🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Индийският гигант пристига

Предизвикателство пред страната ще бъде да избегне грешката на други, които не успяха да осъзнаят своето новопридобито глобално влияние

Предизвикателство за Индия ще бъде да се намести на глобалната сцена по един възможно най-подреден начин
Предизвикателство за Индия ще бъде да се намести на глобалната сцена по един възможно най-подреден начин
Предизвикателство за Индия ще бъде да се намести на глобалната сцена по един възможно най-подреден начин    ©  Shutterstock
Предизвикателство за Индия ще бъде да се намести на глобалната сцена по един възможно най-подреден начин    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Мохамед А. ел Ериан, президент на Queens' College към University of Cambridge, и

Майкъл Спенс, икономист и Нобелов лауреат по икономика от 2001 г., в коментар за Project Syndicate

Икономическият успех на Индия и нейните обещаващи перспективи превръщат страната в още по-влиятелен играч както в регионален, така и в глобален мащаб. Но опитът на други държави, особено на Китай през последните три десетилетия, показва, че такова бързо развитие може да бъде трудно за навигиране. Защото едно действие, което изглежда логично във вътрешен план, може да доведе до конфликт с това, което другите страни очакват от една системно важна икономика. И обратното - действия, които изглеждат логични в международен план, могат да затруднят вътрешния икономически напредък.

Както и при Китай, индийската системна значимост се дължи основно на огромното й население, а нарастващото присъствие на държавата лесно се забелязва. Това е петата по големина икономика в света, а годишният ръст, който е с 5-6 процентни пункта над този на Германия и Япония, означава, че Индия може да заеме третото място след около четири години.

Но доходът на глава от населението чертае друга картина. БВП на глава от населението (2389 долара) все още е далеч под нивата в развитите икономики и доста под този на Китай.

Индийската урбанизация вече се движи равномерно нагоре, тъй като повече хора търсят заетост в индустриалните сектори. Освен това страната има жизнен дигитален и финансов сектор, а голямата й и растяща местна икономика е естествено предимство в сферата на дигиталните иновации.

Индия вече има жизнен дигитален и финансов сектор.

Тъй като се очаква Индия да остане най-бързо растящата основна икономика в света, политиците са изправени пред все по-сложното предизвикателство да балансират външните и вътрешните интереси, като същевременно поддържат траекторията на растеж и развитие. Един от основните проблеми ще бъде страната да избегне грешката на Китай, който не успя да осъзнае своето новопридобито глобално влияние и да се адаптира към него.

Индийската уязвимост по отношение на климатичните промени е особено видима. Докато нейните емисии на глава от населението все още са ниски, страната вече е третият по големина замърсител в света, а очакванията са въглеродните емисии да продължават да се повишават. Същевременно мултинационалните компании в Индия все повече гледат навън за перспективи за растеж. Увеличеният приток на чужди компании и на чуждестранни инвестиции ще постави фокуса върху местните условия на труд.

Индия е напът да се сдобие с още по-голям ръст на преките чужди инвестиции. Подобен капитал носи много ползи, включително създаване на работни места, трансфер на технологии и по-добър достъп до евтино финансиране. Но както показва опитът на други държави, големите потоци изискват бърза адаптация на политиките, както и мерки за овладяване на съпротивата на местните играчи.

В същото време Индия трябва да задълбочи много повече сътрудничеството си с ключови двустранни търговски партньори, с регионалните и глобалните институции като Азиатската банка за развитие, Световната търговска организация, Международния валутен фонд и др.

Естествено индийските политици ще се фокусират върху сегашните вътрешни развития и постижения, но те също така трябва да следят как тяхната страна влияе на съществуващите глобални съюзи. Предизвикателство за Индия ще бъде да се намести по един възможно най-подреден начин.

По разбираеми причини страната остана извън китайската инициатива "Един пояс - един път". Но независимо дали ни харесва или не, Китай и Индия са призвани да бъдат гиганти в глобалната икономика и характерът на техните отношения ще има огромен ефект върху бъдещето на глобалното сътрудничество. Важна цел за Индия трябва да бъде работата по едни по-конструктивни отношения, които са съвместими с нейните други геополитически приоритети, включително по отношение на САЩ.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар