🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Великобритания планира да регулира крипто активите

Долната камара на парламента ги вкара в списъкa за промяна на закона за финансовите регулации

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

На фона на надеждите, че премиерът Риши Сунак ще превърне Великобритания в крипто център и световен лидер в иновациите на цифровите активи, парламентът на страната вкара криптовалутите в проектозакон, който да ги регулирани финансови инструменти и продукти. Традиционно крипторегулацията се приема като позитивен знак от по-широката общност, тъй като за нея това е признание и разпознаваемост от централните власти. Това донякъде стоеше в основата на поскъпването на виртуалните валути през последните дни.

След колапса на Luna, Обединеното кралство инициира предложение за подчиняване на стейбълкойните чрез съществуващото законодателство за финансови активи. Законопроектът предлага още крипто фирмите да бъдат поставени под регулацията на Bank of England, за да се предотвратят или поне ограничат фалитите в сектора.

Във вторник Камарата на общините, долната камара на парламента на Обединеното кралство, се събра, за да разгледа списък с предложени изменения на предложения законa за финансовите услуги и пазарите. Той включва изменение, внесено от депутата Андрю Грифит за включване на крипто активи в обхвата на регулираните финансови услуги в страната. Поправката беше запазена в законодателния пакет, след като депутатите я гласуваха. Грифин беше преназначен миналата седмица и за секретар на финансовото министерство.

След това законопроектът трябва да премине през Камарата на лордовете, горната камара на парламента, преди измененията да бъдат разгледани окончателно, последвано от кралско одобрение от Чарлз III, за да станат закон.

Актуализацията включва първата дефиниция на законопроекта за "крипто актив" и може да забрани на компаниите да насърчават инвестиции в тях, както и да изисква всички доставчици на крипто да бъдат упълномощени от финансовите регулатори в страната. Нещо, което се изисква за финансовите компании, които предлагат традиционни инвестиции и посредничество при търговия с акции, облигации и други ценни книжа.

Парламентът на Обединеното кралство също работи по законопроект за икономическата престъпност и корпоративната прозрачност, който ще даде право на правоприлагащите органи да замразяват и конфискуват крипто активи, участващи в престъпления за пране на пари.

Включването на крипто в обхвата на законопроекта ще гарантира, че Министерството на финансите на страната е подготвено да реагира бързо на развитията в крипто сектора и да предоставя регулиране по "пъргав" начин, който е в съответствие с по-широкия подход на страната за регулиране на сектора на финансовите услуги , според Грифит.

"Министерството на финансите ще се консултира относно своя подход с индустрията и заинтересованите страни, преди да използва правомощията, за да гарантира, че рамката отразява уникалните рискове, породени от крипто дейности", казва Грифит.

Все още няма коментари
Нов коментар