🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Намерението на Фед да свали лихвите по план доведе до ръст на пазарите

S&P 500 и Nasdaq Composite достигнаха рекордни стойности, след като централната банка на САЩ повиши прогнозите за БВП

"Икономиката се развива добре", заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференцията след обявяването на резултатите от заседанието
"Икономиката се развива добре", заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференцията след обявяването на резултатите от заседанието
"Икономиката се развива добре", заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференцията след обявяването на резултатите от заседанието    ©  Reuters
"Икономиката се развива добре", заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференцията след обявяването на резултатите от заседанието    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Федералният резерв продължава да очаква да намали лихвените проценти с три четвърти от процентния пункт през тази година, което изпрати американските фондови пазари до рекордно високи нива в сряда. Пазарната реакция дойде, след като Федералният комитет по операциите на открития пазар гласува единодушно да остави лихвените проценти непроменени на 23-годишния връх от 5.25% до 5.5%. Американската централна банка също така рязко повиши прогнозата си за икономическия растеж на САЩ през тази година, като същевременно заяви, че инфлацията ще бъде малко по-висока от очакваното.

Последното решение дава път на Фед да започне да намалява лихвите още през лятото, след като се постара да овладее инфлацията, която скочи, когато американската икономика излезе от ковид пандемията. Това също така означава, че разходите по заеми и лихвите по ипотечните кредити, които нараснаха през последните месеци, могат да започнат да намаляват точно преди президентските избори през ноември, отбелязва Financial Times.

По-добри очаквания за икономиката на САЩ

"Икономиката се развива добре", заяви председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференцията след обявяването на резултатите от заседанието на FOMC. Брутният вътрешен продукт на САЩ ще нарасне с 2.1% през тази година, прогнозираха централните банкери. Предишната им прогноза беше за 1.4%.

Но с предвижданията за базова инфлация от 2.6% през тази година, малко по-висока от очакваната, Пауъл сигнализира, че пътят към меко приземяване все още може да бъде сложен. Инфлацията все още се движи по "понякога неравен път към 2%", каза той, визирайки официалната цел на Фед. "Ето защо подхождаме внимателно към този въпрос". Опасенията за инфлацията бяха отразени в т.нар. точкова графика на Фед. Въпреки че тя показа, че официалните лица смятат, че лихвените проценти ще завършат 2024 г. на равнище от 4.5% до 4.75% - което се равнява на три намаления с четвърт пункт - много по-малко хора очакваха централната банка да рискува с още по-големи намаления.

Изявлението за политиката на Фед не беше съществено променено в сравнение с това през януари, въпреки че беше премахнато споменаването на забавянето на пазара на труда. "Прирастът на работните места остава силен, а равнището на безработица - ниско", заяви FOMC.

Приповдигната реакция на пазарите

Пазарният ръст настъпи, след като Фед запази намерението си да намали лихвите три пъти с по четвърт пункт през 2024 г. Все пак икономисти предупреждават, че новото покачване на инфлацията може да доведе до само две намаления.

Индексът на сините чипове S&P 500 затвори с ръст 0.9%, достигайки нов рекорд, като от октомври насам покачването е 27%. Nasdaq Composite нарасна с 1.3%. Доходността на американските двегодишните държавни ценни книжа, която се движи в зависимост от очакванията за лихвените проценти, спадна с 0.09 процентни пункта до едноседмично дъно от 4.60%. Азиатските пазари последваха ръста в САЩ, като индексът Hang Seng в Хонконг беше водещ в региона. Stoxx Europe 600 се повиши с 0.9% в началото на търговията. Златото също достигна рекорден връх по време на азиатската търговия - 2222 долара.

"Днешната точкова диаграма показва, че въпреки че Фед очаква по-бърз растеж в близко бъдеще и малко по-висока инфлация, няма промяна в намаляването на лихвите", казва пред британското издание Гарги Чаудури от BlackRock. "Те все още смятат, че трябва постепенно да намалят лихвите. Мисля, че това е наистина чудесен резултат за пазарите - за пазарите на акции и за пазарите на облигации. Това е наистина добър резултат за инвеститорите."

По време на изказването на Пауъл инвеститорите на фючърсния пазар увеличиха залозите за намаляване на лихвите през юни, поставяйки шансовете на около 85% спрямо 65% във вторник.

Есуар Прасад, професор по икономика в университета "Корнел", заяви: "Консервативният подход на Фед се потвърждава от постъпващите данни и от участниците на финансовите пазари, които послушно се съобразяват с прогнозирания от Фед път на лихвените проценти."

Според него без убедителна причина за намаляване на лихвените проценти и при положение че инфлацията продължава да е над целевата, пасивността на Фед по отношение на лихвите изглежда напълно оправдана.

Наред с по-оптимистичните си прогнози за икономическия растеж Фед заяви, че очаква през тази година общата и базовата инфлация да достигнат съответно 2.4% и 2.6%, а безработицата да се повиши от 3.9% на 4%. През декември FOMC прогнозира обща и базова инфлация от 2.4% за 2024 г. и очакваше безработицата да нарасне до 4.1%.

Пауъл предположи, че е твърде рано да се каже дали неотдавнашните признаци на по-стабилна от очакваното инфлация, особено в сектора на услугите, ще продължат дълго.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар