Business Garden Office X осигурява модерна и здравословна офис среда

Асен Лисев - инвеститор, Office X

Business Garden Office X осигурява модерна и здравословна офис среда
Business Garden Office X осигурява модерна и здравословна офис среда
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Разкажете повече за концепцията на Business Garden Office X - като локация, типове площи, наематели.

- Business Garden Office X е офис комплекс, разположен в най-бързо развиващата се и атрактивна зона на София - кв. "Хладилника - Парадайс мол". Земята е с площ над 15 000 кв.м и върху нeя има изградени 2 бизнес сгради с общо околосградно зелено пространство. Сгради 1 и 2 бяха въведени в експлоатация през лятото и там наематели са фирми като "АстраЗенека", "Акспо България", "Зара", Schwarz IT, Pontica Solutions, Yotpo, Remix и други, а Сграда 2 оперира като флекс/коуъркинг офис с над 400 работни места и вече се наложи като социално средище в комплекса и място за работа на много млади компании и хора.

Вече започна строителството на сгради 3 и 4 в Business Graden Office X, които ще бъдат готови през 2024 г. и параметрите на инвестицията в завършен вид включват 52 500 кв.м офис площи, над 1000 подземни паркоместа и над 6500 кв.м паркова среда.

Business Garden Office X притежава модерен облик, актуални градоустройствени и архитектурни тенденции и дизайн, създаден в хармония със заобикалящата ни среда. Само Сграда 1 от комплекса разполага с 11 надземни етажа и три подземни нива с технически помещения, паркинг за 347 автомобила, 20 паркоместа за хора в неравностойно положение, 35 зарядни станции за електромобили и 244 велостойки. Офисната площ на всеки етаж е над 2200 кв.м и предоставя възможност за изграждане на различни типове офис пространства. Всеки етаж разполага с по две тераси с гледка към Витоша.

С изграждането на новите 2 офис сгради от Фаза 2 всички тези параметри ще се умножат и визията на комплекса да се създаде хармония между здравословна и иновативна офис среда, заобиколена от много зеленина, ще бъде завършена. Близостта до метростанция "Витоша" и "Парадайс мол", същевременно далеч от шума и праха на големия булевард, правят комплекса още по-привлекателен.

Друг фокус на комплекса е предоставянето на уютна и здравословна среда, която да е устойчива във времето. Като бъдещ притежател на LEED Platinum зелен сертификат сградата интегрира енергоспестяващи системи за отопление и охлаждане, вентилация и LED осветление. Използвани са рециклируеми и естествени материали като камък и алуминиеви профили с троен стъклопакет. До помещенията в сградата се предоставя напълно безконтактен достъп, чието изпълнение все по-често се търси от наемателите след ковид пандемията. По-здравословна и защитена среда се гарантира и чрез свръхиновативната технология, заложена в цялата сграда, която пречиства въздуха чрез студена плазма. Изпълнението й подобрява хигиенните условия във въздуховодната мрежа и в помещенията, убива бактериите и намалява драстично възможността от разпространение на вируси. Антивирусната среда също така се гарантира и чрез контрола на влажността, която оказва значително влияние върху разпространението им.

Първият етап от проекта вече е завършен и започвате строителството на нови две сгради. Не е ли прекалено рискова подобна инвестиция предвид свития наемен пазар в момента?

- Рискова е за всеки друг квартал или строителен предприемач, но локацията, както и доброто познаване и дългото присъствие на Bravo Development и MBL на този пазар до голяма степен намаляват рисковете. Business Garden Office X e разположен в най-атрактивната и най-предпочитаната локация за офиси в столицата. Сградите са най-модерните и с много иновативни технологични решения, а изградената паркова среда допринася за по-здравословен и по-приятен начин на работа. Имаме достатъчно голям интерес към сградите от Фаза 2 от различни фирми наематели, за които основна цел е да предоставят най-добрата работна среда за своите служители и очевидно концепцията на комплекса се харесва и отговаря напълно на техните нужди. Това ни дава спокойствие да продължаваме да развиваме настоящите си проекти и да не спираме да търсим нови.

Какви са вашите прогнози за развитието на офис пазара в София през следващите години - като търсене, предлагане, наемни нива?

- Пазарът активно се възстановява. В страната навлизат все повече нови компании в BPO и IT, нуждаещи се от офиси, а съществуващите се разширяват и/или търсят нови и по-модерни площи. Офисът, макар и в много случаи хибриден, си остава достатъчно търсен. Компаниите се стремят да го направят по-атрактивен, с повече зони за социални активности, по-екологичен и здравословен, чрез коeто да приобщят служителите си обратно, и това е видимо от високото нетно усвояване на клас А офис площи през последните 6 месеца. Вярвам, че тази тенденция ще продължи и занапред.

От страна на предлагането - новите проекти през следващите няколко години ще са рядкост, най-вече поради липсата и високата цена на дълговото финансиране и рисковете пред предприемачите. Все още на пазара остават стари сгради, неотговарящи на изискванията на наемателите, които влияят негативно на някои пазарни показатели като обем свободни площи, наемни нива и др.

От началото на годината наемите леко растат при сгради от висок клас и на определени локации като районите на "Хладилника" и Югоизточната дъга на Околовръстния път. При второкласни сгради с непредпочитани локации тенденцията е обратна.

Темата за устойчивото строителство и ESG става все по-ключова за имотния пазар. Вие планирате ли сертифициране на площите, които изграждате и управлявате?

- Задължително! За първата фаза на Office X очакваме LEED Platinum сертификат и продължаваме със същите критерии и за предстоящите сгради. ESG стандартите са основата, на която вярваме, че трябва да стъпват всички бъдещи инвестиции, и ние работим в посока да налагаме тази тенденция.

Имат ли сертифицираните като устойчиви проекти конкурентно предимство при привличане на наематели?

- Разбира се, че имат. Обществото става все по-чувствително на тема екология, социална отговорност и устойчиво управление и това няма как да не се пренесе върху предпочитанията на наемателите, банките и инвеститорите. По-големите компании вече имат разработени собствени стандарти, на които, ако не отговаря дадена сграда, не я разглеждат като вариант за наемане/купуване. На този етап това е добре дошло за нас, тъй като ни дава конкурентно предимство пред тези, които не отговарят и/или не работят в направление да отговарят на ESG стандартите. Очакванията ми обаче са до няколко години да не бъде предимство, а необходимо условие за участниците на пазара, тъй като всички сме част от тази екосистема, в която трябва да мислим и работим устойчиво.

Част от Business Garden Office X е коуъркинг площ. Смятате ли, че това е бъдещето на офис пазара, и как подобни площи "съжителстват" с традиционните офиси?

- Да! Гъвкавостта е мотото на постпандемичната офис среда. И компаниите, и служителите все по-активно намират правилното решение в споделените офис пространства, защото им дава свобода да взимат бързи решения относно нуждите си за големина, локация и тип офис. В същото време се радват на предимства като богата социална среда, разнообразни контакти от всякакви индустрии и никакъв ангажимент към поддръжка като при традиционните офиси.

Коуъркингът в Office X - Work Better предлага 400 работни станции, разпределени в отворени пространства тип open-space и обособени офиси, зали за срещи, зали за релакс, пространствa за събития и социализиране. Освен на функционалността е заложено много и на дизайна, който бе направен от MBL Architects. Той е модерен и иновативен, за да може всеки наемател да открие себе си в някоя от зоните, да отключи своята креативност и да се почувства част от общността на Work Better и Business Garden Office X.