🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

10 млн. евро за полета на Dronamics

Инвестицията идва от Европейския съвет за иновации (EIC), който през 2022 г. отпусна 2.5 млн. евро безвъзмезден грант на компанията

На откриването на церемонията на EIC Summit еврокомисар Илиана Иванова обяви сделката и назначаването на Свилен Рангелов за посланик на EIC
На откриването на церемонията на EIC Summit еврокомисар Илиана Иванова обяви сделката и назначаването на Свилен Рангелов за посланик на EIC
На откриването на церемонията на EIC Summit еврокомисар Илиана Иванова обяви сделката и назначаването на Свилен Рангелов за посланик на EIC    ©  EIC
На откриването на церемонията на EIC Summit еврокомисар Илиана Иванова обяви сделката и назначаването на Свилен Рангелов за посланик на EIC    ©  EIC
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Възможностите за финансиране на български компании се увеличават постоянно. От локални фондове, управляващи частен капитал и държавни пари, до международни акселераторски програми и грантове, на пазара има вариант за решения от ниво идея до развит продукт с продажби. Едно от тях е Европейският съвет за иновации (EIC), който осигурява на стартъпите в своята акселераторска програма грантове, придружени с ангажимент за последваща инвестиция с дялов капитал, и в последните 2 години инвестира в няколко български решения в дълбоките технологии.

За EIC

Европейският съвет за иновации (EIC) е структура на Европейския съюз, чиято цел е да финансира високотехнологични компании, базирани на научни открития. EIC започва своето пълноценно функциониране през 2021 г., като тази фаза е предшествана от тригодишен пилотен период между 2018 и 2021 г., доказал, че концепцията за предоставяне на публични средства за финансиране на дялово участие във високотехнологични компании довежда до повече частни инвестиции в сектора. Към края на 2023 г. EIC е инвестирал над 1 млрд. евро в 500 компании и още почти толкова проекти, като оценява портфейла си на 70 млрд. евро.

В случая на българския стартъп Dronamics ангажиментът за допълнително финансиране бе изпълнен - на годишната среща на EIC в Брюксел тази седмица еврокомисар Илиана Иванова подписа споразумение, с което фондът на EIC влиза с дялово участие в компанията на братя Рангелови срещу 10 млн. евро. С финансовата инжекция от Европа общата сума привлечен капитал от Dronamics достига около 50 млн. евро.

А за да постигне заложените си цели, публичната компания ще търси още средства до края на 2024 г., за да затвори своя рунд от Серия А, който се очаква да е в размер поне 50 млн. евро, твърди Свилен Рангелов в разговор с "Капитал".

"Последващото финансиране и търговските полети на компанията са пряко свързани, така че очакваме това лято да осъществим първите си полети, а до края на годината да затворим и рунд", добавя той.

Ново поколение товарен самолет

Dronamics е основана от Свилен и Константин Рангелови през 2014 г. и оттогава работи по проектирането и производството на своя дрон за пренос на товари Black Swan, който през май 2023 г. успешно завърши своя първи полет в Балчик, а оттогава преминава през летателна програма, в която тества полетите си при различни условия.

През последните десет години компанията привлича интереса на редица инвеститори, сред които българският фонд за рисков капитал Eleven Ventures, австрийският SpeedInvest, индивидуални инвеститори като съоснователя на Telerik Бойко Яръмов и дори Стратегическият фонд за развитие (SDF) на Обединените арабски емирства. А през 2021 г. дружеството "Дронамикс кепитъл" набра 6 млн. лв. чрез първоначално публично предлагане на BEAM пазара на Българската фондова борса.

От компанията не дават информация какъв дял придобива фондът в британското дружество Dronamics Global Limited, което отскоро е с основен акционер ирландското Dronamics Group Limited.

10 години разработка

От идеята за бизнеса до първия полет на Dronamics минават 9 години. Но оттук скоростта на развитие е значително по-голяма - след полета на Black Swan изработката на втори, по-усъвършенстван дрон отнема по-малко от година, а в момента тече производството на третия дрон на компанията.

"Ще започнем търговски полети с два дрона, като плановете ни са в следващите две години това число да надмине поне 30", обяснява Рангелов, като добавя, че целта е производството да остане вътрешно, въпреки че има алтернативен план за външен доставчик на услугата. "Първите ни стъпки са да увеличим производството в България и да направим фабрика в Абу Даби в партньорство с нашия инвеститор там", добавя той.

Потенциална фабрика в Абу Даби би изисквала огромен ресурс, но ще сведе времето на производство до 1 дрон на ден и цената "ще е шестцифрена, като целим да е възможно най-ниска", казва Рангелов. На въпрос кога бизнесът ще започне да работи на печалба според екипа числото от опериращи дронове трябва да е около 25-30. "Очакваме да се постигне в рамките на следващите 24 месеца, защото сме ограничени от бързината, с която можем да произвеждаме в момента", казва Рангелов.

"Абсолютно нормална фаза на всеки бизнес е да започне с един клиент. Десет години го разработваме, няма как да сме печеливши от първия ден. Но става все по-лесно, защото валидираме продукта си с всеки изминал ден", допълва той.

Бързи доставки на труднодостъпни локации

Това лято Dronamics планира да извърши първите си търговски полети в съседна Гърция, където клиенти на компанията са Гръцките пощи Hellenic posts, Hellmann и Golden Cargo. "Ще започнем операция в триъгълника Атина, Кавала и остров Крит", разказва Рангелов, като добавя, че в своята роля на авиолиния Dronamics е партньор на логистични компании, а не техен конкурент, и основното му предимство е възможността да каца на труднодостъпни точки и да оперира без пилот, което увеличава времето му във въздуха.

Цената, сравнена с останалите варианти за превоз на товар, е по-висока от сухопътни услуги, но близо наполовина на тарифите на товарни самолети. "Товарът е максимум до 350 кг, но на клиента продаваме пълния полет, т.е. независимо дали натоварят 1 кг или 350 кг, плащат за 350. И това е модел, по който dedicated freight операторите винаги оперират", обяснява Рангелов.

Кои са другите избраници на EIC

До момента няколко са локалните компании, в които EIC е вложил средства под формата на грант и/или дялово финансиране. Сред участниците в акселераторската програма на фонда са производителят на биоразградимо пакетиращо фолио LAM'ON, който печели акселератора през 2022 г., както и Smart Farm Robotics, които участват в настоящото издание на програмата и ще получат 2.36 млн. евро за разработката на своята технология за прецизно плевене на обработваеми площи.

Daye: основаният от Валентина Миланова производител на тампони с коноп привлича грант в размер на 2.5 млн. евро през януари 2023 г. с ангажимент за допълнително финансиране на по-късен етап.

Transmetrics: компанията, която разработва софтуер с изкуствен интелект за оптимизиране на логистиката на големи транспортни компании, получава грант в размер 1.7 млн. евро през 2019 г. , а през 2023 г. набира 1.2 млн. евро от EIC, който участва в рунда на обща стойност 2.5 млн. евро.

Iris.ai: в началото на 2023 г. платформата с изкуствен интелект, която предлага търсачка за научна литература, получи грант в размер 2.5 млн. евро и ангажимент от EIC да вложи до 12 млн. евро в предстоящия инвестиционен рунд от серия А на компанията, който се очаква тя да затвори до края на 2024 г.

Checkpoint Cardio: казанлъшкият производител на система за мониторинг на пациенти участва в EIT акселератора през 2017 г., а по-късно привлича грант в размер на 2.4 млн. евро от Европа през януари 2023 г., с ангажимент за дялово участие на фонда на по-късен етап.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cassius avatar :-|
    cassius
    • - 4
    • + 2

    10 години стартъп, 100 милиона изпукани пари, имало "1 полет" от който няма видео даже. Мисля на всички е ясно какво е това.

    Отрочетата на Елевън, на Васко Терзиев Маслото фонда. Лапане и нищо. Екстраполирайте същият манталитет и тип работа и за София и ще ви стане ясно и там.

    Нередност?
  • 3
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев

    Основи компания и го направи по-добре.

    Нередност?
Нов коментар