🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бижуто на малкия Манчестър

Над 50 години след построяването му Домът на културата "Емануил Манолов" в Габрово ще заблести отново след ремонт за 6.5 млн. лв.

Строената в средата на миналия век сграда на Дома на културата в Габрово очаква своята реновация.
Строената в средата на миналия век сграда на Дома на културата в Габрово очаква своята реновация.
Строената в средата на миналия век сграда на Дома на културата в Габрово очаква своята реновация.    ©  Надежда Чипева
Строената в средата на миналия век сграда на Дома на културата в Габрово очаква своята реновация.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Строената в средата на миналия век сграда на Дома на културата в Габрово очаква своята реновация.
  • Проектът е с осигурено комбинирано финансиране в размер на 6.5 млн. лв. по ОП "Региони в растеж".
  • Строителните работи се очаква да започнат до края на юни тази година.

Домът на културата "Емануил Манолов" в Габрово очаква дълго своята реновация. След няколко неуспешни процедури в средата на юни се очаква да бъде подписан договор между възложителя - община Габрово, и избрания да извърши СМР изпълнител "Ав Билд". Стойността на общия проект е 6.5 млн. лв. и трябва да бъде приключен до края на ноември 2023 г. Макар сградата да не е паметник на културата, местната власт има желанието да запази до голяма степен автентичния ѝ вид.

Перлата на Габрово

Сградата на Дома на културата в Габрово е строена в периода 1958 - 1964 г. върху т.нар. Беглишки харман (или хълм), а поради денивелацията на хълмистия терен пред нея е изградено голямо външно стълбище, над което се издига паметна статуя на патрона на Дома на културата - големия български композитор Емануил Манолов. Главната фасада, гледаща на изток, е богато украсена с колони от бял врачански камък, завършващи с красиви капители. Скулптурното оформление е по идея на професор Илия Илиев, като на покрива ѝ са разположени двама конници в цял ръст. От централния източен вход посетителите навлизат в просторното фоайе, откъдето се отправят към концертната зала, или зрителната, както я нарича директорката на дома госпожа Радка Ангелова. Навсякъде по подовете могат да се видят мозаечни настилки, а по стените - мрамор. Таваните са гипсови, а вратите, прозорците и вътрешните стълбища са богато украсени с ковано желязо. Фоайето на втория етаж се краси от две стенописни пана, изобразяващи сцени от историята на Габрово.

Белокаменният дворец, както още през годините наричат сградата, е разположен върху над 7900 кв.м застроена площ, като в него са обособени над 60 помещения, които се използват за обучение, репетиционна и концертна дейност, семинари и конференции, изложби и творчески срещи, камерни концерти и спектакли. Администрацията на драматичния театър "Рачо Стоянов" също използва част от тях, както и фолклорен ансамбъл "Габровче". В сградата място намират още езиков център, школа по приложни изкуства, клубове по шах и бойни спортове, танцови школи.

Голямата, или зрителната зала, както я нарича Ангелова, има 745 места, като и до днес е най-голямата в Габрово, а по думите на директорката е и третата по големина в страната и сред първите с въртяща се сцена, оборудването на която е германско и тежи над 220 тона. То е поставено в периода от 1964 до 1967 г., а Ангелова споделя, че преди години обслужващият персонал на дома е над 50 души, докато в днешни дни са едва около 10, които се грижат за административната работа и поддръжката.

Строителят на Габрово

Архитект Карл Кандулков е роден през 1920 г. в Севлиево, но животът му след завършването през 1946 г. на образованието си в Дрезден е обвързан с Габрово.

Интересен факт е, че по време на обучението си в Германия и случилият се на 9 септември 1944 г. преврат в България, след който държавата преминава на страната на съюзниците, бива затворен от Гестапо в лагерите "Радебер" и "Бухенвалд" поради антифашистка дейност.

Освен Дома на културата в града по негови проекти са построени още сградите на община Габрово и на Дома на хумора и сатирата, Летния театър в града, впечатляващата спортна зала "Орловец", монументът "Коня" на входа на Габрово, а също така и няколко жилищни сгради със свои собствени имена като "Рачо Ковача", "Здравец" и "Дунав".

В дватa периода 1959-1966 г. и 1971-1976 г. е председател на Изпълнителния комитет на Градския народен съвет, което е равностойно на днешната кметска длъжност. Именно по това време въпреки тежката си административна работа подготвя и осъществява над 70 значими проекта в града на хумора.

Знакови са думите му: "Искам да разберете, че градоустройството не се прави с мнения, а с работа, с чертане. Градоустройството решава всичките проблеми на икономиката на дадена територия, както и степента на обитаване." И той го прави - чертае и работи усърдно. Благодарение на това през лятото на 1976 г. е провъзгласен за почетен гражданин на Габрово, а дори след пенсионирането си същата година продължава да подпомага местната власт с експертизата си. Приживе казва още: "Ръководството на едно населено място не бива да се свързва с никаква партия и да се занимава с партизанщина, а да се работи всеотдайно за благото на хората."

Патронът Емануил Манолов

Емануил Манолов е един от първите български професионални композитори, като е живял и творил в периода 1858 - 1902 г. Роден е в Габрово и е известен със създаването на първата българска опера, па макар и недовършена - "Сиромахкиня". Учи в Московската консерватория, а след избухването на Сръбско-българската война през 1885 г. се завръща в България, където в различни градове пее, свири, композира музика, преподава пеене и е капелмайстор до смъртта му през 1902 г. в Казанлък.

Над 10 години след построяването на Дома на културата в Габрово - през 1976 г., той получава името на големия композитор, а преди това е бил назоваван с добре познатото социалистическо название "Профсъюзен дом на културата".

The big boss

Макар и под шапката на общината в Габрово, директорката Радка Ангелова е човекът, който се грижи за администрацията и организацията на събитията в Дома на културата "Емануил Манолов". През 1977 г. завършва Априловската гимназия в града и продължава образованието си във Варна с профил театър, музика и хореография.

През 1990 г. следва в продължение на 3 години в Санкт Петербург в първия икономико-управленски випуск на Хуманитарния университет на профсъюзите. От 2000 до 2010 г. работи в Областната управа в Габрово, а от 2011 г. е директор на Дома на културата.

Реновацията

Община Габрово ще реновира строената в средата на миналия век сграда по проект "Развитие на културната инфраструктура в община Габрово чрез обновление и модернизация на Дом на културата "Емануил Манолов". Общата сума по него е малко над 6.5 млн. лв., като близо 4 млн. (без ДДС) са за строително-монтажни работи (СМР) по самата сграда и интериора ѝ, около 1.3 млн. лв. (без ДДС) са предвидени за закупуване на ново оборудване и обзавеждане. Остатъкът до общата стойност са ДДС, разходи за проектиране, авторски и строителен надзор, както и разходи за управление.

От кмета Христова "Капитал" разбра, че финансирането е "комбинирано чрез финансов инструмент от Регионален фонд за градско развитие и договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Региони в растеж 2014 - 2020 г." (ОПРР), като тук е важно да се уточни, че "финансовият инструмент" по думите ѝ е "вид кредитен ресурс", за поемането на който през август 2021 г. има направено обществено обсъждане, а през есента същата година Общинският съвет - Габрово, гласува утвърдително.

След обществено обсъждане през август 2021 г. и гласувано през есента решение на Общинския съвет - Габрово, местната власт подписва договор с Управляващия орган на Оперативна програма "Региони в растеж" за ремонт, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност в сградата на Дома на киното "Емануил Манолов".

От Таня Христова разбираме още, че от от август 2021 г. има две прекратени процедури за избор на изпълнител на СМР поради нередности при обявяването на първата и поради отказ от страна на избрания изпълнител да подпише договора за изпълнение. Във втория случай прогнозната стойност на поръчката е 3 099 400 лв., а причината за отказа от договор е в повишените цени на строителните материали. Тогава избраният изпълнител е местното "ЕТ Проектстрой - Петър Петров" с оборот за 2020 г. в размер на 3.5 млн. лв. и загуба в размер на 82 хил.

При последвалата процедура прогнозната стойност на поръчката е завишена на 4 млн. лв., като тя се очаква да е успешна, макар и с известно забавяне - публикувана е на 21 декември 2021 г., а на 25 февруари е обявен за изпълнител "Ав Билд" с ценово предложение в размер на 3 938 668.65 лв. От тогава до момента (31 май) община Габрово преговаря "с управляващия орган на ОПРР за отпускане на допълнително финансиране на СМР дейностите с около 25% поради покачването цените на материалите и суровините в строителството", казва кметът Христова.

От отговорите на госпожа Христова на въпросите на "Капитал" се разбира, че по проекта за реновация се предвижда "основен ремонт и реконструкция на Дом на културата "Емануил Манолов", в т.ч. въвеждане на енергоспестяващи мерки и подобряване на достъпа за хора с увреждания като част от останалите строително-монтажни работи, както и доставка на необходимото оборудване". В рамките по изпълнение на проекта "ще бъде осъществена реконструкция на сградата и прилежащото дворно пространство, при която ще се запазят всички основни параметри на съществуващата сграда като функция и обем. Също така ще се акцентира на промени, залегнали в одобрения проект, които са наложителни, за да продължи нормалното функциониране на обекта", казва още тя.

Интересен факт, който "Капитал" разбра от кмета Христова, е, че сградата на Дома на културата не е паметник на културата. От това следва, че вероятността не всички автентични елементи по нея или по интериора ѝ да не бъдат запазени е немалка или поне хипотетична поради факта, че при ремонта изпълнителите нямат задължение да спазват каквито и да било разпоредби по Закона за паметниците на културата и музеите.

Въпреки това в техническите спецификации от документа по обществената поръчка за (СМР) фигурират изрични изисквания за запазване на външния облик на фасадата на сградата - например при "изкърпването на обрушената мазилка и възстановяването ѝ с нова", както и решението да се извърши вътрешна топлоизолация вместо външна.

Все пак ще има подмяна на сегашната двукрилна дървена дограма с алуминиева такава, но се посочва изискване съществуващите обрамчващи дървени елементи да се запазят и отново поставят около отворите на прозорците.

Посочено е още, че всички метални елементи по интериорната част, като полилеи и тези по стълбищата и вратите, ще се свалят, почистят и монтират отново. Външните метални врати също ще се почистят и върнат на мястото им.

Изпълнителят на СМР

"Ав Билд" е избраното дружество изпълнител на СМР за реконструкцията на сградата на Дома на културата в Габрово. Според Търговския регистър то е учредено през 2013 г. от Виолета Ванчова във Видин, като през 2014 г. тя прехвърля собствеността на Александър Василев, който освен едноличен собственик на капитала е и управител на дружеството. През годините седалището е променяно два пъти с адреси в София. Според последно публикувания отчет на дружеството приходите му за 2020 г. са 4.8 млн. лв. а печалбата е в размер на близо 570 хил. лв. Освен обществената поръчка в Габрово дружеството е участвало и печелило такива и за СМР за различни обекти в общините Лом, Берковица, Ружинци и Грамада на обща стойност над 1.2 млн. лв. За "Капитал" собственикът Александър Василев сподели, че ако договорът за общината бъде подписан, както е предвидено, на 14 юни, до края на месеца компанията му е в състояние да започне реалните дейности по реновацията.