🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът в Хонконг се страхува от щети заради закона за сигурност

Едни са на мнение, че стабилността ще се възстанови, други смятат, че новите правила са твърде неясни

Новият закон за сигурността активира протестите в Хонконг.
Новият закон за сигурността активира протестите в Хонконг.
Новият закон за сигурността активира протестите в Хонконг.    ©  Reuters
Новият закон за сигурността активира протестите в Хонконг.    ©  Reuters

Новият закон за националната сигурност на Хонконг, който Пекин окончателно прие и въведе през тази седмица, е по-драконовски, отколкото много компании очакваха. Това важи особено за мерките, които могат да бъдат прилагани към чуждестранни граждани, боравенето с термина "държавни тайни" и сигурността на данните, предупреждават юристи, преподаватели и инвеститори.

Възможността съгласно закона агенциите за сигурност да арестуват чуждестранни граждани, включително бизнесмени, и съдебните процеси срещу тях да се водят в континенталната част на страната, както и други неясноти, биха могли да повишат премиите за риск при инвестиции в града, смятат те.

Други твърдят, че законът може да донесе по-голяма стабилност след година на демократични улични протести в азиатския финансов център и да помогне за намаляване на конфронтациите между полицията и демонстрантите в Хонконг, съобщава Financial Times.

Уплаха на всички нива

"Всички са уплашени, включително и най-големите финансови институции", казва Джандзю Уанг, професор по право в City University of Hong Kong, и допълва, че международни банки са се обърнали към него за консултации как да се подготвят за новия закон.

Приетият във вторник закон е насочен към преследване на престъпления като подривна дейност, отцепване на територията и сговор с чуждeстранни елементи, целящи да застрашат националната сигурност. Санкциите включват от различни срокове затвор до доживотен затвор.

Много от членовете в закона са неясно дефинирани, твърдят адвокати, като например член 29. Той гласи, че всеки, който "краде, шпионира, получава плащане или незаконно предоставя държавна тайна или разузнавателна информация относно националната сигурност [на] чужда държава или институция, организация или физическо лице... е виновен за престъпление".

Това би могло да затрудни чуждите компании, които работят с китайски държавни органи и предприятия, заявиха юристи. Информацията, получена за тях, може да се счита за "държавна тайна".

Антъни Дапиран, автор на книга за протестите в Хонконг и бивш корпоративен адвокат, заяви, че "долната граница" за чуждестранния бизнес в града е дали те са "в състояние да наложат принудително изпълнение на договор срещу китайска компания". Въпреки че това все още не е под въпрос, пропекинският бизнес ще се почувства облекчен от новия закон, смята Дапиран. "Компаниите, които работят тук, все повече ще се окажат под натиск.... да показват своята лоялност към китайското правителство."

Подкрепа за закона и рисковете

Редица чуждестранни фирми, като дългогодишно работещите в града конгломерати Swire и Jardine Matheson, както и глобалната банка HSBC, вече подкрепиха закона, докато Търговската камара в Хонконг твърди, че законодателството ще "възстанови стабилността" на територията.

Друг източник на безпокойство за бизнеса е това, че законът се прилага за физически лица навсякъде - независимо дали те са в Хонконг или в чужбина, дали са китайски или чуждестранни граждани. Дейвид Уонг, корпоративен адвокат в града, заяви, че мениджърите на фирми или други, които са били критични към Китай, могат да се замислят дали да присъстват на конференция в града или дори да преминат през летището в Хонконг.

Канадското правителство в сряда предупреди своите граждани в Хонконг, че заради новия закон ще бъдат "изложени на повишен риск от произволно задържане по съображения за национална сигурност и възможно екстрадиране в континентален Китай"

Компании като технологични групи се опасяват, че също така ще бъдат помолени да предадат потребителски данни или да извършват скрито наблюдение, за да подпомогнат разследванията на националната сигурност, заявиха юристи. Законът даде възможност на полицията в Хонконг да нареди акаунти в социалните медии да бъдат замразени или изтрити. Twitter, Facebook и Google имат офиси в Хонконг.

Другият риск за бизнеса е международното прилагане на закона, като САЩ заплашиха да санкционират лица в Хонконг и Китай, които са отговорни за неговото въвеждане.

Ако банките в Хонконг спазват санкциите и отказват да разрешат на санкционирани лица да извършват бизнес с тях, те биха могли да бъдат в нарушение на закона за сигурност. "Това поставя бизнеса в изключително трудно положение", заявява професор Уанг.

Джун Бей Лиу, портфейлен мениджър в Tribeca Investment Partners, е на мнение, че Хонконг ще остане финансов център предвид достъпа до континентален Китай, но инвеститорите биха поставили по-висока рискова премия за града, докато бизнесът все по-често търси алтернативни места за регионални централи. "Корпорациите и мултинационалните компании ще помислят два пъти", казва тя.

Други смятат, че подобни страхове са преувеличени. Дейвид Доналд, професор по право в Chinese University of Hong Kong, твърди, че Пекин се нуждае от глобален финансов център, докато юанът не е международна валута. "Икономиката означава, че Китай няма ни най-малък стимул да намали просперитета на Хонконг", казва той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Хонконг отдавна оттече !

    В жълто море ...

    Нередност?
  • 2
    dpnps avatar :-|
    dpnps

    "Канадското правителство в сряда предупреди своите граждани в Хонконг, че заради новия закон ще бъдат "изложени на повишен риск от произволно задържане по съображения за национална сигурност и възможно екстрадиране в континентален Китай"

    Сега да вземем горното изречение и да заменим някои ключови думички.

    "КИТАЙСКОТО правителство в сряда предупреди своите граждани в КАНАДА, че заради новия закон ще бъдат "изложени на повишен риск от произволно задържане по съображения за национална сигурност и възможно екстрадиране в САЩ"

    Канада, която арестува невинни китайски жени в името на Американски корпоративни интереси, най-добре знае за какво става въпрос.

    Нередност?
Нов коментар