Близкият изток: Арабски ритми

Музикалната индустрия в региона има огромен потенциал

От кафенетата в Кайро винаги е звучала музика. Но ритмите на традиционните песни сега са заменени от рапиращи изпълнители като Wegz, 25-годишен египетски хип-хоп певец. Неговата музика е популярна в региона. През 2022 г. песента му El Bakht ("Късмет") бе стриймната 45 млн. пъти - това е рекорд за Anghami, водещата арабска платформа за музикален стрийминг. През 2023 г. той стана първият арабски изпълнител, обявил световно турне с помощта на американския организатор на концерти Live Nation.

Този растеж не се отнася само за Wegz. Приходите от записаната музика в Близкия изток и Северна Африка се покачиха с 24% през 2022 г., казват от търговската организация IFPI. През 2021 г. това бе най-бързо растящият пазар в света.

Хип-хопът движи тенденцията. Стриймърът Spotify посочва, че потреблението на този стил е скочило с 479% в Египет между януари 2020 г. и август 2023 г., както и със 143% в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Други жанрове като халиджи попа от Персийския залив също отбелязват ръст.

Правителствата искат да се възползват. Официалната музикална стратегия на Саудитска Арабия, подета през 2021 г., включва изграждането на 130 звукозаписни студиа до 2030 г. Конференция на индустрията, на която кралството бе домакин - XP Music Futures, привлича глобални хитмейкъри. ОАЕ ще представи нова система за защита на интелектуалната собственост през 2024 г. - първата подобна в Близкия изток. Египет също обяви планове за създаването на нова служба за интелектуалната собственост.

Потенциалът на пазара, както и наличието на толкова много местни таланти също така привличат международни инвеститори. През август най-голямата звукозаписна компания в света - Universal Music Group, придоби Chabaka - фирма в ОАЕ, представляваща 150 изпълнители в региона. Reservoir Media в Ню Йорк си партнира с PopArabia в Абу Даби, за да придобие 100Copies - египетски звукозаписен лейбъл, който изигра съществена роля в популяризирането на махраганат - стил, комбиниращ традиционни елементи с електронна музика.

Мнозина в индустрията се надяват, че местна звезда ще постигне глобален пробив със свой хит. Това може и да стане през 2024 г.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved