🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Крафт бирена завера във Велико Търново

Zavera Craft Beer Shop отваря врати през 2021 г. в арт квартала "Варуша-Юг" и предлага над 200 вида бутилирани и наливни бири

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Преди една година Zavera Craft Beer Shop отваря врати в арт квартала Варуша-Юг във Велико Търново.
  • Асортиментът включва над 200 етикета бутилирана и наливна крафт бира.
  • Собственикът Димитър Петров лансира бира по своя рецепта и развива дистрибуторска дейност на български производители.

Криволичещите хълмисти улици на квартал "Варуша-Юг" във Велико Търново са задължителен маршрут за туристите. Те минават през стария град и водят до крепостта Царевец. Пътят до най-популярната забележителност минава през множество нови и тематични малки барове и заведения. Сред тях е и отворената преди точно една година крафт бирария Zavera Craft Beer Shop. Посетителите могат да изберат от стотиците разновидности бира, да си вземат за вкъщи или да консумират на място. Целта на собственика Димитър Петров винаги е една и съща - клиентите му да прекарат приятно време, в добра компания и с хубава бира.

От производството към собствен бизнес

Роденият в село Нова Черна Димитър Петров заминава да учи във Велико Търново още на 16 години. Там завършва и висшето си образование, а кариерният му път го отвежда в "Загорка", част от корпорацията Heineken. "Там работих 15 години, започнах като търговски представител и заемах различни мениджърски позиции в Северна България. Последно бях ръководител екип "Продажби" в различни региони", разказва Петров. По думите му обаче дългогодишната работа в корпорация и познаването на бизнеса в детайл са го подтикнали към промяна. Като любител пивовар в началото на 2021 г. той решава да отвори собствено заведение, където да предлага широк асортимент крафт бира. "Исках да бъде комбинация между магазин и бар. Място, където човек да дойде с приятели на лека приказка в непретенциозна обстановка. Типичен бирен бар", разказва още той.

Уверен, че пандемията и мерките са към своя край, миналата година Димитър Петров регистрира дружеството "Завера ВТ" и започва да търси подходящо място за своя магазин-заведение. Именно това се оказва и един от най-трудните етапи от бизнес начинанието му. "Дилемите бяха дали да го направя в града с места за паркиране, защото търновци обичат да ходят с кола навсякъде. В крайна сметка реших да бъде в старата част на града, защото мястото носи романтизъм и има дух. Освен това основният туристически поток минава оттук", уточнява собственикът. Той наема малко помещение в началото на квартал "Варуша-Юг", който вече се е оформил като място за култура и изкуство с нишови бизнеси. Първоначалната инвестиция за стартиране на бизнеса е в размер на 40 хил. лв., които влага в ремонт, обзавеждане на помещението и закупуване на техника.

Избира да кръсти мястото Zavera Craft Beer Shop, вдъхновено от историята за Велчовата завера и въстанието в Търновско и Силистра, организирано от Велчо Атанасов-Джамжията през 1835 г. "Името отива на място, където се събират приятели и създават общности", казва Петров. За да допълни усещането, в дъното на бара той прави голям прозорец, от който се открива гледка отвисоко към Стамболовия мост над река Янтра.

За всекиго по бира

Официално Zavera Craft Beer Shop отваря врати през юни 2021 г. и предлага всички основни видове бира като Ale, IPA и New England IPA и лагер, както и по-специфичен асортимент крафт бири с пюре от манго, ананас или мандарини например. "В началото имах над 300 различни видове етикети - бири от Етиопия, Япония, САЩ, Русия и цяла Европа. Хората обаче предпочитаха да остават да пият на място и масите не ми стигаха", спомня си Петров. Затова той решава да намали асортимента до 200 бири и на мястото на свободните стелажи да сложи още маси. Към момента помещението вече побира до 30 души.

Димитър Петров държи да предлага основно крафт бири на български производители, които представляват 70% от асортимента. Останалите са внос от цял свят. "Задължително имам 3-4 различни видове безалкохолни бири, което е тенденция в момента и вероятно ще се увеличава заради желанието на хората да водят здравословен начин на живот. Предлагам и различни видове безглутенови и биобири", обяснява той. Въпреки това наливните крафт бири остават предпочитани от посетителите на Zavera Craft Beer Shop, от които също се поддържа различен асортимент. Цените на бутилираните и наливните бири варират между 4 и 14 лв. за бира.

"Профилът на клиентите ни е разнообразен. Идват местни, чужденци и български туристи. Хора, които имат култура за пиене на бира, или такива, които искат да опитат нещо ново", разказва Петров. Често се случва именно той да посреща гостите на заведението и да им препоръчва бира според вкуса им, като по думите му не е имало случай, когато клиент да не е доволен от избора му. Освен Димитър Петров в Zavera Craft Beer Shop работи още един барман, с когото се редуват в обслужването през седмицата. Мястото работи от 16 ч. до 24 ч. в работните дни и от 14 ч. до 24 ч. през уикенда.

Собствен бранд и дистрибуция

Точно година след отварянето на бара-магазин Димитър Петров решава да пусне и първата бира по собствена рецепта, която кръщава "Варуша 48". Името е свързано с годишния фестивал на квартала, в който участват множество творци и занаятчии, а целта на собственика е бирата да играе ролята на афиш на събитието. "Ще произведем 500 литра от бирата в пивоварна "Мелтум" в Ловеч и ще видим как ще се възприеме от хората", казва още той.

Освен заведението и вече собствена бира Петров извършва и дистрибуционна дейност на български крафт пивовари до други обекти, което е още един източник на приходи за бизнеса му.

За разрастването на Zavera Craft Beer Shop Димитър Петров не изключва и отварянето на втори бар-магазин, но този път извън Велико Търново, тъй като градът за момента не може да поеме още нишови заведения за крафт бира. Рискът обаче от стартирането на ново бизнес начинание все още е голям. "Обстановката е несигурна. Никой не може да предвиди геополитическите събития, които носят със себе си и лоша бизнес среда. Повишават се цените на суровини, горива и основни хранителни продукти, които изцеждат бюджета на хората и на бизнесите. Имам много идеи, но трябва внимателно да се развиват", казва той в заключение.

Все още няма коментари
Нов коментар