, а потребителите могат да събират талоните си, за да получат екологичен подарък. Вендинг автоматите осигуряват прецизно сепариране на материалите чрез система за разпознаване на опаковките по вид на материала, форма, баркод и съдържание на течност, като скоростта на приемане на отпадъците е до 40 артикула в минута. Предадените опаковки се компактират в машините, след което се насочват за рециклиране. Интересът към депозитната вендинг система е изключителен, като за около месец чрез нея са предадени близо 20 000 бр. бутилки и кенчета. В момента община Габрово е в диалог с потенциални партньори относно възможността със събраните талони да се ползват отстъпки при пазаруване в различни търговски обекти или ползване на услуги.

Колкото до градския транспорт, община Габрово направи значителни стъпки за осъвременяването му, правейки го по-ефективен с превозни средства, които отговарят на европейските екологични изисквания. Градските линии вече се обслужват от три 12-метрови електробуса и единадесет 12-метрови автобуса на сгъстен природен газ. Екологичните автобуси са част от транспортната услуга на града и поставиха началото на обновяването на обществения транспорт на Габрово.

Конкурсът за участие в мисията не изисква състезание с конкретни проекти. Община Габрово обаче изпълнява и към момента редица инициативи, които, макар и привидно, нямат отношение към климатичните промени. "Намерението ни е да продължим и надградим тази практика. От няколко години община Габрово прилага правила за зелени обществени поръчки, използване на рециклирани суровини или такива, които след използването им могат отново да влязат в цикъла на кръговата икономика. Предстои ни да реализираме проекти, свързани с обновяване и подобряване на градската среда, създаване на център за съвременно изкуство, втори етап от модернизирането на обществения транспорт. Изпълнихме иновативен проект за управление на отпадъците, чрез който реализирахме първата в България депозитна вендинг система за обратно приемане на отпадъци. Работим и в посока на зелените иновации и провеждането на екологични събития", добавя още Десислава Сутева, гл. експерт "Връзки с обществеността" към общината.

Какво предстои?

В кандидатурата са включени още и предстоящите намерения за инвестиции във фотоволтаични и термални инсталации в публични сгради, стремежът към нискоемисионна индустриална зона и развитието на дигиталните модели. Гражданите също ще имат изключително активна роля в действията срещу климатичните промени и адаптацията към изменението на климата.

"Онова, на което държим изключително много, е Габрово да продължи да се развива, но запазвайки своя зелен потенциал. Ще се опитаме да потърсим партньори, които ще обогатят нашия опит, както и такива, с които заедно ще изминаваме стъпките към климатична неутралност, заедно ще търсим подходите и решенията", казва още Десислава Сутева.

Община Габрово вече има разработен "План за действие за устойчива енергия и климат" - един предизвикателен, но изключително важен документ. В него са заложени редица мерки и конкретни действия, които да позволят въздействие срещу климатичните промени. Ще се фокусират върху изграждане на ВЕИ инсталации, създаване на въглеродно неутрална индустриална зона, обновяване на жилищни сгради до клас А и В, модернизиране на обществения транспорт, реализиране на пилотни и демонстрационни проекти за строителство на сгради с нулево потребление на енергия и енергийно позитивни сгради, подмяна на уличното осветление със светодиодни осветители, подобряване на разделното събиране на отпадъци и увеличаване дела на компостирането. Немалки са стремежите ни и по отношение на мерките за адаптация към изменението на климата. Ключови сред тях са градското озеленяване и обособяването на зелени клинове, опазване и подобряване на дълготрайната растителност, поддържане и подновяване на градските и извънградските паркове. Особен акцент във всички тези действия ще бъдат информационните и образователните кампании, включването на гражданското общество и активната работа със заинтересованите страни.

Габрово, подобно на всички избрани в мисията градове, ще се стреми към получаването на Mission label - знак, който има за цел да улесни финансирането по други европейски програми (включително ЕФРР) и да предостави възможности за таргетирано финансиране за градовете. "Това, което е ясно на този етап от участието ни в мисията, е, че следва да имаме достъп до специализирани съвети и подкрепа за разработване на инвестиционен план за привличане на външно финансиране; допълнителни възможности за финансиране чрез програми за иновации, пилотни проекти и демонстрации; възможности за работа в мрежа, обучение и обмен на опит между градовете; приобщаване и включване на граждани и местни общности за неутрални по отношение на климата решения; представяне профила на градовете с цел привличане на инвестиции и привличане на квалифициран персонал и др.", казва Десислава Сутева.

"Присъединяването на Габрово в мисията открива нови възможности и задава ясна посока в ангажиментите по опазване на околната среда, споделяне на зелени идеи и осигуряване на инвестиции, които да подобрят качеството на живот и да подпомогнат действията по адаптиране и смекчаване на климатичните промени", казва кметът на града Таня Христова. Тя допълва, че в момента се намират в един много важен етап и "е от значение държавата да зададе изключително точен, ясен и фокусиран дизайн на предстоящите оперативни програми, на новите партньорства и бъдещите планове за развитие. Не по-малко важно е да подкрепя добрите решения, да подпомага инвестициите в пилотни инициативи, чрез които талантът и нестандартните форми на мислене могат да се претворят в практически решения, които имат реална полза за нашата природа".



Във връзка с отличаването на Габрово в конкурса на Европейската комисия за "интелигентни и зелени градове" от "Капитал" зададохме няколко въпроса на кмета на община Габрово Таня Христова.

С какво Габрово успя да спечели журито от ЕК и да го убеди в потенциала си за умен и зелен град?

С труд и постоянство - това са думите, изписани върху герба на Габрово, и вярвам, че точно упоритата работа, стремежът, амбицията и реализираните инициативи, изпълнените проекти и създадените успешни инвестиции са били оценени от ЕК. Габрово има своята зелена същност, която идва не само от природните дадености, но и от целенасочените усилия за чиста, иновативна, привлекателна и достъпна среда за габровци.

Кои са предизвикателствата за града, които могат да бъдат преодолени чрез участие в мисията, и за кои все още търсите решение?

Предизвикателствата са всички онези, пред които съвременният свят е изправен. Градът ни не е изолиран от климатичните аномалии и последствията от променящия се климат, но пък Габрово има предимството да осъзнава предизвикателствата и да търси решения.

Присъединяването на Габрово в мисията открива нови възможности и задава ясна посока в ангажиментите по опазване на околната среда, споделяне на зелени идеи и осигуряване на инвестиции, които да подобрят качеството на живот и да подпомогнат действията по адаптиране и смекчаване на климатичните промени.

С какво може да съдейства държавата повече градове в България да станат "умни и зелени"?

В момента се намираме в един много важен етап - период, в който се планират предстоящи посоки за развитие, за опазване, за въздействие. Този период задава много силни ангажименти за всеки един от нас. Важно е държавата да зададе изключително точен, ясен и фокусиран дизайн на предстоящите оперативни програми, на новите партньорства и бъдещите планове за развитие. Не по-малко важно е да подкрепя добрите решения, да подпомага инвестициите в пилотни инициативи, чрез които талантът и нестандартните форми на мислене могат да се претворят в практически решения, които имат реална полза за нашата природа.