🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Един депутат с присъда за корупция - голям пробив в статистиката

Повече от 12 години след ареста му през 2012 г. за подкуп и търговия с влияние депутатът от ДПС Димитър Аврамов получи условна присъда на първа инстанция

Депутатът от ДПС Димитър Аврамов в 49-ото Народно събрание
Депутатът от ДПС Димитър Аврамов в 49-ото Народно събрание
Депутатът от ДПС Димитър Аврамов в 49-ото Народно събрание    ©  Юлия Лазарова
Депутатът от ДПС Димитър Аврамов в 49-ото Народно събрание    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

12 години след ареста му през юли 2012 г., когато бе хванат с белязани пари, депутатът от ДПС Димитър Аврамов беше осъден на първа инстанция на 1 година условно с тригодишен изпитателен срок за подкуп и търговия с влияние. Присъдата всъщност е обоснована, защото забавянето на делото е легитимен мотив за намаляване на наказанието. С това темпо, докато делото стигне до ВКС, ще изтече абсолютната давност за преследване. Ако въобще присъдата бъде обжалвана или протестирана.

Но пък за пред Брюксел властите ще се похвалят - най-после присъда за корупция по високите етажи на властта. Условна, но присъда.

Този процес е илюстрация на всички дефекти на правосъдието у нас, най-вече на превръщането му в инструмент на ДПС за политическо инженерство на всички нива. Случайно или не, по същото време се разиграва сюжетът с наказателното преследване на кмета на Омуртаг трети мандат Ешреф Ешрефов, който стана мишена на прокуратурата и всички силови институции едва след като напусна движението през пролетта на на м.г.

Историята на делото срещу Аврамов е епична. През 2012 г., когато той бе още депутат от ГЕРБ, бе обвинен, че е изнудвал арендатора Светослав Илчовски за близо половин милион лева и право на ползване на земеделски земи, за да упражни влияние върху директорката на Областната дирекция "Земеделие" в Монтана.

През 2016 г. след много протакане Аврамов бе оправдан от съдията в Софийския градски съд Антон Урумов, но после апелативният съд отмени оправдателната присъда и върна делото на първа инстанция.

Междувременно през 2017 г. Аврамов стана депутат от ДПС и движението значително увеличи изборния си резултат в региона. А делото срещу Аврамов беше преместено в спецсъда, където се гледаха делата на депутатите и там зацикли.

След закриването на спецсъда отново се върна в СГС, където най-после бе доизгледано.

Властите не откриха други корупционни прояви на Аврамов. Може би защото не ги потърсиха.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sqw avatar :-|
    sqw

    Закривай тази пародия на държава!

    Нередност?
Нов коментар