🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Осем от най-популярните мобилни приложения за интериорен дизайн

Те могат да бъдат намерени едновременно в App Store и в Google Play

Те не изискват специални умения и обучение, а залагат на въображението и творческите импровизации на всеки, които желае да сътвори мечтаното кътче във виртуалното пространство.
Те не изискват специални умения и обучение, а залагат на въображението и творческите импровизации на всеки, които желае да сътвори мечтаното кътче във виртуалното пространство.
Те не изискват специални умения и обучение, а залагат на въображението и творческите импровизации на всеки, които желае да сътвори мечтаното кътче във виртуалното пространство.    ©  Shutterstock
Те не изискват специални умения и обучение, а залагат на въображението и творческите импровизации на всеки, които желае да сътвори мечтаното кътче във виртуалното пространство.    ©  Shutterstock
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Местене на мебели, измерване на стени, смесване на цветове в бояджийницата, безкрайно търсене из каталози и строителни супермаркети, консултации с приятели за цветове и шарки и какви ли не още физически усилия за постигане на домашен уют вече са ни спестени с мобилни приложения за интериорен дизайн. Те провокират дизайнера в нас - чертаеш, снимаш от различни ъгли, с клик преместваш стени, избираш щори и маси, дори слагаш арт статуетка над камината. И всичко изглежда толкова реално, че можеш да спестиш безкрайните разправии с майстори и да проведеш ефективни консултации с професионалисти как точно мечтаеш да изглежда твоето пространство. Ето някои от най-популярните приложения, които могат да се намерят едновременно и в App Store и в Google Play. Те не изискват специални умения и обучение, а залагат на въображението и творческите импровизации на всеки, които желае да сътвори мечтаното кътче във виртуалното пространство. И да го покаже на останалите, защото домът е по-красив, когато е споделен.

1. Planner 5D

Planner 5D e едно от най-използваните безплатни приложения за интериорен дизайн с над 83 мил. потребители. Приложението е вдъхновено от Ashley HomeStore, Ikea, Williams-Sonoma, Mattress firm, Rooms to go и други големи брандове.

Интуитивният интерфейс улеснява любителското проектиране, без да са необходими уроци или инструкции. Етажни планове и изборът на мебели и аксесоари се правят с 2D, а с превключване към 3D дизайн жилището се изследва и променя от всеки ъгъл. Лесно се проектират и по-малките архитектурни детайли като прозорци, стълби и прегради. Цветове, шарки и материали могат да бъдат променяни, за да се намери уникалният стил на всеки потребител. За това помага и функцията за моментни снимки, която позволява да се добавят сенки, осветление и цветови нюанси. Приложението позволява и виртуалното изграждане на озеленяване и басейни.

Вдъхновение може да се почерпи от богатата галерия, където са публикували дизайнерските си решения и другите потребители. Приложението организира седмични "битки" за най-добър дизайн по дадена тема с награди за победителите.

2. Homestyler

Homestyler помага лесно да осъществите пространственото оформление, вътрешния дизайн, декорацията и ремонта на дома, както и да изберете мебели. Приложението е създадено от Autodesk, известен с професионалните дизайнерски програми AutoCAD, REVIT и 3ds Studio Max.

Инструментите на Homestyler са идеални за всеки аматьор дизайнер на виртуална стая. Приложението дава лесни насоки за дизайн на мечтаната вила за 20 минути например, а лесните функции за плъзгане позволяват да се създаде уникален собствен дизайн. Инструментът за обзавеждане и декориране позволява да се избират шкафове, уреди, мебели, килими и почти всички декоративни елементи. Каталогът съдържа хиляди мебели (IKEA, Target, Crate и т.н.), които могат да се интегрират във всяко пространство, да се сравняват и да се заменят. Огромната библиотека от 3D модели включва мебели, камини, стени, подове, декорации, растения и други. Може да се правят моментни снимки на проекта и да се запазват като .png или .jpeg.
Приложението има седмични предизвикателства и игри за дизайн по различни теми, а победителите получават за награда виртуални значки.

Homestyler разчита много и на споделянето на креативните идеи от потребителите, които са над 10 млн. в цял свят.

3. Houzz

Houzz е забавен и лесен начин да се проектира дом с няколко кликвания. Приложението е оглавявало класацията на The New York Times за "най-добрите приложения за подобряване на дома". Washington Post го нарича "най-добър източник за намиране на вдъхновение", а CNN - "Уикипедия за интериорен и екстериорен дизайн".

Приложението разполага с над 25 млн. снимки с висока разделителна способност на домашни интериори и екстериори. Изборът е по стил, местоположение или стая. С функцията Sketch може да се коментира и рисува директно върху снимките.
Приложението е и магазин, от който може да се купят над 5 млн. продукта за дома, често с голяма отстъпка, както и да се проверяват отзивите за тях. Функцията View in My Room 3D използва камерата на телефона, за да се види как биха изглеждали мебелите от снимките във вашия дом. Houzz предлага и контакт с повече от три милиона професионалисти - архитекти, проектанти, интериорни дизайнери, специалисти по ремонтни дейности и др. Освен от тях потребителите свободно могат да споделят и да търсят съвети и от аматьори.

Поддържа и мобилно издание за съвети и новостите в бранша, което излиза през седмица. Дори има телевизия - Houzz TV.

4. SketchUp Viewer

SketchUp Viewer е интуитивно приложение за 3D дизайн и комуникация, подходящо не само за професионалистите в бранша, но и за любителите на реновации и ремонти на собственото жилище. Autoshape превръща драскулките в 3D модели за секунди и улеснява проектирането.

Потребителите имат възможност да търсят сред милиони предварително направени компоненти, материали и обекти, чието изтегляне от 3D Warehouse е безплатно. Дизайнът оживява с функции за гледане с добавена реалност (AR). Могат да се импортират сателитни изображения, 3D терен и информация за местоположението, за да се създадат точни проучвания на сенки и атмосфера от реалния свят. Функциите за разглеждане на AR модели са достъпни за всички абонати на SketchUp Shop, SketchUp Pro и SketchUp Studio.
С инструмента за избор и панела с информация за обекта се получава информация за дължини на ръбове, площ на лицата, обем на твърди тела и дефиниции на компоненти и групи.

Приложението поддържа следните свойства на сцената: местоположение и свойства на камерата, скрита геометрия, настройки на сенки, видими слоеве, активни секционни равнини, стандартни стилове на ръбове, настройки за стил на фон/небе/земя и други.

5. Floorplanner

Купувачите на ново жилище ще харесат Floorplanner. Приложението предлага огромна база данни с над 15 млн. етажни планове, всички налични 2D и 3D. Според създателите му подобен инструмент трябва да е достъпен за всички и доказателството е, че вече има над 25 млн. потребители. Floorplanner предоставя бърз софтуер за етажни планове, независимо дали влизате в нов дом, или преструктурирате всекидневната си.

Къщата, градината или офисът могат да бъдат пресъздадени с няколко кликвания и голяма библиотека от артикули. Точни 2D планове се чертаят за минути и дизайнерът любител има избор от над 150 хил. елемента за вътрешни и външни пространства, за да ги украси по собствени предпочитания. Планът автоматично е в правилния мащаб, така че може просто да се плъзгат врати, прозорци и мебели, за да се види какво ще пасне най-добре и какво не. Видим е от всеки ъгъл с 3D, а грешките лесно се коригират. Функцията Magic Layout помага да се изпробват различни оформления и стилове само с едно кликване.

6. HomebyMe

Приложението позволява да се разработите в детайли интериора не само на една стая, но и на целия апартамент. Потребителите могат да изтеглят готов шаблон или да започнат да създават свой проект. Чертежът може да бъде направен във всякакъв мащаб и след това да се плъзгат лесно прозорци, врати и други технически елементи.

HomebyMe предлага каталог с над 20 000 продукта от известни марки и дизайнери, налични 3D - мебели, лампи, стенни и подови настилки, декоративни елементи. Приложението разполага с широк набор от компоненти за редактиране и създаване на 3D модели, за да се визуализират различни декори, преди да се вземе решението за преустройство или за купуване на нови мебели. Достъпът до проекта е 24/7 от всяко място. Има и офлайн режим.

Общността вече е проектирала повече от 16 млн. проекта. Може да се избира от галерията за вдъхновение, да се дублира и да се променят детайли съобразно индивидуалния стил и предпочитания. Има възможност творенията да се споделят в социалните мрежи, а програма избира "посланици", които имат възможност да спечелят по-голяма аудитория.

7. Room Planner

Приложението позволява бързо да създадете триизмерен модел на стая на вашия смартфон и да я обзаведете по индивидуален вкус в реално време. Плановете се чертаят първо 2D, а после се използва 3D за преглед и промяна на дизайна. Room Planner сътворява проекти от нулата и позволява да се добавят елементи, както и да се използват напълно готови шаблони. Потребителите имат възможност да променят различни цветове, текстури и материали, за да пресъздават мебели, стенни облицовки, подове и други интериорни елементи. Гамата от продукти е голяма, като всичко е разделено на категории и това помага за бързо навигиране и намиране на необходимите модели в каталога. Вдъхновение може да се почерпи от предварително проектирани оформления за спалня, баня, всекидневна, спалня, кухня, трапезария, коридор, домашен офис, детска стая и други, създадени от професионалисти в индустрията. Приложението дава идеи за домашен интериор, за да започнете вашия проект. Може да се избират мебели от популярни масови марки, като ИКЕА например. Проектът се заснема от различни гледни точки и лесно се споделя с партньори, съквартиранти и изпълнители.

Приложението може да се използва и офлайн. Допълнителни функции са достъпни чрез автоматично подновяем абонамент за седмица, месец или година.

8. Home Design 3D

Home Design 3D е достъпно за всеки приложение. С този мобилен дизайнер можете лесно да създавате, обзавеждате, декорирате дома си, да споделяте идеи с други потребители и да разглеждате всичко това в 2D или 3D режим. 3D дизайнът позволява да се регулират височината и дебелината на стените и преградите, както и да се променят градусите на ъглите на стаята. Има няколко формата и различни методи за осветление, за да се получи представа как ще изглежда домът на дневна светлина и вечер. С това приложение е възможно да инсталирате мебели, да промените цвета на тапицерията на диван или стени, да поставите шкафове, скринове, кухненски комплекти и много други мебели, които обикновено са трудни за поставяне вкъщи, особено в маломерни. За цветовете например приложението разполага с "капкомер", а функцията на компаса показва къде точно ще падне светлината в различни часове на деня. Приложението помага да се начертае план на дома и дава голям избор с хиляди мебели и аксесоари, с които той да бъде обзаведен.

Приложението има над 80 млн. потребители в цял свят и залага на споделяне на творческите идеи с общността.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fah16790856611167378 avatar :-|
    Нонейм

    Изкопирана статия.... браво бе, толкова ли можете. Резил

    Нередност?
Нов коментар