🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Microsoft купува Bethesda за 7.5 млрд. долара

Технологичният гигант ще подсили гейминг звеното си с един от най-популярните разработчици

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Американският технологичен гигант Microsoft официално обяви, че е закупил ZeniMax Media, компанията майка на един от най-популярните разработчици на видеоигри - Bethesda, срещу 7.5 млрд. долара. По този начин Microsoft ще се опита да подсили сериозно гейминг бизнеса си под бранда Xbox, след като вече ще бъде собственик на някои от най-касовите поредици в индустрията като The Elder Scrolls, Fallout, DOOM, Quake и други.

"С покупката на Bethesda ние метафорично и буквално удвояваме гейминг капацитета си", коментира в интервю Сатя Надела, изпълнителен директор на Microsoft.

Покупката идва само около месец преди на пазара да излязат новите поколения игрални конзоли. На 10 ноември започва продажбата на Xbox S и Xbox X, които ще се конкурират с PlayStation 5 на Sony. През последните години Microsoft инвестира все повече пари в Xbox звеното си, но въпреки това доминиращият играч на пазара на конзоли остава Sony. През 2014 г. компанията похарчи 2.5 млрд. долара, за да стане собственик на Mojang, студиото, което разработва Minecraft.

Една от по-малките причини за по-доброто представяне на Sony са някои от ексклузивните заглавия за PlayStation като Spider-Man и God of War. Microsoft от своя страна има само една ексклузивна поредица - Halo. Възможността пред американския гигант е да направи всички популярни поредици на Bethesda ексклузивни за Xbox.

Това обаче изглежда малко вероятен ход. От една страна, това може да направи инвестицията нерентабилна, защото закупените студиа автоматично ще загубят голяма част от пазара на видеоигри. От друга, цялата индустрия върви към гейминг между различните платформи (cross-platform), в който една мултиплеър игра може да се играе от няколко души на различни платформи. Пример за това е самата Minecraft, която е налична и за PlayStation.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар