🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Reina Sofia Residence" - сграда от ново поколение в сърцето на града

"Reina Sofia Residence" - сграда от ново поколение в сърцето на града
"Reina Sofia Residence" - сграда от ново поколение в сърцето на града
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

РЗП на сградата с подземно ниво - 26 667.74 кв.м.

Процент озеленяване - 40%

Общ брой апартаменти - 158 бр.

На ниво партер на сградата са на разположение: ресторант с външна градина, просторно търговско помещение и 6 бр. по-малки търговски обекта

Локация - изключително атрактивна за развитие на бизнес поради бързите темпове на развитие на района.

Паркиране - в сградата са осигурени повече от минималния брой места за паркиране, като голяма част от паркоместа са предвидени за зарядни станции за електромобили.

"Reina Sofia Residence" е сграда, изцяло създадена да удовлетвори нуждите на съвременния човек в големия и динамичен град. Представяме ви сграда от ново поколение с енергиен клас А, в която можете да намерите уют, хармония, красота, спокойствие, сигурност, пространство и не на последно място - усещането, че живеете в изискана и луксозна периферия на града, докато в действителност вие сте в сърцето му, на едно от най-комуникативните и функционални места в столицата.

"Reina Sofia Residence" е иновативен проект, съчетаващ в себе си функционалност, енергийна ефективност и безкомпромисно качество на строителството.

Жилищната част се състои от две сгради, изградени при свързано застрояване и е решена в пет входа - вход А, Б, В, Г и Д.

Локация - Разположен в един от най-предпочитаните южни райони на столицата, комплексът предоставя пълноценни условия, отговарящи и на най-високите изисквания при избора за собствен дом. Ключово в концепцията на проекта е постигането на усещане за уединение като в изискана и луксозна периферия на града, съчетано с модерни, стилни и функционални решения, присъщи за сърцето му - а именно едно от най-комуникативните и функционални места в столицата. Комплексът впечатлява с вътрешен уют и комфорт в жилищните пространства, богато озеленяване и невероятни гледки към планината.

Локацията на сградата е в непосредствена близост до метростанция "Витоша", МОЛ "Парадайс" и "Зоопарк София". Сградата се намира на адрес гр.София, ул."Могилата" 1-5.

Апартаменти - "Reina Sofia Residence" - красивото и енергийно ефективно бижу в сърцето на София - разполага със 158 апартамента разпределени в пет входа. Апартаментите се отличават с функционални и светли пространства с индивидуален характер за пълноценен начин на живот в забързания град.

За удовлетворяване на нуждите на посетителите и живеещите в сградата подземното ниво на "Reina Sofia Residence" разполага със 195 паркоместа за автомобили - много повече от минималния необходим брой. Предвидени са и 8 зони с места за велосипеди. Сигурността и удобството на живеещите ще бъде гарантирано с контрол на достъпа до подземното ниво на сградата.

Жилищният комплекс "Reina Sofia" е добър пример за нов тип жилищно проектиране, създадено с мисъл за устойчивост, ефективност и оптимален комфорт. Проект, водещ към положителна трансформация на града и създаден с мисъл за модерния човек и неговата мечта за съвременен, естетичен и функционален дом.

Вдъхновени от настоящето и с отговорност към бъдещето

"Reina Sofia Residence" e сграда от ново поколение и една от първите в София, която е класифицирана по енергийна ефективност с Клас А. Общата консумация на енергия за всичките й нужди е два пъти по-ниска от тази на сградите ново строителство в столицата. Това значително намалява разходите на електроенергия на жилищата - една от най-чувствителните теми за собствениците на имоти в днешните динамични времена. В същото време по този начин сградите са и по-щадящи за околната среда поради по-малкото количество изхвърлени вредни емисии.

Планирано е поставяне на соларно параметрично улично и парково осветление, което няма да черпи енергия от мрежата и ще осигурява уют, сигурност и естетика, без да се налага жителите на "Reina Sofia Residence" да плащат електроенергия за това.

Проект, налагащ стандарт на висок клас качество на изпълнение

Мащабът на проекта говори чрез неговите детайли - високата енергоефективност ще бъде постигната и посредством вискокачествената изолация и дограма, с които ще бъдат оборудвани всички жилища в нея. Замислен със замах и грижа към нуждите на човека днес, комплексът е реализиран с безкомпромисно високо качество на строителството, вложените материали, както и сигурност и стабилност по отношение на договорните взаимоотношения с клиентите - проектът е с гарантирано финансиране и без индексация на цените по първоначалния договор.

Удобства

За удобство на живеещите в "Reina Sofia Residence" сградата предлага за продажба и Ресторант с външна градина, както и просторно Търговско помещение и още 6 бр. по-малки търговски помещения. Районът е с голям потенциал за развитие на бизнес - в непосредствена близост до сградата са множество нови жилищни и бизнес сгради.

Мисия

Основната ни мисия е да осигурим необходимия комфорт и функционалност на нашите клиенти. Ние не продаваме просто красиви и енергоикономични жилища, ние продаваме апартаменти, в които можете да изградите един щастлив и спокоен живот, които можете без да се замислите да наречете "МОЙ ДОМ". За целта търсим лекота и практичност в дизайна, който вие след това сами можете интериорно да персонализирате, така че да се чувствате максимално добре във вашето домашно пространството.



Арх. Илиян Илиев: Нашата цел бе да направим жилищни сгради с високо ниво на комфорт на обитаемата среда



Арх. Илиев, работили сте по много жилищни сгради. Какво отличава "Reina Sofia Residence" от останалите ви проекти?

- "Reina Sofia Residence" е един забележителен проект, продукт на комплексните усилия на инвеститори, проектанти, консултанти и строители. Инвеститорът го възложи на нас като проектантски колектив с основната задача да направим жилищни сгради с високо ниво на комфорт на обитаемата среда, като направим най-правилния избор на материали, продукти и сградни системи и инсталации, които да са както с добра визия, така и енергийно ефективни и работещи.

Комплексът "Reina Sofia Residence" се състои от една 8-етажна и две 11-етажни жилищни сгради с магазини и заведение за хранене на партер и с подземен гараж. Сградите са локализирани в много атрактивна и живописна местност на София, в подножието на Витоша, със забележителни гледки във всички посоки. С оглед бързите темпове на нарастващото търсене на електромобили сградите са снабдени с голям брой паркоместа със зарядни станции.

Сградите отговарят и на тенденциите при съвременните семейства, които са с по-високи критерии и изисквания за жилищното пространство и нарастващата необходимост от повече автомобили на едно семейство. Този фактор също е отчетен, като в сградите са осигурени повече паркоместа от минимално изискваните по норми. Това дава възможност за закупуване на повече от едно паркомясто на апартамент.

В комплекса има богато вътрешно озеленяване с постоянна целогодишна поддръжка.

Тъй като сградите са с голяма височина, изискванията за пожарна безопасност, на които те отговарят, са също завишени.

По задание и по проект е заложен висок клас на енергийна ефективност - клас А, на който отговарят всички ограждащи елементи.

Кое беше най-голямото предизвикателство при този проект?

- Целият проект е едно богатство от предизвикателства. Съчетаването на две високи сгради на калкан - визуално в надземната част и комуникационно в подземните нива, въпреки денивелацията на околния терен.

Вписването на едната сграда в сложния като контур имот и в същото време постигането на балансиран обем, отлично вписващ се в средата и в комплекса.

Освен изпълнението на проектното задание успяхме и да постигнем максимална отдалеченост на новите високи сгради от съседните, вече построени, сгради чрез терасиране - стъпаловидно отстъпване на обемите с цел осигуряване на максимална гледка и за тях към планината Витоша.

В "Reina Sofia Residence" се залага изключително много на енергийната ефективност. В каква степен тя ще осигури енергийна автономност на обитателите на комплекса?

- Сградите са проектирани с енергиен клас А. Съгласно класификацията на Агенцията за устойчиво енергийно развитие това осигурява с до 50 процента по-ниска енергийна консумация на газ и електричество спрямо същото строителство с енергиен клас Б.

В каква степен възложителите в жилищното строителство съобразяват новите си проекти с навлизащите ESG изисквания (за устойчивост)?

- Възложителите ни са морално и социално ангажирани с този въпрос и затова в заданията ни са залегнали множество изисквания за енергийна ефективност и устойчивост.

Устойчиво и отговорно инвестиране - това е основният смисъл на ЕSG - екология, социално и корпоративно управление.

Влагането на съвременни материали, произведени по съвременни технологии чрез икономия на енергия и вода, както и справяне с проблема с отпадъците при производството им - това е желанието и намерението на всичките ни инвеститори в новите жилищни сгради. Околната ни среда вече в световен мащаб е много замърсена и ние всички трябва да се обърнем към т.нар. зелени технологии - използване на възобновяеми източници на енергия, ограничаване на замърсяването.

Вътрешнокорпоративните отношения също са един от водещите компоненти на ЕSG критериите, а именно - работа в безопасна среда, спазване на човешките права и етично и колегиално отношение между различните нива на управление в една фирма. Като цяло комфортът на работната среда е ключът към мотивацията и добрите крайни резултати във всяко начало.

На какви мерки за енергийна ефективност се залага основно при проектирането на нови жилищни сгради?

- Енергията става все по-скъпа и по-дефицитна и поради тази причина обръщаме основно внимание върху следните принципи - енергийна ефективност, топлосъхранение и икономия на енергия в сградите посредством избора на материали и продукти, най-вече за външните ограждащи елементи - стени, остъклявания, тавани и подове.

Следят се стриктно проектните енергийни характеристики на сградата, а именно специфичен разход на потребна енергия за отопление, вентилация и битова гореща вода, общ годишен разход на първична енергия и генерирани емисии въглероден диоксид.

Залага се на топлинните печалби, получени в резултат както на директното слънцегреене през прозрачни елементи, така и на поглъщането на лъчение от непрозрачни елементи; от вътрешни източници, от работата на електрически уреди, изкуствено осветление, от топлоотдаването от хора.

С оглед на това какви нови технологии и материали навлизат в този сегмент на пазара, така че да се постигнат устойчивост и разумна цена на проектите?

- Иновациите в технологиите и материалите в строителството са много важни, дори неизбежни. Тук говорим за оптимизиране на строителните процеси, по-ефективно използване на наличните ресурси, безопасност при монтаж и експлоатация.

С нарастващите нужди от жилищна площ в днешната съвременност има сериозен недостиг на човешки ресурс в строителството, което налага използването и на изкуствен интелект под формата на строителни дронове, които могат да се използват освен по познатия начин и за дейности по картографиране, охрана и реклама.

Съкращаването на сроковете за изпълнение също е водеща тенденция и е изпълнимо посредством едроразмерни градивни елементи. С по-кратките срокове на изграждане намалява и крайната цена на готовия продукт, особено в настоящия момент на постоянно ускоряваща се инфлация.

Все повече се налага използването на многокамерни профили на дограмата - с троен и четворен стъклопакет, с нискоемисийни стъкла. Разбира се, първоначалната инвестиция в някои случаи е по-голяма, но тук залагаме на възвръщаемостта в годините чрез пестенето на енергия, време и ресурси.

Зеленото строителство също е фактор, определящ намаляването на въглеродния отпечатък, както и консумацията на всеки вид енергия, водещи до крайната цел на всеки съвременен проектант, инвеститор и строител, а именно постигане на устойчивост на проектите на разумна цена.