🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Баневи съдят Гeшев и заместниците му заради писмо до евроинституциите

Искът е насочен персонално срещу ръководителите на прокуратурата заради техни изявления с голям обществен отзвук, а междувременно те са подали и нова жалба до Страсбург

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Евгения и Николай Баневи внесоха в Софийския градски съд иск срещу главния прокурор Иван Гешев и петимата зам. главни прокурори - Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева, Пламена Цветанова и Борислав Сарафов (директор на Национална следствена служба и заместник на главния прокурор по разследването). С исковата молба, изготвена от адвокат Михаил Екимджиев, те претендират за обезщетение от общо 60 000 лв. (по 30 000 лв. на всеки) за моралните вреди, които са им нанесени с писмо, подписано от ръководството на прокуратурата и адресирано до 67 получатели - ръководители на международни институции и чуждестранни посланици, сред които председателят на Европейския парламент Давид Сасоли (наскоро починал), председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, ключови еврокомисари, председатели на парламентарни групи в ЕП, посолствата на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и много други.

Това дело е любопитно най-малко по две причини. От една страна, мотивите в исковата молба, по думите на адв. Екимджиев, излагат на показ юридическото невежество и моралната несъстоятелност на ръководителите на българската прокуратура. От друга страна, за разлика от досегашните дела за обезщетения за вреди, завеждани от пострадалите срещу прокуратурата, съответно срещу държавата, по които конкретните извършители на нарушението не търпят никакви негативи, този иск е насочен персонално срещу извършителите - главния прокурор и заместниците му. (Пълния текст на исковата молба вижте в прикачения файл.) Междувременно във вторник нова жалба от Баневи е изпратена и до Съда в Страсбург.

Писмото, което предизвика обществен скандал

Писмото на ръководителите на прокуратурата, станало повод за иска, е изпратено в края на декември, но за него стана известно след публикации в медиите от началото на януари, които предизвикаха силни обществени реакции. В него Гешев и заместниците му заявяват, че върху прокуратурата и лично върху главния прокурор се упражнява политически натиск, който застрашава върховенството на правото и разделението на властите. Като политически натиск са окачествени призивите към Гешев да си подаде оставката, както и редица законодателни инициативи по отношение на прокуратурата и главния прокурор, като например за изслушване на главния прокурор в парламента, за ограничаване на правомощията му и др., включително и за премахването на специализираното правосъдие. Като политически натиск се окачествяват и внесените от министрите на правосъдието сигнали до ВСС с искане за образуване на дисциплинарно производство срещу Гешев, а като персонална атака срещу главния прокурор са окачествени и проверките от НАП и ГДБОП на бащата на Гешев и на жената, с която живее на семейни начала, предизвикани от сигнали за съмнителни бизнес участия. По същия начин са оценявани и критики към работата на прокуратурата по конкретни дела, искане за наказания на прокурори за несвършена работа и за повече прозрачност по тези преписки, които представляват обществен интерес. Общото е, че всички действия, които Гешев и заместниците му окачествяват като натиск, по същество са действия в изпълнение на конкретни институционални правомощия, предвидени в закона, и мотивирани от поведението на самия Гешев и ръководената от него прокуратура.

Съществено е обяснението, което ръководителите на прокуратурата дават за "политическия натиск": "Той е резултат от действията на прокуратурата през последните няколко години, които са безпрецедентни за периода след 1989 г.", се казва в писмото. Следва изброяване на шумно образувани наказателни производства - срещу Нено Димов, бивш екоминистър и зам.-министъра Красимир Живков, бившите депутати Живко Мартинов, Димитър Аврамов, Веселин Марешки, както и срещу "известни олигарси" - Васил Божков, Цветан Василев, братята Пламен и Атанас Бобокови, Миню Стайков, Маринела и Ветко Арабаджиеви, Евгения и Николай Баневи. Нито едно от тези производства, които ръководителите на прокуратурата изброяват като свидетелство за "безпрецедентни действия", не е стигнало до влязла в сила присъда, макар че някои от тях са с голяма давност. Показателен е случаят с Димитър Аврамов, бивш депутат от ГЕРБ, а сега четвърти мандат от ДПС - той е задържан за рекет и търговия с влияние през 2012 г., когато главен прокурор е все още Борис Велчев, а в момента делото му е на първа инстанция в спецсъда. Наказателното производство срещу Баневи е от три години и половина и още е на първа инстанция, като няма скоро да се стигне до произнасяне, защото свидетелите по него, посочени от прокуратурата, са 172. Това е един от изпитаните способи на обвинението да държи едно дело висящо до безкрайност, когато целта по тези дела не е да се стигне до присъда, а да се рекетират определени хора чрез процесуален тормоз и това да се представя за борба с престъпността.

В писмото Евгения и Николай Баневи са определени като "отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група".

Михаил Екимджиев: Казусът дава възможност да се търси персонална отговорност от ръководителите на прокуратурата



"Казусът е безпрецедентен. Освен обезщетението, което жалбоподателите претендират, делото има стратегически характер и цели да изобличим юридическото невежество и моралната несъстоятелност на ръководителите на българската прокуратура, които години наред системно злоупотребяват с функционалния си имунитет, нарушавайки конституционни права на български граждани. Вероятно заради същото юридическо невежество те не си дават сметка, че подписвайки писмото в лично качество, макар да са посочили длъжностите, които заемат, те вече излизат от чадъра на този имунитет, който ги пази от осъждане само за действия по служба. Тъй като тази странна "патриотична" петиция, категорично не е процесуално действие, попадащо в процесуалните правомощия на прокуратурата, те на общо основание отговарят за непозволено увреждане по реда на чл. 45 ЗЗД.

Това дава чудесен шанс да се потърси персонална отговорност от лицата, причинили недобросъвестно увреждането, а не от прокуратурата, когато евентуалното обезщетение би било платено от всички нас.

Искът е и атестат за ВСС, който утвърждава хора с такива професионални и морални качества на ключови места в прокуратурата."

В исковата молба Екимджиев се позовава на "странния сюрреалистичен епистоларен жанр", използван от ръководството на прокуратурата, огромния брой на адресатите, до които е изпратено писмото и тяхната важна институционална позиция, както и на "специфичния контекст, в който съвършено безпричинно са забъркани" Баневи.

"Ръководителите на Прокуратурата на Република България, в разрез с принципа на националния суверенитет, се оплакват на 67-те адресати на писмото, повечето от които представители на други суверенни държави, от други български институции. Впечатляващо е, че ответниците, заемащи ръководни длъжности в българска публична институция с огромен властов ресурс, се оплакват от натиск на останалите власти и на всички политически сили.", т.е. от "лошата си държава, чиито институции злонамерено и с необясним синхрон искат да реформират", се казва в исковата молба.

Рецидивиращ институционален произвол

"Евгения и Николай Баневи никога не са заемали ръководни държавни или партийни длъжности. Поради това квалификацията им като "олигарси", предполагаща съчетаване на икономическа и политическа власт, е абсолютно неуместна", се казва в исковата молба.

Нещо повече - изложените в исковата молба факти говорят за рецидивиращ институционален произвол. За пореден път спрямо тях е нарушена презумпцията за невиновност, при това - по-малко от три месеца след като през октомври м.г. Баневи спечелиха дело в Страсбург срещу България именно за нарушаване на презумпцията за невиновност от страна на спецпрокуратурата в момент, когато неин ръководител беше Гешев, вече спряган за главен прокурор и водещ предизборната си кампания със "знакови" акции срещу "олигарси". Това решение на Страсбург дойде след серия предишни осъждания на държавата за идентични нарушения - властите и най-често прокуратурата и МВР, ползвайки се от абсолютната си безнаказаност, смело обявяват пред медиите обществено известни лица за престъпници, много често преди делото изобщо да стигне в съда (такива са решенията по делата Гуцанов срещу България от 2015 г., Стоянов и други (Дамбовците) от 2016 г., Масларова (2019 г.) и др.).

Това е основанието за коментара в исковата молба, че за съжаление, образователният характер на решенията на ЕСПЧ, не е успял да повлияе на изконната юридическа неграмотност на ръководството на прокуратурата, което в писмото си до евроинституциите заявява: "Манипулативно и по недопустим начин тези лица използваха нагнетена срещу изпълнителната власт гражданска енергия срещу ПРБ и главния прокурор, за да попречат на работата на прокуратурата, за да осуетят разследвания и да предотвратят изправянето на виновни лица пред независимия български съд на база на събраните доказателства."

И нова жалба до Страсбург - заради неспособността на спецсъдилищата да различават право на придвижване от лишаване от свобода

Пред "Капитал" адвокат Екимджиев сподели, че буквално ден по-рано, във вторник, от името на Баневи е изпратена поредна жалба до Съда по правата на човека отново с оплаквания за нарушаване презумпцията за невиновност и за продължителност на задържането.

"Въпреки че през октомври м.г. с решение на ЕСПЧ е установено флагрантно нарушение на изискването за разумен срок, и след тази дата, вече три години и три месеца, Николай Банев продължава да е задържан под домашен арест. Това се случва, защото той обективно не е в състояние да внесе определената от Апелативния специализиран наказателен съд гаранция от 500 000 лв., тъй като върху цялото имущество на Баневи са наложени обезпечителни мерки - запори и възбрани от КПКОНПИ, и това е известно на специализираните съдилища. Впечатляващо е, че в мотивите на специализираните съдилища домашният арест е определен като ограничаване на свободата на придвижването, а не като лишаване от свобода. Според практиката на ЕСПЧ определянето на непосилна гаранция е равностойно на прикрито продължаване на задържането. Най-вероятно отново ще платим обезщетение заради неспособността на специализираните съдилища да различават право на придвижване от лишаване от свобода."

Българският НПК позволява на прокуратурата без съдебен контрол да обвини и да внесе обвинителен акт срещу всекиго за всякакво престъпление, но това за съжаление едва ли се знае от всичките 67 адресати на писмото, се казва в исковата молба. Дори при явна злоупотреба с власт, разследващите у нас не носят персонална отговорност за неправомерните обвинения, а главният прокурор (както констатира ЕСПЧ в решението по делото Колеви) не може да бъде разследван дори когато има сериозни данни, че е замесен в убийство. "Така по принципа на самосбъдващо се пророчество прокуратурата може безнаказано и безконтролно да обвини всекиго във всичко, за да може публично да го демонизира", се казва още там.

В любопитно доказателствено искане адв. Екимджиев моли съда, ако Гешев и заместниците му оспорят факта на изпращането на писмото, за което в България се знае само от медиите, да се поиска от адресатите на писмото (67 на брой), да представят копие от документа, който се намира при тях.

За лицемерието и двуличието, проявени от главния прокурор Иван Гешев

(от исковата молба)

"На 14.10.2020 г. пред Правната комисия към Народното събрание Гешев припомня Петко Каравелов, който, излизайки от Черната джамия, където е подложен на изтезания, заявява пред чуждестранни журналисти и дипломати: "Господа, в България не бият." Тогава ответникът обявява: "Лично аз предпочитам Петко Каравелов. родоотстъпници винаги е имало в България." Квалификацията "родоотстъпници" явно е използвана за българите, търсещи подкрепа от европейските институции срещу безобразията на оглавяваната от него прокуратура, тъй като тогава е обсъден и първият доклад на Европейската комисия за върховенството на правото.

За разлика от патриотарските декларации на Гешев пред Правната комисия на НС в разрез с принципа на националния суверенитет главният прокурор и заместниците му разпращат жалостиви и мелодраматични вопли срещу българската държава, нейни институции и политици до 67 независими държави и институции. С това действие те не само злепоставят държавата, в чието управление участват, но и уронват престижа на съдебната власт, което е конституционно основание за освобождаване от длъжност."
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    murry avatar :-|
    murry
    • - 1
    • + 9

    Относно пълното, крещящо юридическо невежество на Иван Стоименов Гешев – това не е изненадващо откритие. По-скоро е аксиома. След като главният прокурор е получил юридическото си образование в Милиционерската школа в Симеоново, а завършената от него специалност е "Охрана и опазване на обществения ред", просто няма как да бъде иначе. Освен това, доколкото си спомням, публична информация е, че по-късно му е изготвена фалшива диплома за дипломиран юрист. Чисто и просто – къпан милиционер.

    Нередност?
  • 2
    bajhuj avatar :-|
    Николай Колев
    • + 7

    Не знам дали има някаква вероятност наистина да бъдат ЛИЧНО осъдени. Но ще е добра оценка за качествата им.

    Нередност?
  • 3
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • + 4

    Всички замесени лица в този случай са ми еднакво противни!Нито е Гешев и неговото обкръжение са читави , нито Баневи / последните могат да се определят като част от олигархичния модел у нас/!И от всичката тази помия страда имиджа на България , който и без това е на много ниско ниво и в целият ЕС ни сочат с пръст като стане дума за корупция във високите етажи на властта!

    Нередност?
  • 4
    bat_plamen avatar :-?
    bat_plamen
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#1] от "murry":

    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
    Гарантирано от ГЕРБ/ДПС!Колкото повече един "кадър " е прост, но знае да "целува правилните задници", то толкова по-голям шанс за кариера имаше през последното десетилетие!

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-@
    aussie
    • + 1

    Гешев е позор, но че Баневи унищожиха всичко до което се докопаха също е истина.
    Най-голямата грешка на Гешев пък и на скапаната ни правосъдна система е че държи хора в панделата без присъда много дълго време. Вижте за пример онзи който уби Милен Цветков. Ще го изкарат накрая че някой насила го е надрусал и той даже не е разбрал за това до момента на катастрофата.
    Жалка картинка където и да погледнеш.

    Нередност?
Нов коментар