Компаниите могат да получат до 500 хил. лв. за иновации

Бюджетът на новата мярка е 127 млн. лв., а финансирането може да се насочи към пет сектора

В оперативна програма "Конкурентоспособност" никога досега не е бил разпределян толкова значителен бюджет за процедура, свързана с разработване на иновации от страна на бизнеса
В оперативна програма "Конкурентоспособност" никога досега не е бил разпределян толкова значителен бюджет за процедура, свързана с разработване на иновации от страна на бизнеса
В оперативна програма "Конкурентоспособност" никога досега не е бил разпределян толкова значителен бюджет за процедура, свързана с разработване на иновации от страна на бизнеса    ©  Цветелина Белутова
В оперативна програма "Конкурентоспособност" никога досега не е бил разпределян толкова значителен бюджет за процедура, свързана с разработване на иновации от страна на бизнеса    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Анита Ангелова, експерт "Европейски програми и проекти". Специализира в оценката, анализа и изготвянето на проектни предложения за финансиране на иновации чрез централизираните европейски фондове и програми в "Ню Ай" АД

Управлявате растящ и печеливш бизнес, разполагате с качествен екип и искате да инвестирате в нов иновативен продукт, който да предложите на световния пазар? До дни ще бъде отворена процедурата, през която да заявите намерението си и да получите безвъзмездно финансиране до 500 хил. лв., за да го реализирате.

В предизвикателно време за бизнеса в областта на научноизследователската и развойната дейност (НИРД) Министерството на иновациите и растежа до дни ще открие новата мярка "Разработване на иновации в предприятията".

С бюджет 127 млн. лв. процедурата има за цел да осигури механизъм за създаването на иновации в пет тематични области - Информатика и ИКТ; Мехатроника и микроелектроника; Индустрии за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии; Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии; Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика.

В оперативна програма "Конкурентоспособност" никога досега не е бил разпределян толкова значителен бюджет за процедура, свързана с разработване на иновации от страна на бизнеса. В последния програмен период - 2014 - 2020 г., имаше сходна мярка, насочена към НИРД. Процедурата "Разработване на продуктови и производствени иновации", чиито условия са подобни на настоящата, имаше бюджет близо 68 млн. лв., който по-късно беше увеличен до 100 млн. Дори по-малкият от сегашния бюджет не намали интереса към процедурата, като успеваемостта беше над 40% - от подадени 360 предложения бяха одобрени 153. Отхвърлени тогава бяха едва 74, като средният размер на проект беше около 650 хил. лв. В резерви останаха 83 предприятия, за които не остана финансиране, но се надяваме по-големият бюджет за настоящата процедура да разреши това.

Кой ще може да кандидатства по новата мярка?

Допустими кандидати по схемата ще са отново микро-, малки, средни (МСП) и малки дружества със средна пазарна капитализация (фирми с до 499 служители). Големите предприятия също ще могат да кандидатстват, но само ако си партнират с микро-, малки или средни дружества. Трябва да имате добра идея, с ясен пазарен потенциал.

Петте области за финансиране

- Информатика и ИКТ

- Мехатроника и микроелектроника

- Индустрии за здравословен живот, биоикономика и биотехнологии

- Нови технологии в креативни и рекреативни индустрии

- Чисти технологии, кръгова и нисковъглеродна икономика

Какво ще може да се финансира?

Основните разходи, които ще бъдат допустими, са за възнаграждения на персонала, закупуване на необходимите материали и консумативи, както и външни услуги за разработването на иновационния продукт и амортизация на оборудване.

Едно от важните предимства на процедурата е възможността предприятията да покрият разходи за наемане на квалифицирани специалисти, учени, технологични специалисти, като това важи както за кандидата, така и за партньора. Допустими ще са и разходите за защита на индустриалната собственост на национално и международно ниво, както и други разходи за външни услуги.

Безвъзмездната помощ може да бъде до 500 хил. лв., а процентът на подкрепата е в размер до 60% от предвидените разходи (в зависимост от категорията на предприятието). Максималният срок за изпълнение ще бъде 18 месеца.

"Разработка" и "Внедряване" на иновации

Малко по-късно тази година с два пъти по-голям бюджет ще бъде отворена втора процедура, насочена към иновативните решения за бизнеса.

Каква е разликата - докато по първата програма (разработка) предприятията тепърва създават, прототипират и пилотират иновативни решения и технологии, то втората мярка предвижда внедряването на вече разработени продукти и услуги.

Те могат да са разработени от самите предприятия преди това или от подизпълнители, но ще трябва да бъдат заимствани и пригодени според нуждите на кандидата. Задължително ще бъде решенията отново да попадат в една от петте тематичните области.

Допустими кандидати по схемата ще са микро-, малки, средни и малки дружества със средна пазарна капитализация, а одобрените кандидати ще получат финансиране до 45% от разходите за машини, оборудване и специализиран софтуер.

Как ще се оценяват проектите?

Проектите по процедурите "Технологична модернизация" (които в момента се изпълняват) и "Кръгова икономика" (предстои кандидатстване) стимулират предприятията с по-слабо финансово представяне. За разлика то тях, разработващите иновации предприятия ще получат повече точки, ако имат по-добра норма на печалба и добавена стойност.

Друго важно условие е кандидатите да имат и доказуем опит в разработката на иновации. Те трябва да се погрижат годишният отчет на фирмата да отразява предходния опит с иновации, като попълнят често пренебрегваните незадължителни едноименни справки за научноизследователската и иновационна дейност. Последната се попълва само на четни години, затова е добре да не бъде пропусната. Така компаниите ще получат повече точки при оценяване, а шансовете за успех по настоящата и бъдещите процедури се увеличават значително.

Рубриката се подготвя със съдействието на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП)