Победителят в класацията "Гепард" е с растеж на приходите от 2550%

Производителят на каменна вата "Рок 7" оглави 15-ото издание на класацията за бързорастящите малки и средни компании на "Капитал"

Класацията излиза този петък
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Класираните компании се увеличават значително тази година - до над 2600, което отразява постковид възстановяването.
  • Общите приходи в "Гепард" преминават 31 млрд. лв., а средният им растеж е 46%.
  • Концентрацията на бизнес в София и Пловдив расте и вече е над 50% от фирмите в класацията.

Разпространеното схващане е, че борсите и банковият сектор в една държава са отражение на процесите в икономиките им. Към тях може да добавим и бизнес класациите. През последните няколко години България и светът са погълнати от спиралата на различни кризи - здравната от ковид-19, която донесе икономически трус през 2020 г.

Последвалото рязко възстановяване беше помрачено от войната в Украйна, която пък предизвика енергийна криза в Европа. А в комбинация с високата инфлация светът все повече се готви за по-тежки икономически времена. Измежду всичко това обаче има и много растеж. Очертаната картина добре е отразена и от 15-ата годишна класация на "Капитал" за най-динамичните малки и средни компании "Гепард" (виж карето).

Тази година в нея влизат 2162 дружества - на база приходите им през 2021 г. За сравнение - в пандемичната година броят им беше 1610. Сега средният растеж е 46%, а общите приходи на класираните компании са над 31 млрд. лв. Почти 95% от тях са на печалба. Освен това над 300 дружества от класираните са пораснали и от микропредприятия са влезли в категорията малки и средни. Около стотина пък догодина най-вероятно ще влязат в категорията на големите, ако запазят растежа си.

Каменен растеж

Най-динамичната компания в подреждането за тази година е "Рок 7". Производителят на каменна вата от Търговище расте на годишна база с 2550%, а добрите й финансови и пазарни постижения веднага я вкарват в полезрението на други компании за придобиване - от края на миналата година тя е част от гръцката "Фибран груп". Динамиката й се дължи на бума в строителния сектор, но и на заемане на празна ниша в страната. Бумът в имотния сектор вкарва цели пет компании от сектора в топ 10.

Втора в класацията е "Тидекс", която също е специализирана в строително-монтажни дейности, а третото място е за базираната край Пловдив "Европан", която произвежда изолационни термопанели и профили от полиестерна ламарина.

Класацията


За да попадне в класацията, една компания трябва да отбелязва ръст на своите приходи в две поредни години, да отговаря с приходите си от 2021 г. на определението за малки и средни предприятия (не микро-), заложено в закона - между 3.9 млн. лв. и 97.5 млн. лв. приходи. Освен това трябва да бъде частна собственост и да не е финансово, здравно или хазартно дружество. Новото издание на класацията излиза този петък, 4 ноември, с хартиеното издание за абонатите на "Капитал", както и в мрежата за продажби и онлайн.

Свързаното с имоти присъствие не е изненада, тъй като затворените за над година икономики увеличиха спестяванията на хората и желанието им да харчат и пътуват - това специално в България се отрази на имотния сектор, който даде добра алтернатива за инвестиции в комбинация с ниските лихви по ипотеките и депозитите.

Освен строителството "Гепард" показва и бум в търговията, продажбата на потребителски стоки като козметика, транспорт и донякъде енергетиката. Неизменното присъствие в класацията са компаниите от технологичния сектор, които сякаш са най-малко засегнати от икономическите трусове. Възстановяване търпят и секторите, свързани с туризма - хотели, ресторанти и туроператори. В предходната класация този сектор почти беше изчезнал, но сега отново е на картата на растежа, макар и още да е далече от предпандемичните години.

Пропастта е по-дълбока и широка

Класацията показва и една все по-притеснителна тенденция, която се задълбочава - икономическото разделение и централизацията на икономиката в два-три центъра на страната. Бързото възстановяване от корона кризата е увеличила концентрацията на успешния бизнес в София и в Пловдив - вече малко над 50% от динамичните компании са базирани в двата града. София продължава да е категоричен лидер по брой компании - 813, или 38%.

Варна традиционно е най-притегателният център за северната част на страната, но заедно с Бургас все още страда от удара по туризма. Според проучването на ИПИ за регионите на страната сривът на туризма само за една година е изтрил години развитие на Бургас - за 2020 г. областта пада до нивото си на БВП на човек от населението от 2015 г.

Духът в динамичните малки и средни компании обаче остава позитивен. Въпреки че повечето мениджъри и собственици са притеснени от случващото се и очакванията за глобално забавяне, те не се отказват, а продължават смело напред.

Все още няма коментари
Нов коментар