🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"ГБС Инвест" – сигурният и надежден инвеститор в жилищното строителство

Компанията предлага привлекателни условия не само на физическите лица, но се превръща и в доверен партньор на малките и средните фирми

"ГБС Инвест" – сигурният и надежден инвеститор в жилищното строителство
"ГБС Инвест" – сигурният и надежден инвеститор в жилищното строителство
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Когато става дума за инвеститори в жилищно строителство в страната, пазарът към момента е особено разнообразен, а играчите са многобройни. Макар че тази ситуация носи своите ползи, тя затруднява купувачите да открият сигурния и надежден партньор, който ще им предложи изгодна сделка, привлекателни условия и не на последно място - изключително висока добавена стойност.

Именно това отличава и "ГБС Инвест", която е част от най-големия строителен холдинг в България "Главболгарстрой Холдинг" и която се занимава с инвестиционните проекти на дружеството. Благодарение на своя дългогодишен опит в сектора компанията може да се похвали със сериозен експертен опит в изграждането на жилищни и ваканционни комплекси, а брандът за инвестиционно строителство, под който се извършва и продажбата на апартаменти, е Ghome.

В момента компанията се фокусира върху два жилищни проекта в София, които са добра възможност за инвестиция и гарантиране на сигурност за паричните средства на фона на пазарната обстановка и повишаващата се инфлация.

"Детелина Резидънс"

Проектът "Детелина Резидънс" ще представлява 16-етажна жилищна сграда от висок клас, която ще се отличава с уникалната по рода си топла връзка с намиращия се в близост хотел. По думите на Радослав Котларов, изпълнителен директор на "ГБС Инвест", именно това е едно от изключителните предимства на новия проект, тъй като собствениците ще могат да се възползват от всички удобства и услуги, предлагани от хотела, включително ресторанти, СПА, лоби бар и фитнес.

Новата сграда ще бъде разположена пред самата детелина на изхода на бул. "Брюксел" към "Цариградско шосе", с южно изложение към Витоша и северно към Стара планина. Именно локацията дава и името на проекта, който ще бъде с разгъната застроена площ 10 000 кв.м, на които ще се помещават 121 апартамента със сравнително малко общи части. По план разпределението на етаж включва 2 тристайни и 6 едностайни апартамента, като за всеки е предвидено по едно паркомясто, 80 от които са подземни и 26 са надземни.

Отвън "Детелина Резидънс" ще впечатлява с модерна каменна фасада и високи прозорци, а отвътре - с висок клас довършителни работи и качествена асансьорна испанска техника. Отделно в сградата ще бъде изградена инфраструктура за отопление както с климатици, така и с ТЕЦ, което ще даде избор на купувачите да изберат най-рентабилното за тях решение в бъдеще. Самите климатици по проекта ще са с външни тела, които обаче ще бъдат скрити от фасада, вентилируема с негорима вата.

Котларов подчертава, че "Детелина Резидънс" ще е луксозна и модерна сграда, която се запомня. "За мен лично най-отличаващото в нея е съотношението цена - качество, което е от голяма полза за купувача", допълва той. Според него предлаганите имоти са много добра инвестиция и заради изключителната си локация. Близостта до бизнес сградите в околностите и предстоящото построяване на метростанция при Окръжна болница към 2025 г. в средносрочен план ще вдигне цените на имотите в региона и ще го направи по-привлекателен.

От тази седмица "Детелина Резидънс" вече има разрешение за строеж и от "ГБС Инвест" планират в рамките на следващите 30 месеца тя да бъде завършена. Разбира се, това определено не спира купувачите, като вече има редица реализирани продажби на зелено. От "ГБС Инвест" очакват повечето от заинтересованите да бъдат млади хора, двойки или работещи наблизо служители, които биха искали да инвестират в качествен и луксозен имот за живеене или отдаване под наем. "Има доста пътуващи мениджъри на компании, които остават в страната по 3, 6 или 12 месеца по различни проекти, и те предпочитат да живеят в апартамент вместо в хотел. Така че логиката да купуваш и да отдаваш под наем е силно застъпена", посочва Котларов.

На бъдещите собственици "ГБС Инвест" също така ще предложи безплатно завършени 3D проекти с точна количествена сметка, които те да могат да използват впоследствие за обзавеждане на апартаментите си.

DHome

Другият жилищен проект на компанията пък е насочен към семейните купувачи, които търсят спокоен и развиващ се район, за да инвестират в имот. DHome се намира на ул. "Дамяница", кв. "Карпузица", с изложение към Витоша. Сградата към момента е на етап изкоп и се очаква да бъде завършена през следващите 24 месеца. Същевременно вече на зелено са продадени около 50% от всички 83 апартамента, заемащи обща площ 10 000 кв.м.

DHome е проектирана с мисъл за нуждите на по-големите семейства, като повечето жилища са тристайни с две бани и с възможност за закупуване на паркомясто. Освен това в общите пространства собствениците ще могат да се възползват от удобствата на детска площадка и миниголф. Решението за отопление пък в случая е газ, тъй като кварталът е с изградена инфраструктура.

"Покупката в DHome би следвало да защити една голяма възвращаемост на инвестицията на фона на повишаването на цените в района. Продаваме с голяма полза за клиента, защото като голямата компания изключваме актуализации на цените и спазваме сроковете за завършване на строежите. Договорите ги изготвяме без клаузи за вдигане на цената, така че хората могат да бъдат сигурни и спокойни, че времето за изпълнение и цената няма да бъдат променени за целия период", изтъква Котларов.

Друго предимство за избора на "ГБС Инвест" като партньор е фактът, че компанията не използва агенции като посредник при продажбите, а разчита на свой собствен опитен отдел, което на свой ред не води и до допълнително оскъпяване на крайната цена.

"ГБС Инвест" - партньор на малките и средните инвеститори

В момента икономическата обстановка определено има своите отражения на пазара за имоти, но от "ГБС Инвест" са убедени, че настоящите условия са в тяхна полза. "Ние не предвиждаме да има срив на пазара, а само охлаждане, което според нас ще се отрази добре. Това означава, че купувачите ще бъдат малко по-внимателни с покупките на зелено при малките строители и че ще премислят по-обстойно какво им дава всеки отделен проект освен просто място за живеене", споделя Котларов.

Той отбелязва, че в момента на пазара присъстват много т.нар. емоционални инвеститори. Често това са собственици на успешен малък бизнес в различни сфери, които в даден момент решават да вложат средствата си в имоти. Поради недостатъчен опит и необективен поглед те са склонни да надценяват стойността на дадена земя и да купуват по-скъпо, а това впоследствие вдига и крайната цена на жилищата.

"Последните няколко месеца при нас идват все по-често малки инвеститори, които са купили повече проекти, отколкото могат да финансират в момента, и имат желание да ги продадат. Част от тях са купени на прекалено високи цени, които според нас няма как да се реализират като ефективен проект. Но тези, които са на разумни цени, ние сме склонни да изкупуваме", разкрива изпълнителният директор на "ГБС Инвест". По този начин компанията влиза в ролята на доверен партньор на редица малки и средни инвеститори, които се затрудняват да реализират докрай и успешно своите жилищни проекти.