🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

TarnovoRuns се грижи за общественото здраве в областния град

От 7 години TarnovoRuns култивира здравословния начин на живот и доброволчеството в старопрестолния град и отвъд

Събитията, организирани от TarnovoRuns, са вече над 750. В тях са взели участие над 20 000 души
Събитията, организирани от TarnovoRuns, са вече над 750. В тях са взели участие над 20 000 души
Събитията, организирани от TarnovoRuns, са вече над 750. В тях са взели участие над 20 000 души    ©  Личен архив
Събитията, организирани от TarnovoRuns, са вече над 750. В тях са взели участие над 20 000 души    ©  Личен архив
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Съсипаха я тази държава" е познатият национален девиз, с който мнозина си измиват ръцете всеки път щом се сблъскат с някой общозначим проблем. В него се съдържа посланието, че не ние, а някой друг, най-често представител на политическата класа, е създал проблема и на всичко отгоре не го решава.

Гражданската организация TarnovoRuns е в пълно противоречие с този национален манталитет. Тя е припознала разрешаването на огромния проблем с нездравословния начин на живот като своя цел и я следва. Всекидневно и неотлъчно.

Двигател на организацията е Калин Василев. Той сам по себе си разбива друг вреден стереотип, според който българите, получили престижно образование в чужбина, нямат място обратно в родината. Калин е бегач. Той обаче не бяга от всекидневните неудобства и системните проблеми, които съпътстват живота в България. Той бяга към тях, и то с пълната увереност, че с помощ от приятели ще ги разреши.

Скок отвъд познатото

Василев завършва природо-математическа гимназия във Велико Търново. Произлиза от семейство на лекари и бъдещето му в медицинската професия е предначертано. Към края на гимназията обаче той се сепва от прекалената предвидимост на пътя, по който е поел, и започва да изследва алтернативи.

"Обожавах английския език и исках да видя какво има по света", казва той. Това го тласка да проучи университетите в САЩ. Родителите му заявяват готовност да го подкрепят със скромна сума, но самият процес по кандидатстването е изцяло в негови ръце.

"Търсих, търсих, кандидатствах, учих езици самичък и изучих нещата", разказва Василев.

Благодарение на усилията си той печели стипендия за Gettysburg College в Пенсилвания. Записва биология и химия с идеята, че може би по-късно ще се специализира като лекар или стоматолог. През последната година на следването си изкарва лятна практика в престижния технически университет Carnegie Mellon.

Един от професорите, с които работи, припознава таланта му в точните науки и му предлага място в докторската програма на университета по генно инженерство. Следват 6 години, през които Калин се профилира в сферата на биотехнологиите, а в края на докторантурата си получава покана за следдипломна специализация в Cambridge. Там работи по разработването на терапевтични антитела.

След 13 години "на педал" той решава да си вземе почивка в България с идеята, че след това ще продължи кариерата си в някоя престижна международна организация.

Още през първия си месец във Велико Търново той се запознава с "млади и активни" хора, които го насочват към няколко младежки форума. Покрай форумите среща и други българи, които са решили да се върнат след следване и работа в чужбина.

Така у Калин се заражда мисълта, че самият той би могъл да се завърне трайно във Велико Търново. Тази мисъл е провокирана и от инициативата, която Калин междувременно стартира, за да повиши здравната култура на съгражданите си.

Здраве изоснови

В свободното си време Калин тренира бягане. Практикува и йога, а докато е в Щатите, отблизо вижда плюсовете от културата на спорт и здравословно хранене, която е особено силна в университетските кампуси.

В България той заварва общество, което е на дъното на абсолютно всички класации за здраве в Европейския съюз. Бяхме първи по брой сърдечносъдови заболявания на глава от населението. Водехме и класациите до обездвижване и детско затлъстяване. И във всекидневието си Калин наблюдава широко разпространените вредни навици на хранене и заседналост, които съгражданите му във Велико Търново са възприели. Това го кара да се замисли как може да допринесе за култивирането на по-здравословен начин на живот в родния си град.

"Мечтата ми от малък е да съм замесен по някакъв начин със здравето на хората", казва Калин. Първоначалният му подход за осъществяване на тази мечта е посредством модерните технологии. По време на следването си осъзнава, че най-ефикасният подход за подобряване на здравето са не скъпите имунотерапии, а превенцията чрез правилните навици на живеене.

Промяната в навиците обаче е изключително трудоемък процес, който по думите на Калин изисква "много работа на терен, очи в очи с хората". Независимо от това той се нагърбва с провеждането му на местно ниво.

Резултатът е TarnovoRuns, което стартира като неформална група за провеждане на безплатни тренировки по бягане на открито. Още на втория месец Калин започва да организира и функционална тренировка (фитнес с телесна тежест). Първите 6-7 месеца инициативата не привлича много хора, но с времето все повече търновчани научават за нея и се включват в тренировките.

Междувременно Калин разширява дейността на групата. Първо включва планински преходи, повлиян от "националните традиции в планинарството". Добавя и практики по йога, а най-накрая и велосипедни преходи, подтикван от идеята да представи колоезденето като равностойна алтернатива на автомобилния транспорт, на който съгражданите му често разчитат. На третата година след създаването й инициативата е привлякла стабилна група последователи.

"Осъзнах, че след като сме привлекли хората по един начин, можем да създадем условия за реализация на други групови проекти, които те намират за смислени", казва Калин.

Става въпрос за общественополезни инициативи като почистването на природни местности, облагородяване на екопътеки и провеждане на спортни полудни за училища и детски градини. Общността развива и информационна дейност посредством социалните мрежи. Самият Калин започва да изнася беседи за здравословния начин на живот пред ученици в различни градове.

От хората, за хората

Събитията, организирани от TarnovoRuns, са вече над 750. В тях са взели участие над 20 000 души. Калин е посветил цялото си време на нейното развитие. В работата по различни проекти се включват и доброволци. "Имахме период с твърд екип от 7-8 души, но постепенно осъзнах, че доброволческият труд е непостоянен", казва Калин. По негови наблюдения хората имат "доброволчески капацитет за около година".

С цел да предотврати стресови ситуации той преминава към по-гъвкава структура, при която групи от доброволци се включват в подготовката на конкретни събития. Пример за това е състезание по бягане от миналата година, за организацията на което Калин сформира екип от 12 души. Той не разполага с достатъчен ресурс, за да наеме екип, който да работи срещу заплащане. Организацията се финансира от дарения.

През 2015 г. Калин регистрира TarnovoRuns като сдружение и заедно с група доброволци подготвя документацията за кандидатстване по над 10 проекта и стартъп състезания. Инициативата не получава финансиране по нито един от тях.

"Взех решението, че повече няма да се занимаваме с проектно финансиране, защото отнемаше доста енергиен ресурс", казва Калин.

Взаимодействието на TarnovoRuns с местните власти също е ограничено.

"Пиша писма към общината, свързани най-вече с разрешения за събитията ни, и досега не съм срещал отказ от тяхна страна", казва Калин. Дирекцията по околна среда също съдейства с извозването на боклука при акциите за почистване. Диалогът между общината и организацията се изчерпва дотук.

"Не сме имали разговори с тях за обща стратегия, например по отношение на публичното здраве, въпреки мащаба на TarnovoRuns и опита, който сме натрупали през годините", казва Калин.

Градски плаж

Последната инициатива, зад която TarnovoRuns застава, е създаването на плаж в един от завоите на р. Янтра. Идеята тръгва от екипа зад културно пространство ТАМ. В момента те подготвят квартален фестивал, целящ да вдъхне нов живот на южната част от града. Калин се включва в генерирането на идеи за събитието.

"Заедно с един от организаторите се разхождахме из града, а концепцията за плажа се роди, когато стигнахме до речната зона", казва той.

Локацията не е случайна. Преди 8 години Велико Търново е домакин на голям архитектурен фестивал, в рамките на който студенти реализират различни проекти за облагородяване на градската среда. Сред тях е и дървена постройка за събития на брега на реката. Постройката все още е там, но е занемарена и заобиколена от бурени. Самите те скриват пясъчните наноси, които реката е сформирала там естествено през вековете.

"Открихме снимки, които доказват, че този завой на реката е бил използван като плаж още преди 100 години, но в някакъв момент тази традиция се е изгубила", казва Калин.

Той поема инициативата TarnovoRuns да възстанови плажа в рамките на кварталния фестивал. Стартират събития за чистене на брега и ремонт на дървената постройка. Калин наема и багер, който изкоренява бурените. Отдолу се разкрива мек, златист пясък.

"Засадихме малка зеленчукова градинка, а част от пространството ще бъде затревено", казва Калин. Той планира да използва реновираната постройка за йога практики и открити уроци за флората и фауната на региона.

По думите му плажът е "буквално в града, под хълма на Царевец, но когато човек отиде там, все едно се пренася някъде на село". Чрез облагородяването му доброволците на TarnovoRuns ще реинтегрират реката в социалния живот на града, ще я превърнат в "място за гражданите".

Мечтаният Дом на здравето

Голямата мечта на Калин е TarnovoRuns да се сдобие със собствено пространство, което той описва като "безплатен дом на здравето". Става въпрос за своеобразен информационен център, който сдружението да използва за тренировки през зимните месеци и провеждане на информационни и културни събития, както и да отдава под наем на други организации. Тази идея е вече на 4 години. Има изработени архитектурни планове и скици, както и предвиден терен в един от парковете в центъра на града. Първоначалната идея е строителството да започне тази година, но войната в Украйна сменя фокуса на Калин. Още през февруари TarnovoRuns насочва усилията си към подпомагане на украинските бежанци, които пристигат в града. Така организацията се превръща в пример за социалната отговорност, която често налага действия извън зоната ни на комфорт.