🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Най-добрите Executive MBA за 2023 г. според Financial Times

Финансирането на мениджъри от работодателите бързо намалява, но търсенето на глобална диплома е високо

Програмите за ЕМВА традиционно се разглеждат като начин за укрепване на уменията на мениджърите и подпомагане на тяхното задържане в компаниите.
Програмите за ЕМВА традиционно се разглеждат като начин за укрепване на уменията на мениджърите и подпомагане на тяхното задържане в компаниите.
Програмите за ЕМВА традиционно се разглеждат като начин за укрепване на уменията на мениджърите и подпомагане на тяхното задържане в компаниите.
Програмите за ЕМВА традиционно се разглеждат като начин за укрепване на уменията на мениджърите и подпомагане на тяхното задържане в компаниите.

Делът на работодателите, които заплащат таксите на висшите мениджъри, обучаващи се в EMBA - следдипломна степен по бизнес, която е предназначена основно за професионалисти със значителен опит, е спаднал до малко над половината. Това показва класацията EMBA 2023 на Financial Times. Съвместната програма на базирания в Хонконг Kellogg-HKUST и Ceibs в Шанхай запазват първото и второто място в последната класация.

Програмите за ЕМВА традиционно се разглеждат като начин за укрепване на уменията на мениджърите и подпомагане на тяхното задържане в компаниите. Но делът на завършилите, които са заявили, че са получили финансова подкрепа от своя работодател, постоянно намалява през последните няколко години, отбелязват авторите на класацията.

В търсене на възвръщаемост

От 2016 г. насам делът на завършилите EMBA, които са заявили, че са получили пълна подкрепа, е намалял от 29% на 23% през 2023 г.; а тези, които са били частично финансирани - от 34% на 29%. Обратно - тези, които не са получили никаква подкрепа, са се увеличили от 38% на 48%.

Грег Ханифи, заместник-декан по учебните програми в Kellogg School of Management, Илинойс, казва: "Дните на напълно спонсорираните студенти намаляха, тъй като компаниите намалиха разходите си или решиха, че EMBA не е инструмент за задържане на студенти. Това означава, че очакванията на студентите за високи постижения в предоставянето на услуги са по-високи поради търсенето на възвръщаемост на инвестициите."

Възпитаниците на класираните училища са оценили най-високо качеството на преподаване в областта на корпоративната стратегия, общия мениджмънт, финансите и организационното поведение.

Според него програмата на Kellogg-HKUST, създадена преди 25 години, отразява силното търсене от страна на студентите на "глобално мислене".

Партньорства

Сред 100-те ЕМВА програми в крайната класация девет се провеждат съвместно от повече от едно училище, като някои от тях се намират в две или повече държави, а дипломите се предлагат на места, включващи САЩ, Европа и Китай.

Програмата, класирана на първо място, се провежда от Kellogg и Бизнес училището на Хонконгския университет за наука и технологии. Тя е най-високо оценена по отношение на заплатите, съобщени от възпитаниците три години след завършване на обучението, които възлизат на 652 326 долара годишно след корекция за международния паритет на покупателната способност.

Завършилите Ceibs - съвместното контролирано от ЕС и Китай China Europe International Business School - получават следващата най-висока средна заплата - 529 822 долара на година. Бизнес училищата сами избират дали да бъдат класирани от FT, като за да се класират, трябва да бъдат одобрени от една или от двете водещи агенции за акредитация - AACSB или Equis, а техните възпитаници трябва да предоставят достатъчно отговори, за да бъдат статистически значими.

Класацията дава най-голяма тежест на заплатата на възпитаниците и на увеличението на заплатата, но включва и относително представяне по редица други фактори. Сред тях са: полово и международно разнообразие на студентите и преподавателите; академични изследвания; въглеродни емисии в дейността на училищата.

Каква е мотивацията

Финансовата подкрепа, предоставяна от работодателите, е неизменно по-висока за мъжете, отколкото за жените възпитаници, като миналата година съответно 53% и 50% са получили пълно или частично финансиране. Общият спад на финансирането може да отразява отчасти признанието на работодателите, че много от обучаващите се в EMBA се стремят да променят организацията или кариерата си, както и по-широките усилия за намаляване на разходите. Най-важните причини, посочени от повече от половината от завършилите, за да учат, са развитие на мениджмънта, разширяване на мрежата и увеличаване на доходите.

Жените са средно 35% от студентите, като само Ceibs и Yale School of Management са постигнали равенство.

Около една четвърт обаче посочват като важна мотивация смяната на професията или на работодателя, а малко по-малко - започването на собствен бизнес.

Възпитаниците на класираните училища са оценили най-високо качеството на преподаване в областта на корпоративната стратегия, общия мениджмънт, финансите и организационното поведение. Те са дали най-ниски оценки за курсовете по финтех, право, ИТ и електронна търговия.

Американските училища се представят силно при оценката на академичните изследвания - измерени чрез броя на статиите, които преподавателите са написали във водещи списания през последните три години. Осем от десетте най-добри училища в тази категория са в САЩ начело с Chicago Booth School of Business и Wharton School of the University of Pennsylvania. Извън САЩ в топ 10 попаднаха само London Business School и канадското Rotman School of Management към Университета в Торонто.

IE в Испания и Koç University Graduate School of Business в Турция са единствените две институции, предлагащи ЕМВА с равно разпределение на преподавателите мъже и жени на пълен работен ден, като жените са средно една трета от преподавателите в 100-те класирани програми. Жените представляват средно 35% от студентите, като само Ceibs и Yale School of Management са постигнали равенство.

IMD, Международният институт за развитие на мениджмънта в Швейцария, има най-голям дял преподаватели с гражданство извън родната си страна - 98%.

Училището по мениджмънт SDA Bocconi в Италия, следвано от BI Norwegian и IE Business School в Испания, бяха класирани на първо място по въглероден отпечатък. IE Business School е на първо място, а френското ESCP Business School - на второ, за степента, в която са включили екологични, социални и управленски теми в основните си курсове.