🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Властта: Има мигранти, няма "Турски поток"

Продуцираната от ГЕРБ, ДПС и обслужващите ги медии фалшива мигрантска криза е за отвличане на вниманието от истинския скандал в последните дни - че Русия е управлявала ръчно правителството на Борисов за "Турски поток"

Експремиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин старта на тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул.
Експремиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин старта на тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул.
Експремиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин старта на тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул.    ©  Правителствена Служба
Експремиерът Бойко Борисов разговаря с президента на Русия Владимир Путин старта на тържествената церемония по откриването на газопровода "Турски поток" в Истанбул.    ©  Правителствена Служба
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 1996г., когато Симеон Сакскобургготски се върна за пръв път в България, страната е парализирана от тежка икономическа криза. Няма хляб. Буквално. Стотици хиляди хора излизат да посрещнат царя, защото виждат в него надежда за политическа промяна. Единствената телевизия тогава - държавната БНТ, е под директния контрол на правителството и то издава лаконична команда на журналистите как да отразяват случващото: "И запомнете, хляб има, цар - няма".

Има-няма 30 години по-късно положението е подобно. Темите са различни, но отново това, което всъщност го има, го няма за големите медии и управлението, а това, което го няма в живота, го има в тях.

Кампанията, на която Борисов и Пеевски дадоха старт с "радикални мерки" срещу "заплахите за националната сигурност вследствие на безпрецедентния мигрантски поток", беше подета и раздухана от обслужващите ги медии - държавни и частни.

"Независимо от политическата нестабилност, свързана с преходния период на ротацията, нашата воля е държавата да изпълни основната си мисия - защитата на своите граждани", гласеше драматичното съобщение от пресцентъра на ДПС. А ГЕРБ и "Възраждане" умело използваха два битови скандала на столичната ул. "Витошка", за да размахат отново заплахата от мигранти.

Въпреки че това беше доказано от СДВР, верният им Ричард Алибегов поиска среща с министъра на вътрешните работи, защото се загрижил за клиентите на ресторантите. И уж не искаше да се политизира проблемът, но аплодира засилено полицейско присъствие в центъра на столицата. Докато на практика униформените с автомати притесняват не по-малко клиентите на Алибегов.

След това пък "спонтанни" граждани от "Овча купел" начело със съветника от общинския съвет на ГЕРБ и бивш телевизионер Антон Хекимян блокираха булеварда там, за да защитят жителите на квартала от емигрантското общежитие.

А телевизиите се напълниха с репортажи и снимки с тежковъоръжени полицаи по улиците.

Така в продуцираната "политическа нестабилност" потъна съобщението на правителството, че в България няма "безпрецедентен мигрантски поток". Дори напротив - той намалявал. Никой не обърна внимание и на данните, според които капацитетът на центровете към Държавната агенция на бежанците - 3572 места за настаняване, е запълнен едва 43%. А заловените мигранти са три пъти по-малко отколкото за същия период на миналата година. Но когато София осъмне с обещаното засилено полицейско присъствие по улиците, "кризата с мигрантите" ще е неотменима от никакви факти реалност.

Цялото упражнение е за насаждане на страх и отвличане на вниманието от истинския скандал в последните дни - изтеклата кореспонденция на помощника на санкционирания още през 2014 г. руски политик Александър Бабаков, потвърждаваща всички съмнения около скоропостижно построения от правителството на ГЕРБ руски "Турски поток" през България: С натиск от Москва е допуснато нарушаването на българското законодателство и пренебрегването на националните и европейските интереси. Били са разработени различни варианти, за да може "Газпром експорт" да поеме контрол върху проекта, а "Газпромбанк" да го финансира, но да се запази формалният победител в търга - саудитският консорциум Arkad.

Когато се строеше газопроводът през 2019-2020 г., големите медии - държавни и частни, ретранслираха основно хвалебствията на ГЕРБ и Бойко Борисов за съоръжението, което заобиколи Украйна в доставките на руски газ за Европа и осигури комфорт на Владимир Путин за втората му агресия срещу страната. Днес е същото - по отношение на доказателствата за взетия на ръчно управление от "Газпром" енергиен проект от същите медии се чува, че Борисов отхвърля изтеклата информация, но не и каква е тя по същество и какво реално показва.

Проблем обаче е и едно друго мълчание - на управляващата коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България", заявили се на поредица избори като отстояващи евроатлантическите ценности борци срещу корупцията на ГЕРБ и ДПС и руското влияние в страната. Откакто избухна скандалът с изтеклите документи за "Турски поток", от ПП-ДБ спазват истинска омерта по темата. Така обаче всички формации в сегашния парламент се оказват на една и съща страна на историята, но не на "правилната", както обичат да се хвалят от коалицията.

А формулата на властта все повече започва да изглежда като "амнистия срещу ротация". Тя се вижда не само в мълчанието за "Турски поток", но и за всички действия - предишни и сегашни, предприети от тандема на ГЕРБ и ДПС. И във все по-осезаемата липса на политическата му алтернатива.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    kuranakyumura avatar :-@
    kuranakyumura
    • - 1
    • + 2

    Ох, "властта" сте вие бе зелки - ППДБ досега държаха почти всички министерства, лостове, институции. Дори и тогава не можахте нищо да направите - пълни аматьори! Проблемите с мигрантите ще се увеличават, щото въздушно-капковия Шенген ни ги праща на ежедневна база, а това виси на съвестта на Денков и компания.

    За прословутата пътна карта, нека припомня каква е дефиницията на тези документи - A white paper is an informational document issued by a company or not-for-profit organization to promote or highlight the features of a solution, product, or service that it offers or plans to offer.

    Използва се и когато някоя държавна институция има идея за определена политика и пуска подобен документ за обществено обсъждане, да играе ролята на насоки - White papers are also used as a method of presenting government policies and legislation and gauging public opinion.

    В случая попадаме в първата дефициния, защото пътната карта е издадена от компания в лицето на "Газпром". Та предизборни димки и натиск върху Баце да продължи вредната сглобка поне до изборите в САЩ, че след това ПП ще си ходят в Канада и топлите острови, които си накупиха с 2-годишното си управление.

    Нередност?
Нов коментар