🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | ТЕЦ "Марица изток 2": Заплатите преди здравето

Има ли нужда да се поддържа централата в сегашното ѝ състояние

През последните месеци държавната централа работи с под една трета от капацитета си, но оптимизации на персонала няма
През последните месеци държавната централа работи с под една трета от капацитета си, но оптимизации на персонала няма
През последните месеци държавната централа работи с под една трета от капацитета си, но оптимизации на персонала няма    ©  Цветелина Белутова
През последните месеци държавната централа работи с под една трета от капацитета си, но оптимизации на персонала няма    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От началото на 2019 г. държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" работи в нарушение на екологичните норми, след като получи разрешение от еко властите да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак - над четири пъти. Мотивът да се пренебрегне здравето на хората в региона пред дейността на централата преди 5 години беше енергийната сигурност на страната.

Тази седмица обаче Административният съд в Стара Загора постанови, че икономическият интерес от експлоатацията на централите не може да има превес над общественото здраве и опазването на природата. И отмени решението на Изпълнителната агенция по околна среда, с което беше дадена дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2" за замърсяването.

Държавата обаче няма да се откаже така лесно от намерението си да вреди на здравето на хората и ще обжалва решението на старозагорския съд пред ВАС. Противното би означавало ТЕЦ-ът да спре да работи още сега.

И точно тук стигаме до ключовия въпрос: Има ли нужда да се поддържа ТЕЦ "Марица-изток 2" в сегашното ѝ състояние? Дружеството работи с под 30% от капацитета си вече близо година, като от 1 юли натоварването ще спадне още повече заради края на регулирания пазар и квотата за снабдяване на домакинствата. При сегашните цени производството на ток е изцяло на загуба, а оптимизации напълно липсват.

Всъщност именно запазването на пълната численост на персонала въпреки намалената дейност, както и постоянното повишаване на заплатите там изглеждат като много по-вероятна причина за изкуственото поддържане на централата и даденото ѝ разрешение да замърсява. Просто става дума за 2500 души, плюс още няколко хиляди в мините, които са значителна електорална сила в региона. И никоя партия не иска да я губи, дори с цената на рисковете за общественото здраве.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 4

    Няма дори елементарна пазарна логика в управлението на тази централа. Минималното би било на мястото на пенсиониращите се, да не се назначават нови работници.
    Проядена от корупция и безхаберие, МИ2 идеално показва, защото все повече изоставаме от останалите държави в региона.

    Нередност?
  • 3
    hmh17001467471204676 avatar :-|
    Nelio Angelov

    До коментар [#1] от "Rational":

    Не се назначават

    Нередност?
Нов коментар