🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Когато ГЕРБ и ДПС се обединят предизборно

Очаквано ГЕРБ и ДПС започнаха да саботират комисията за проверка на групата на Нотариуса и това показва как новото мнозинство ще дирижира дневния ред на парламента занапред

Временната анкетна комисия за разследване дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса. Хамид Хамид, Никола Минчев, Маноил Манев (отляво надясно)
Временната анкетна комисия за разследване дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса. Хамид Хамид, Никола Минчев, Маноил Манев (отляво надясно)
Временната анкетна комисия за разследване дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса. Хамид Хамид, Никола Минчев, Маноил Манев (отляво надясно)    ©  Велко Ангелов
Временната анкетна комисия за разследване дейността на групата на Мартин Божанов - Нотариуса. Хамид Хамид, Никола Минчев, Маноил Манев (отляво надясно)    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Както се очакваше, ГЕРБ и ДПС се обединиха да саботират парламентарната комисия за проверка на дейността на групата около убития Мартин Божанов-Нотариуса. Във вторник представителите на двете партии не дойдоха на заседанието, на което се явиха за изслушване апелативният прокурор на София Радослав Димов, градският прокурор на София Илияна Кирилова, заместничката й Божидара Ганева Димова, главният съдебен инспектор Теодора Точкова, следователят Ясен Тодоров, бивш член на ВСС. Въпреки липсата на кворум председателят на комисията Никола Минчев (ПП) даде ход на изслушването, защото за него кворум не се изисква. И веднага след това долетяха Хамид Хамид (ДПС) и Маноил Манев (ГЕРБ), за да вдигнат скандал, че тя заседава без кворум. Това било цирк и предизборна кампания, обявиха поотделно и двамата, макар че само месец по-рано са дали съгласие да участват в комисията.

Парадоксално е, че точно ГЕРБ и ДПС гласуваха промените в конституцията, според които парламентът продължава заседанията си и по време на предизборната кампания. Няма обяснение защо господата Хамид и Манов са решили, че заседанията на една парламентарна комисия са недопустима предизборна кампания, а заседанията на другите комисии и цирковете в пленарната зала, които те перманентно устройват - са напълно в реда на нещата.

Няма логика да се обяви за цирк опитът за разплитане на мрежата от зависимости в съдебната система, при която изплуваха имената на двама бивши главни прокурори - Иван Гешев и Сотир Цацаров, на настоящия и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, на ръководителите на районната, градската и апелативната прокуратура на София Невена Зартова, Илиана Кирилова и Радослав Димов, на бившата градска прокурорка Емилия Русинова, на бившия шеф на закритите спецсъдилища Георги Ушев и т.н.

Единственото правдоподобно обяснение е, че ГЕРБ и ДПС не желаят разплитането на тези мрежи, защото вероятно са свързани със създаването им и се ползват от тях. И се страхуват не само от крайния резултат, до който може да стигне комисията, но и от това какво още може да се чуе при изслушванията.

"Събраха се достатъчно факти, които насочват към по-високи нива на влияние, включително на политически среди, като по такъв начин Мартин Божанов-Нотариуса и Петьо Петров-Еврото са били ориентирани и са се насочвали към гражданите, засегнати от действия на държавни органи", коментира в сряда депутатът от ПП Бойко Рашков.

Според него много граждани, адвокати и други юристи са пожелали да бъдат изслушани в парламентарната комисия, за да разкажат за рекета и търговията с влияние по различните етажи на властта. Напълно е вероятно обаче сега много от тези потенциални свидетели да бъдат обезкуражени след махленския скандал, устроен от Маноил Манев и Хамид Хамид. А може би точно това е и целта - да се изпрати посланието на Дантевия ад "Надежда всяка тука оставете!"

Всичко това е показателно за начина, по който новото мнозинство ще дирижира дневния ред на парламента оттук нататък, включително и за проекта за нов съдебен закон, който ако не бъде внесен от правителството, ще бъде внесен от депутати от ПП-ДБ.

Колкото и да не им се вярва на някои, комисията за Нотариуса е също съдебна реформа, наред с промените в конституцията и закона - тя по-бързо може да постави диагноза и да стимулира прочистване на системата от гнилите места. Но тази комисия вече се крепи на волята на председателя й Никола Минчев, на Бойко Рашков, който дори не е неин член, и на още няколко души от ПП-ДБ. И по всичко личи, че започва битка за оцеляването й.

И циркът всъщност не си е тръгвал!

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар