🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как компания на Тръмп с приходи 3 млн. вече струва 9 млрд. долара

Борсовият дебют оцени дела на бившия президент на САЩ в Truth Social на 4.6 млрд. долара, но той не може да продава акциите си през следващите шест месеца

Компанията, която управлява Truth Social и планира да пусне стрийминг услуга през следващата година, губи 49 млн. долара през първите девет месеца на 2023 г. и има 3.4 млн. долара приходи
Компанията, която управлява Truth Social и планира да пусне стрийминг услуга през следващата година, губи 49 млн. долара през първите девет месеца на 2023 г. и има 3.4 млн. долара приходи
Компанията, която управлява Truth Social и планира да пусне стрийминг услуга през следващата година, губи 49 млн. долара през първите девет месеца на 2023 г. и има 3.4 млн. долара приходи    ©  Reuters
Компанията, която управлява Truth Social и планира да пусне стрийминг услуга през следващата година, губи 49 млн. долара през първите девет месеца на 2023 г. и има 3.4 млн. долара приходи    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Компанията на Доналд Тръмп Trump Media & Technology Group, собственик на онлайн платформата Truth Social.
  • Бившият президент на САЩ избра за листването позабравения модел на SPAC, който заобикаля строгите борсови регулации.
  • Тръмп може да се възползва от продажба на акции, за да плати част от рекордната глоба за злоупотреби, наложена му от съда.

Компанията на Доналд Тръмп Trump Media & Technology Group, собственик на онлайн платформата Truth Social, достигна пазарна капитализация близо 9 млрд. долара във вторник. Оценката е общо 2000 пъти над кумулативните продажби от пускането й през 2021 г. до края на септември 2023 г. В първия ден на търговията книжата скочиха с 16%, като делът на бившия президент на САЩ достигна 4.6 млрд. долара. Trump Media & Technology Group, компанията, която стои зад неговата платформа Truth Social, поскъпна до 79.38 долара за акция от 49.95 долара за акция през предходния ден, преди да затвори с повишение 16% - 57.99 долара.

Търговията беше толкова волатилна, че беше спряна за няколко минути, съобщава Financial Times. TMTG вече се търгува на борсата Nasdaq с тикер DJT - инициалите на Тръмп. Тя дебютира на борсата след сливане със SPAC Digital World Acquisition Corp. SPAC са така наречените компании с празен чек, които набират предварително средства от инвеститорите, за да придобият частни компании и да ги направят публични, заобикаляйки строгите регулации и подготвяне на проспект. Инструментът придоби популярност по-време на пандемията, но след това манията отшумя заради падаща доходност, липса на проекти за закупуване и дори злоупотреби при някои.

"Никой не знае как ще се развие, но определено ще бъде интересно за гледане", казва пред WSJ Кристи Марвин, основател на SPACInsider, доставчик на данни и изследвания, който разглежда компании за придобиване със специална цел като тази, която направи фирмата на Тръмп публична.

Собствена социална мрежа

Историята на социалната мрежа на Тръмп тръгва от избирането на Байдън за президент и щурма на Капитолия през януари 2021 г. Twitter и Facebook блокираха акаунтите на бившия президент, като в отговор на това Тръмп през февруари същата година създава Truth Social. Технологията прилича на Twitter, която Илон Мъск придоби, направи частна и преименува на X. Разликата между двете е, че в Truth Social могат да се публикуват съобщения до 1000 знака.

Няколко месеца по-късно - през септември, базираната в Маями special purpose aquistion company (SPAC) Digital World Acquisition набира 250 млн. долара от 25 млн. акции на цена 10 долара. Инвеститорите активират опция за още 3.75 млн. акции, с което сумата нараства до 287 млн. долара. През октомври 2021 г. компанията обявява, че е влязла в споразумение за сливане с компанията на бившия американски президент Trump Media. През декември набира още 1 млрд. долара от частни инвеститори, с които увеличава капитала чрез конвертируеми облигации, но не всички са упражнени. На 22 март инвеститорите на Digital World Acquisition одобриха сливането, а в понеделник компанията на Тръмп стана публична.

В последния си отчет Trump Media признава, че все още не генерира съществени приходи от оперативна дейност. Според балансите компанията разполага с 306 млн. долара капитал. В документите до Комисията за търговия и ценни книжа в САЩ Truth Social не посочва и брой на потребителите. Социалната мрежа приема регистрации и от България. Регистрацията изисква единствено верификация на мобилен номер.

Освен че е най-големият инвеститор, Тръмп е един от най-активните потребители на Truth Social и има най-много последователи в платформата - около 6.8 милиона. Преди това бившият президент имаше 34 млн. последователи във Facebook и 87 млн. в Х (Twitter). Компанията се затруднява да привлече потребители и рекламодатели, за да се конкурира с по-големите социални медийни платформи, но това не спира поддръжниците на Тръмп да повишат цената на акциите. Ако Тръмп бъде избран за президент, цената на акциите може да скочи, тъй като ще може да прави изявления от Белия дом през социалната си мрежа. Според The Economist Тръмп има лека преднина пред Байдън в социологическите проучвания.

Ползата за Тръмп

Тръмп, собственик на 58% от акциите на новата компания, е най-големият печеливш от скока на цената. Бившият президент на САЩ е изправен пред куп юридически и финансови проблеми преди кампанията, която се очаква да бъде най-скъпата президентска предизборна кампания в историята на САЩ. В понеделник нюйоркски апелативен съд постанови, че Тръмп може да плати само 175 млн. долара, за да отложи изпълнението на съдебно решение за измама в размер на 464 млн. долара. Той беше заявил, че би било "невъзможно" да осигури гаранция за цялата сума.

Акциите на компанията, която стои зад социалната платформа на бившия президент - Truth, поскъпнаха с 16% през първия ден на търговията.

На Тръмп бяха дадени 10 дни, за да осигури парите за плащане на санкцията. Скокът в цената на акциите на Trump Media обаче едва ли ще му помогне да осигури средствата поради споразумението за блокиране, което му забранява да продава акциите си в продължение на шест месеца. Бившият президент би могъл да поиска от управителния съвет, който включва най-големия му син, трима бивши членове на неговата администрация и бившия конгресмен, който пое водеща роля в защитата на бившия президент в първия му процес за импийчмънт, да отмени блокирането. Продажбата на дял с неговия размер вероятно ще срине цената на акциите на компанията. Все пак Тръмп може да използва акциите като залог, за да вземе банков заем. В момента пазарната оценка на Trump Media е близо 9 млрд. долара.

Компанията, която управлява Truth Social и планира да пусне стрийминг услуга през следващата година, губи 49 млн. долара през първите девет месеца на 2023 г. и има 3.4 млн. долара приходи. DWAC е популярна сред търговците на дребно, които помогнаха цената на акциите ѝ да се повиши с почти 300% през последните шест месеца. Тя се превърна и в значима тема във форума WallStreetBets Reddit, където трейдърите за деня споделят съвети за акции.

Други акционери

Скокът в цената на акциите увеличи богатството и на трима от бившите бизнес партньори на Тръмп, които преди това бяха подали съдебни искове, в които твърдяха, че дяловете им в TMTG са били значително намалени. Патрик Орландо, който стои зад DWAC, наскоро заведе дело срещу компанията, твърдейки, че трябва да получи по-голям дял от акциите. Неговият дял в TMTG е на стойност повече от половин милиард долара. Делът на Орландо включва 5.5 млн. акции на "основателя", които той е получил срещу символичната такса от 25 хил. долара. Тези акции са на стойност над 350 млн. долара, докато общият му дял е на стойност около 530 млн. долара. Уес Мос и Анди Литински, двама бивши участници в телевизионното риалити шоу на Тръмп "Стажантът", заедно притежават акции на стойност около 436 млн. долара.

Тяхната компания - United Atlantic Ventures, също подаде иск преди гласуването на акционерите за сливането с DWAC, твърдейки, че Тръмп и неговите сътрудници са организирали "заграбване на акции в последния момент". От скока на акциите се възползват и бивши правителствени служители, включително Девин Нунес, съюзник на Тръмп и бивш конгресмен, който напусна поста си през 2022 г., за да стане главен изпълнителен директор на TMTG. Той притежава акции на стойност 8 млн. долара. TMTG никога не е излизала на печалба
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872

    И какво чудно има? Бурният ръст на Trump Media & Technology се дължи на два фактора. От една страна поглъщането на Digital World Acquisition Corp е печеливша сделка, а от друга - инвеститорите купуват акции на много популярен политик, вероятен следващ президент, което създава добри перспективи пред неговата социалка, най-малко заради нарастването на абонатите й сред привържениците му.
    Тръмп е печеливша за момента марка.

    Нередност?
  • 4
    ouy16430522211099364 avatar :-|
    Dora Apostolova

    До коментар [#3] от "xte29566872":

    Ха ха ха, американците съвсем го удариха през просото- да търгуват и с политици?! Тръмп ще изтърве много в президентската си кампания, ако не лепне trademark "Digital World Acquisition Corp" на гащите си! -:)))

    Нередност?
Нов коментар