🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бъдещето за Disney е Тейлър Суифт, Fortnite и ESPN

Главните цели за компанията са намаляване на разходите до 7.5 млрд. долара и превръщането на стрийминг услугите в печеливши

Сделката с любимката на Америка, Тейлър Суифт, също цели да повдигне абонаментите и печалбите на платформата Disney+.
Сделката с любимката на Америка, Тейлър Суифт, също цели да повдигне абонаментите и печалбите на платформата Disney+.
Сделката с любимката на Америка, Тейлър Суифт, също цели да повдигне абонаментите и печалбите на платформата Disney+.    ©  Reuters
Сделката с любимката на Америка, Тейлър Суифт, също цели да повдигне абонаментите и печалбите на платформата Disney+.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Disney ще развива нова спортна платформа с Fox Corp и Warner Bros.
  • Инвестиция от 1.5 млрд. долара в мажоритарен дял на Epic Games е новият опит на Disney да навлезе в гейминг сектора.
  • Готви се битка за властта и бъдещето на компанията.

Ударен хеттрик в развлекателната индустрия отбелязва в първата седмица на февруари американският и глобален гигант Disney. Първо в зоната на спорта, където триумвиратът от Fox Corp, Warner Bros и управляваната от Disney ESPN ще създадат нова споделена платформа. На следващия ден бяха обявени още две големи придобивки. Първата е ексклузивното излъчване на концертния филм на Тейлър Суифт The Eras Tour (Taylor's version) в стрийминг платформата Disney+. От глобалния гигант се надяват любимката на Америка да донесе своето "златното докосване" привличайки нейните закоравели фенове, както го направи за NFL и техния "Супербоул" чрез връзката ѝ с Травис Келси от "Канзас Сити Чийфс". Тяхната целувка вчера се превърна в една от най-прословутите и гледани моменти по излъчване на живо в последните години. Последната придобивка, но не по важност, е инвестиция в размер от 1.5 млрд. долара в гейминг индустрията и Epic Games, създателите на Fortnite

Извън тези ходове Боб Айгър, изпълнителният директор на Disney, обяви план за обратното изкупуване на акции на компанията на стойност от 3 млрд. долара.

Всичко това идва в кратко време след обявяването на най-новите финансови резултати на глобалния гигант. В сравнение със същия период от предходната година приходите са същите - 23.5 млрд. долара, но има увеличение от 1.1 млрд. долара в печалбата. Това означава, че компанията е напът да изпълни заложените от нея цели за намаляването на разходите в размер от 7.5 млрд. долара преди края на 2024 г. Една от първите стъпки в това направление беше съкращаването на 7 хил. души от над 220 хил. служители в началото на 2023 г.

Ходовете на Айгър в началото на годината, изглежда, са възприети добре от инвеститорите, което намира своето отражение в скока на акциите на Disney в рамките само на няколко дни от 96 долара до 110 долара в първата седмица на февруари.

Въпреки тези привидни успехи се говори за сътресения на най-високо ниво в управлението на компанията, където от другата страна на Айгър е активистът и инвеститор Нелсън Пелц, който цели да влезе в борда на директорите на Disney.

Спорт, концерти и игри

С второто си идване начело на Disney през ноември 2022 г. Айгър се зае с това да преструктурира компанията и да направи нейните стрийминг услуги печеливши. Още тогава той заяви, че тогавашната ситуация е коренно различна от първоначалното му възкачване като изпълнителен директор през 2005 г., а първата година от този нов мандат ще бъде изцяло за стабилизиране.

В доклада от последното тримесечие става ясно, че Disney са успели да намалят загубите си от стрийминг услугите до 138 млн. долара, което е почти десет пъти по-малко от същия период за предходната година, когато отбелязват загуби от 1 млрд. долара. Според сегашните прогнози се очаква това перо на компанията да започне да бъде печеливше към края на септември тази година.

Като част от преструктурирането си в края на 2022 г. Айгър раздели Disney на три отделни звена - Disney Entertainment; Паркове, преживявания и продукти; ESPN. Сегашното споразумение с Fox и Warner Bros е с цел да се развие последното от тези звена и да популяризира традиционните спортове сред младите зрители. Това те се надяват да направят с изграждането на ново мобилно приложение и създаването на една отделна марка с независим управленски екип. Ходът идва и във време, където правата за излъчване на спортни събития се вдигат, а по този начин равнопоставените партньори ще могат да спечелят максималното от сегмента. В новото спортно приложение ще се излъчват събития от типа на световното по футбол, Формула 1, NFL, NBA и Major League Baseball.

Сделката с любимката на Америка, Тейлър Суифт, от 7 февруари също цели да повдигне абонаментите и печалбите на платформата Disney+. Концертният филм, The Eras Tour, който е режисиран от Сам Ренч, направи рекордните приходи от 260 млн. долара, нареждайки го на 22-ро място в ранглистата на световния боксофис за 2023 г. The Eras Tour (Taylor's version), който ще е достъпен на стрийминг платформата на 15 март, ще е удължената версия на филма и ще включва неизлъчвани досега моменти и изпълнения на песни като cardigan.

Първите опити на Disney в гейминг индустрията са още през 1988 г. с учредената тогава Walt Disney Computer Software, но името се сменя няколко пъти след това, а създадените от нея игри не носят значителни приходи. Следващият по-голям опит с Disney Infinity в крайна сметка не се реализира, а от 2016 г. насам Disney участва в сектора само чрез отдаването на правата на свои марки като Spider-man и Kingdom Hearts. След осем години на скамейката се появява партньорството и инвестицията в Epic Games в размер от 1.5 млрд. долара, които много наподобяват ново изграждане на "метавселена". Този нов опит идва само девет месеца, след като воденият от Айгър гигант унищожи своя "метавселенски" проект и около четири месеца след като Epic Games намали броя на своите служители с 16% (820 души) след неочаквани разходи, идващи именно от инвестиция в метавселени.

"Заедно с тях ще създадем една голяма Disney вселена, която ще бъде за гейминг, за игра, за гледане, а даже и за пазаруване - за дигитални продукти, а евентуално може би и за физически такива, които ще съществуват редом с Fortnite, но ще бъдат взаимно включени. Това представлява може би най-големият ни набег в гейминг пространството. Което мисля, че е не само навременно, но и важна стъпка, когато погледнете демографските трендове и погледнете поколението Алфа, поколението Зи, че даже и милениалите и времето, което те прекарват в това да играят видеоигри. Сравнимо с други поколения, а и помежду им, това е равнопоставено с гледането на филми и телевизия като прекарано време", коментира Боб Айгър в интервю пред CNBC.

Една от привлекателните възможности, свързани с Epic Games, е тяхната платформа Fortnite creative, която ще позволяват изграждането на множество видеоигри от независими създатели. В създателя на глобалния феномен Fortnite мажоритарен дял все още държи нейният основател Тим Суийни, следван от китайския гигант Tencent с 40%, докато по-малки дялове от 5.4% имат Sony и 3.2% на датската инвестиционна компания Kirkbi AS, която държи Lego.

Абордаж на парахода "Уили"

Началото на новия мандат на Айгър начело на Disney дойде едва две години след като той обяви своето пенсиониране след петнадесет години начело на компанията. "Не бях доволен от това, което виждах (визирайки управлението на наследилия го Чапек). Работих усърдно и дълго, за да изградя компанията и да стане това, което е. Бях горд с тези постижения. Боли, когато нещо, в което си вложил цялото си сърце и душа преминава през тежки времена", коментира тогава пред Forbes Айгър.

Един от главните недоволни около този период беше именно Пелц, който критикува закупуването на Fox за 71 млрд. долара по времето на Айгър, липсата на успешното планиране на приемствеността с Чапек и неговата последвала слаба управленска философия. Решението, до което Пелц стигна тогава, е заедно с бившия финансов директор на Disney Джей Расуло да заменят тогавашните членове на борда на директорите Майкъл Фроман и Мария Елена Лагомасино. Завръщането на Айгър през 2022 г. и обявените от него ходове в следващите месеци, които включваха съкращението на 7 хил. души, привидно потушиха тези ходове на метеж от страна на инвеститора активист, но само за кратко. В негово изказване към медиите отпреди няколко месеца той споделя, че "компанията просто не се управлява добре".

Запитан дали направените от него ходове ще бъдат достатъчни, за да задоволят Пелц, Айгър каза пред CNBC: "Последното нещо, от което се нуждаем в момента, е да бъдем разсейвани по отношение на нашето време, нашата енергия, от активист или активисти, които, честно казано, имат напълно различен дневен ред и не разбират нашата компания, нейните активи, дори същността на марката Disney". Отговорът дойде от представител на фирмата Trian Fund Management, чрез която Пелц държи акции в Disney: "Отново е дежавю. Гледахме този филм миналата година и не ни хареса краят."

Сцената е подготвена за съперничество на върха между Айгър, чийто договор беше удължен до 2026 г., и Пелц на срещата на инвеститорите на 3 април.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 3
    • + 2

    Тейлър Суифт от години се подкрепя от демократите-комунисти в САЩ. То не са взети всевъзможни награди, медийна подкрепа, всякакви скъпо платени изяви и екстри. Суифт в момента може би е най-голямата звезда в Америка и с голямо влияние сред младите американци. Разбира се е ясно какво ще поискат скоро "демократите" от нея на задаващите се избори!

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Превърнаха я като Зеленски в копърка...

    Нередност?
Нов коментар