🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новият закон за сплашване на Хонконг

Мерките се оказаха по-сурови от най-мрачните прогнози

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Високопоставен китайски чиновник го нарече "подарък за рождения ден" за Хонконг. Това беше смразяващ избор на думи за най-големия удар върху свободите на територията, откакто Великобритания я върна на Китай в полунощ на 30 юни 1997 г. В навечерието на официалните чествания на годишнината от предаването, Китай наложи драконовски закон за национална сигурност на Хонконг. Той дава на правителството в Пекин широка власт да смазва протестите в града, използвайки собствена тайна полиция и дори свои съдилища.

Новият закон се отнася до престъпления, включващи опити за сепаратизъм, подривна дейност, тероризъм и сговор с чужди сили. Конституцията на Хонконг - основният закон след връщането на територията, изисква градът да приеме собствено законодателство за подобни престъпления. Местната опозиция обаче възпрепятства усилията на правителството да го направи. Безредиците през последната година, които китайските власти наричат опит за "цветна революция", накараха комунистическата партия да изгуби търпение. През май тя обяви, че ще се справи сама. Законът беше изготвен тайно от Народното събрание в Пекин - дори на правителството на Хонконг не беше показано съдържанието му, докато не беше приет от парламента на Китай.

Наказания за почти всичко

За щастие, не може да се използва срещу гражданите за неща, които са направили преди 30 юни, или така твърдят чиновници. В противен случай това е още по-плашещо, отколкото повечето хора в Хонконг са очаквали.

Прилагането на закона може да доведе до много по-сериозни обвинения срещу протестиращите, ако те се включат в дейности, които бяха често срещани по време на последните сътресения. Вандализмът срещу обществения транспорт вече може да се третира като тероризъм, протестите срещу законодателната власт или хвърлянето на яйца срещу сградата на централното правителство, както направиха демонстрантите миналата година, може да се счита за подривна дейност. Призивите за независимост на Хонконг, които някои протестиращи издигнаха, може да донесат обвинение за сепаратизъм. Насърчаването на чужди държави да налагат санкции на Китай може да доведе до наказателно преследване за тайно споразумение. Максималната присъда за тези четири категории престъпления е доживотен затвор. За да контролира спазването на закона, централното правителство ще открие в Хонконг нов "офис за защита на националната сигурност".

Това ще бъде първата открита операция в Хонконг с участието на сили за сигурност от континенталната част на страната. Ще бъде създаден и отделен политически комитет за защита на националната сигурност, ръководен от главния администратор на територията Кари Лам. Той ще включва съветник, назначен от централното правителство. Съдебните процеси, провеждани според новия закон, ще бъдат ръководени от съдии, избрани от правителството. Министърът на правосъдието може да им позволи да провеждат тайно съдебни заседания. Кари Лам каза, че новият закон ще е насочен само към "изключително малко малцинство от хора", но за много граждани на Хонконг това не е комфортно положение.

Пълен контрол

В "сложни" или "сериозни" случаи законът позволява на агенциите за сигурност на континента да поемат нещата в свои ръце. Те няма да бъдат подчинени на законите в Хонконг, дори могат да изпратят заподозрени в континенталната част, където да бъдат съдени и дори екзекутирани.От новия закон трябва да се притесняват не само големият брой протестиращи млади хора. Той може да бъде приложен за широк спектър от мирни дейности. Например участието във всичко "незаконно", насочено към подкопаване на Китайската комунистическа система, може да се счита за подривна дейност. Това може да се приеме за антиправителствен митинг, който продължава без разрешение на полицията. Човек, който "заговорничи" с някой в чужбина, за да предизвика "омраза" в Хонконг към местната или централната власт, може да бъде обвинен в тайно съглашение.

Тълкуването на тези термини ще става по законодателството на Китай. Законът може да засегне широк спектър от други свободи. Той има текстове за по-силно "регулиране" на училищата, университетите, социалните организации, медиите и интернет. Ще се прилага и за хора в чужбина - това означава, че ако бъдат считани за заподозрени в някое от тези престъпления, чужди граждани биха могли да бъдат арестувани, ако посетят Хонконг.

Законът дава възможност чуждестранните фирми в Хонконг да бъдат наказвани, ако помогнат на държава да приложи санкции срещу Китай. САЩ обмисля вече такива - на 1 юли Камарата на представителите прие законопроект, с който призовава за санкции срещу банки, които правят бизнес с китайски служители, считани за виновни за нарушения на правата на човека в Хонконг. Вероятно законопроектът ще бъде внесен в Сената след няколко дни.

Ефектите вече се усещат

Хонконг вече усеща ефекта - точно преди да бъде приет законът, Джошуа Вонг разпусна партията си Demosisto, която подкрепи самоопределението за Хонконг. "Жълтите" кафенета, предпочитани от протестиращите, започнаха да премахват продемократичните съобщения от прозорците си. Някои активисти закриха своите акаунти в Twitter.

Въпреки забраната на полицията за протести на 1 юли и риск от нарушаване на новия закон, хиляди хора се събраха да протестират. Възрастните жени раздадоха плакати с надпис "Heaven will destroy" Комунистическата партия. Броят на демонстрантите обаче беше далеч по-малък, отколкото на много от миналогодишните протести. Полицията арестува 370 участници, най-малко десет бяха обвинени в нарушаване на закона за сигурност, включително мъж, хванат с флаг за независимост на територията.

Китай ще се опита да направи така, че Хонконг да продължи да просперира, не на последно място чрез развитие на фондовия пазар в града. Забравете за американския фондов пазар на фона на нарастващото напрежение между САЩ и Китай. Китайски компании все повече се насочват за листвания към борсата в Хонконг. Водещият индекс нарасна с над 2.8% на 2 юли - първия ден на търговия след публикуването на закона, но политическото бъдеще на територията е мрачно.

Местното правителство обяви, че е изхарчило 6.29 млн. долара, за да задържи PR компания, помагаща в кампанията "Рестарт на Хонконг". Изборът беше върху Consulum - компанията, която се опита да подобри авторитарния имидж на Саудитска Арабия. Според новите правила тя трябва да прекъсне работа си в Хонконг.

2020, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 2
    lgg50680406 avatar :-|
  • 3
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 4
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 5
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го видиш колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 6
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 7
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 8
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

    Нередност?
  • 9
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 10
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
Нов коментар