🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На нов глас, за нова публика

2021 показа, че новият и осъвременен поглед към класиките може да е интересен и креативен, а римейк да не е мръсна дума

Няколко класики от миналото получиха нов живот и публика чрез осъвременени версии през 2021 г., а тенденцията по всяка вероятност ще се запази и през следващите години.

В киното 2021 донесе филм по считания за невъзможен за екранизиране роман на "Дюн" на Франк Хърбърт. По книгата има нереализиран сценарий на Алехандро Ходоровски от 70-те години (сам по себе си обект на догадки и легенди, тъй като предполагаемо повлиява на "Междузвездни войни"), последван от филм на Дейвид Линч от 1984 г., често считан (включително от самия него) за провал. Денис Вилньов пое отговорната задача за нова, но първа истински добра екранизация, изтърпя повече от година отлагане покрай ковид рестрикциите и освен боксофис успех провокира и предимно добри отзиви от зрители и читатели. Втората част се очаква през октомври 2023 г.

През втората половина на годината се появи "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг, по мюзикъла на Ленърд Бърнстейн и Стивън Сондхайм. Това е първи нов прочит на историята след холивудската класика на Робърт Уайз от 1961 г. и идва малко след нова версия на "Бродуей" от 2020 г.

При сериалите бяха адаптирани отново истории, които не са съвсем познати на широката публика или предварително очаквани с нетърпение. Това ги направи и приятни изненади.

"Сцени от един семеен живот" на израелския режисьор Хагай Леви с Оскар Айзък и Джесика Частейн е първа англоезична адаптация на теленовелата на Ингмар Бергман от 1973 г. Сериалът в пет епизода се превърна в едно от събитията на годината заради успешното пренасяне на сюжета в днешно време и някои иновативни режисьорски решения. Той е номиниран за "Златен глобус" в категорията за най-добра минипоредица и най-добър актьор в главна роля (Оскар Айзък). След успешна премиера на кинофестивала във Венеция сериалът излезе в края на септември, сам по себе си факт, който отново подчерта сливането на кино и телевизионна естетика.

Не само англоезичният свят преработва класиките си. Германският сериал "Ние, децата от гара "Зоопарк" следва биографичната драма от 1981 г. Christiane F., която разказва реалната история на зависими от наркотиците тийнейджъри в Берлин и има епизодично участие от Дейвид Боуи. Историята сама по себе си екранизира излезлите в края на 70-те мемоари на Кристиане Велчеринов. Съвременната версия заменя рокендрола с техното, но остава вярна на оригиналния дух на историята, подсказва и начин на снимане, който има все по-голямо присъствие: безвремие в сюжета, което изглежда едновременно като настояще и минало, без следи от днешната технология. (Scenes From a Marriage и Wir Kinder vom Bahnhof Zoo са в HBOGO.)

В сивата зона между адаптацията и напълно новото, литературната традиция и темите в настоящето е френският Lupin, който през януари се превърна в най-гледаната чуждоезична продукция в Netflix. Сериалът разказва за сенегалски имигрант (в ролята Омар Си), който превръща читателската си страст по историите за "крадеца джентълмен" Арсен Люпен от писателя Морис Льоблан в модел как умело да бяга от закона. Така голяма част от сцените са вдъхновени от литературния първоизточник, но с друг герой и в друга епоха. Въпреки че са огромна част от поп културата на Франция, последният филм за приключенията на Люпен датира от 2004 г.

Какво да очакваме през 2022 г.

Тайка Уайтити ("Джоджо Заека") ще режисира сериал по Time Bandits, филма на Тери Гилиъм от 1981 г. Епизодите се очакват по Apple TV на все още необявена дата.

Следващите месеци се очаква да донесат повече новини около завръщането на "Шотландски боец" (The Highlander). Римейкът идва две десетилетия след като Кристоф Ламбер влезе за последно в ролята (оригиналната поредица обхваща четири филма). По непотвърдена информация в главната роля ще бъде Хенри Кавил.

"Принцът от Бел Еър" (Fresh Prince Of Bel-Air), сериалът, който направи Уил Смит звезда още преди големите му роли в киното, ще има нова версия. Със съкратеното заглавие Bel-Air, той ще бъде на Peacock, стрийминг платформата на американската телевизия NBC.

"Властелинът на пръстените" (Lord of the Rings) по Толкин се завръща като сериал на Amazon, които толкова вярват в успеха на продукцията, че вече има потвърдени поне два сезона. Актьорският състав за момента включва предимно ново поколение актьори, без очевидни звезди. Първият епизод се очаква през септември. За Amazon това е нова стъпка към фентъзи жанра, след като в края на 2021 излезе първият сезон към "Колелото на времето", дългоочакваната адаптация по романите на Робърт Джордан.

"Един ден" (One Day). Още един пример за сериал, който идва след пълнометражен филм по книга. Романът на британския писател Дейвид Николс беше екранизиран през 2011 г. с Ан Хатауей и Джим Стърджес. Десетилетие по-късно Netflix ще превърнат книгата в сериал, а сред сценаристите е Ана Джордън ("Убивайки Ийв", "Наследство").