🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Един блокчейн, ако обичате

Българската компания Hack разработва решения за корпоративни клиенти, но без да се цели в бързо разрастване на екипа и проектите

Милен Радков започва с копаене на криптовалути и преминава към разработка на блокчейн продукти
Милен Радков започва с копаене на криптовалути и преминава към разработка на блокчейн продукти
Милен Радков започва с копаене на криптовалути и преминава към разработка на блокчейн продукти    ©  Цветелина Белутова
Милен Радков започва с копаене на криптовалути и преминава към разработка на блокчейн продукти    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Темата накратко
  • Българската компания Hack предлага различни видове блокчейн услуги, сред които разработка на блокчейн мрежи, умни договори, токени, NFT и др.
  • Основателят на Hack Милен Радков преминава от скептик към любител до предприемач в блокчейн пространството.
  • Стремежът на компанията е да не расте рязко, а бавно и сигурно.

Блокчейн отдавна не е просто тема за криптоентусиасти и спекуланти. Технологията се превърна в съществена част от корпоративния свят за организации, които искат да оптимизират своите бизнес процеси или дори да издават свои дигитални активи. Българската компания Hack цели да е доставчик на такива децентрализирани решения като специализира в инфраструктура, протоколи и консултации. Основателят и изпълнителен директор Милен Радков и екипът му са експерти в разработването на базирани на блокчейн приложения, интелигентни договори, тестване, валидиране на системи и тяхната техническа поддръжка.

Не всички организации се нуждаят от блокчейн решение, но за тези, които вече имат такова, технологията може да бъде трансформираща. Блокчейн решенията работят най-добре, когато се изисква консенсус между множество страни в процеса или е необходимо бързо решение на проблем. Много фирми го прилагат в различни сектори, включително верига за доставки, финанси, здравеопазване, недвижими имоти и др. Блокчейн решенията носят много предимства и добавена стойност към продуктите и услугите, защото предлагат прозрачност на действията и кода, подобрена проследимост, бързина и ефективност и дори намаляване на общите разходи. И именно на това се базира цялата дейност и бизнес модел на Hack.

От скептик до специалист

Интересът към компютрите е разбираем за всяко дете, но често той спира до типичното развлечение чрез игри, филми, сериали и музика. Тази история започва с прескачането на всичко това и превръщането на програмирането и администрирането на собствени проекти в начин на живот. Още от малък Радков се занимава с направата, поддръжката и продажбата на сайтове. "Беше буквално след завършване на училище, донякъде бях самоук, донякъде и със знания от механотехникума в Казанлък, когато към мен се обърна първия ми клиент", казва Радков. След това, докато работи в различни технологични компании и учи в университета, той развива своята странична дейност като фрийлансър за направата на сайтове.

Още тогава той попада на биткойн, първият и най-известен продукт, базиран на блокчейн. Прави сметка, че звучи твърде хубаво, за да е истина. Все пак, защо някой би продавал оборудването си за копаене, ако всички твърдят, че е печеливше? Трябва да е измама, решава Радков. Промяната идва в началото на 2016 г., докато учи в Техническия университет в Габрово. Радков се сблъсква със свой колега, който му доказва, че копаенето наистина е новата мода и това кара младия предприемач да купи първите си 3 копачки. След време те стават повече от 50, а той вече е осъзнал потенциала на криптовалутите. "Доста етери съм върнал на борсите срещу 1-2 долара, което все пак си беше 5-6 пъти възвръщаемост спрямо цената, на която ги копаех", казва той. Днес цената на един Ethereum е 1300 долара, а в най-високата му точка - и над 5 хил. долара.

Малко по-късно Радков започва да учи Solidity - езикът за писане на умни договори на Ethereum, най-вече заради интереса си в областта. "С умните договори можеш да изградиш цяла икономика или цяла бизнес логика на даден проект, без да трябва да зависят не­щата от единичен сървър", обяснява той.Тъй като вече печели достатъчно от копаене, решава да напусне работата си и да основе своя софтуерна компания.

Еволюцията на Hack

Дружеството "Хак.бг" е основано в нача­лото на януари 2017 г., като Милен Радков е негов едноличен собственик. Пазарът на Hack в момента е предимно в чужбина - в Америка, Африка, Азия и Европа. Екипът се състои от около 15 човека, а приходите на компанията се удвояват две поредни години - от 243 хил. лв. през 2019 г. до 489 хил. лв. през 2020 г., и още веднъж до 846 хил. лв. през 2021 г.

Първоначал­ната му идея е за студио за разра­ботка на сайтове, какъвто е и професионалният му опит до онзи момент, без да се фокусира конкретно върху блокчейн. За кратко дори продава обурудване (хардуер за копаене) на по-добри цени от предлаганите в България, като се свързва с чуждестранни вносители. "Oбразува се една стагнация на пазара за хардуер, когато копаенето нашумя и беше много трудно да се намери, а аз започнах да се интересувам откъде нашите тукашни бизнеси внасят такъв хардуер. Свързах се с разни представители в Германия, Полша и Франция, а те ми предлагаха чисто нов хардуер на доста по-ниска цена от това на тукашния пазар. Аз вече членувах в разни групи за копаене в България и всеки искаше да купи, защото цените растяха", казва Радков.

Големият проблем за Радков и Hack е при преминаването към самата дейност по разработване на блокчейн софтуер. След това, когато размерите на фирмата се променят, с тях идват и по-сериозните инфраструктурни проекти. Така се получава процес на постоянно надграждане, в който екипът се състезава първо с иновацията, а след това с всички конкурентни услуги. "Тогава работехме върху всеки блокчейн проект, който може да достигне до нас и съответно клиент, но постепенно започнахме да гледаме по-нишово на нещата и сега имаме възможността да работим върху проекти, които на нас са ни интересни", казва той.

Без растежът да е самоцел

За Радков силата на Hack е в гъвкавостта и разбирането на клиентите. Никога не е имал за цел компанията да стане традиционен аутсорсинг и да се разраства като такъв. Обичайно с нуждата от повече клиенти идва и нуждата от повече служители. Целта на Hack е обратната: не да правят стотици проекти, а такива, които имат подходящo въздействие.

"Опитваме се да си градим репутация на компания, която работи по смислени неща. Ако ти лично работиш по безсмислени проекти, няма да си достатъчно мотивиран да си вършиш работата. За момента успяваме, защото сме сплотен и малък екип. Чуваме от какво имат нужда разработчиците, какви идеи имат, какъв тип проекти и клиенти да търсим спрямо нашата визия", казва Радков.

Освен основния бизнес модел на компанията, за да се докажат пред силната конкуренция и самите себе си, Hack прeдставят Fadroma - цялостен сет от инструменти, които да подобрят процеса по разработка на умни договори. Fadroma цели да бъде начална точка за разработка на контракти в блокчейн екосистемата на Cosmos, която се оценява към днешна дата на 13 млрд. долара.

Плановете на компанията за бъдещето са запазването на нейния размер, защото увеличането на екипа би ги задължило да приемат повече поръчки, а това според Радков води до рискове за корпоративната култура. "Не се стремим да растем рязко, а бавно и качествено. Имали сме оферти за покупка, но не смятам, че ценностите на тези хора съвпадаха с нашите. Искаме някаква част от компанията да е по-фокусирана към наши разработки, а не просто писане на код за клиенти. Тоест част от екипа да работи по по-интересни и експериментални неща, а ако нещо стане успешно, тогава винаги можем да налеем повече ресурс", завършва Радков.

Q&A

Вярвате ли, че в бъдеще бизнесите без Web3 платформа не биха били конкурентоспособни?

- Много зависи накъде ще задуха вятърът в блокчейна. Виждаме как NFT и децентралицираните финанси получават все повече внимание само защото се шуми около тях, въпреки че на практика не са толкова полезни, колкото други слоеве. За да се приеме цялата технология от по-сериозни бизнеси, тя трябва да има правилната инфраструктура, да има правилната защита. Все неща, по които Hack работи.

Притеснявате ли се, че поръчките ще спрат в някакъв момент?

- В момента имаме доста запитвания. По-скоро се притеснявам от качеството на запитванията, които виждам, за идеите и нещата, които искат да се разработят. Това обичайно се влияе от какво е популярно в сектора - запитванията за NFT проекти са десетки, но там често няма никаква иновация и някои граничат с измама.

Кое е най-голямото ви притеснение, свързано с бъдещето на блокчейн?

- Основното ми притеснение остава поверителността - искаме или не, проблемите остават и трябва да се адресират.
Все още няма коментари
Нов коментар