🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

www.vei-imot.bg - удобното решение за инвеститорите във ВЕИ

Лъчезар Петров, CEO и основател на "Солар естейтс", и Здравко Здравков, съосновател и ръководител "Бизнес развитие"

Лъчезар Петров (вдясно), CEO и основател на "Солар естейтс", и Здравко Здравков, съосновател и ръководител "Бизнес развитие"
Лъчезар Петров (вдясно), CEO и основател на "Солар естейтс", и Здравко Здравков, съосновател и ръководител "Бизнес развитие"
Лъчезар Петров (вдясно), CEO и основател на "Солар естейтс", и Здравко Здравков, съосновател и ръководител "Бизнес развитие"
Лъчезар Петров (вдясно), CEO и основател на "Солар естейтс", и Здравко Здравков, съосновател и ръководител "Бизнес развитие"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лъчезар Петров е CEO и основател на "Солар естейтс". Той има над 10-годишен опит в енергетиката. Инвестира и развива собствени ВЕИ проекти. Идеята за www.vei-imot.bg му хрумва през 2021, отчитайки повишения интерес към сектора.

Здравко Здравков е ръководител "Бизнес развитие" и съосновател на "Солар естейтс". Той е с дългогодишен опит в областта на консултациите и продажбите, със сериозен интерес в енергийната сфера.

Какво предлага "Солар естейтс"?

"Солар естейстс" е марката, която развиваме чрез платформата www.vei-imot.bg. Създадохме я с цел да предоставим всеобхватно (one-stop-shop) решение за всички заинтересовани в сферата на инвестициите в енергия от ВЕИ. На платформата вече функционира търсачка за имоти, които са подходящи за изграждане на ВЕИ проекти. Така всеки, желаещ да реализира ВЕИ проект, който няма подходящ собствен терен, ще може да открие такъв.

Това, от друга страна, дава възможността собствениците на имоти да получат справедлива цена за собствеността си не само от местни купувачи, но да им даде достъп до такива от цялата страна. Също така разработваме секция с полезна и структурирана информация относно целия процес на реализация на един такъв проект с цел да информираме за ползите и рисковете от влизането в такъв. Такава информация има достъпна на различни места, но уникалното при нас е, че даваме възможност и за непосредствена реализация на подобни инвестиционни намерения.

В момента подготвяме и функционалност на платформата ни за директна инвестиция във ВЕИ проекти - както налични такива, така и тепърва реализиращи се. С това целим всеки, желаещ да инвестира, да може да го направи лесно и удобно през платформата ни изцяло онлайн.

С какво сте полезни на клиентите си?

Чрез нашите услуги съкращаваме и улесняваме процедурата по намиране на подходящи терени и проекти за изграждане на соларни паркове или ветрогенериращи мощности. Човек, който търси имот, може с няколко клика да провери доколко предлаганият имот реално е подходящ за изграждане на ВЕИ проект. Показваме дали има становище или договор за присъединяване от преносния или разпределителните оператори, дали има необходимите проекти и разрешителни и т.н.

Как бихте оценили интереса към услугите ви?

Вече се реализираха множество продажби благодарение на нашата платформа. Това ни показва, че сме на прав път, и ни мотивира да развиваме идеята си в посока популяризиране и добавяне на нови услуги с още по-висока добавена стойност за нашите потребители. Една такава услуга, по която в момента работим, е в посока възможността да се търсят не само терени, а и действащи или новоизграждащи се паркове. В тези паркове инвеститорите ще могат да съинвестират, избягвайки извървяването на трънливия път на административните процедури преди, по време и след изграждане на даден ФЕЦ или ВяЕЦ, както и без да се налага да организират и контролират самото строителство. По този начин ще спестим време и енергия на инвеститорите и ще направим инвестицията достъпна и за хора, които не са готови самостоятелно да преминат през целия административно-организационен процес.

Скоро стана ясно, че в България има заявени повече от 28 GW ВЕИ мощности, как ще го коментирате?

Интересът към подобна инвестиция нараства. Кръгът на интересуващите се от този сектор лица неимоверно се разшири и вече инвеститори са не само компании от енергийния бранш, а и фирми и хора от най-различни сфери. Тук видяхме необходимостта да създадем събирателно място, на което хората да могат да почерпят информация по темата и да реализират своята инвестиция по най-практичния начин. Огромното количество заявени ВЕИ мощности, равностойно на 14 броя АЕЦ като тази в Козлодуй, неимоверно създава предизвикателства към сектора, но отваря и нови възможности.

Как ще се отрази това на вас?

Този интерес създава предпоставки за оформяне на нов пазар за подходящи за ВЕИ имоти и проекти. Именно с www.vei-imot.bg целим да бъдем мястото, където той да се развие. Нашата мисия е да помогнем на собствениците на имоти да получат справедлива стойност за своите имоти и проекти, като в същото време избегнем екстремни стойности, които да отказват инвеститорите или да създават изкуствени балони - един вид целим да създадем benchmark на пазара. От друга страна, целим да направим инвестицията във ВЕИ достъпна и лесна за по-широк кръг от хора.