Безработно време

Още три причини администрацията да е блокирана

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Моментът, в който доскорошният здравен министър Божидар Нанев беше изпроводен от правителството с прокурорско обвинение за злоупотреби, но и с думите на премиера, че той е честен човек, сгъсти притесненията, че в изпълнителната власт все по-малко хора ще смеят да вземат решения. Камо ли смели решения.

Проблемът е на политическото ниво, но когато "главата" не знае какво прави и не смее да помръдне, за да не сбърка, нищо хубаво не може да се случи надолу в администрацията. Изследването на Световната банка Doing Business, което сравнява условията в различни държави, показва, че за България пречка номер 3 на инвеститорите е бюрокрацията. Дали проблемът се задълбочава, или изглажда след идването на ГЕРБ на власт е трудно да се измери прецизно. Но стилът на сегашното управление привнася няколко нови дефекта към тромавата държавна машина, които трудно могат да бъдат преодолени от каквато и да е реформа.

Проблем едно: "аз нищо не съм подписвал"

Неаргументираното и противоречиво отстраняване на Божидар Нанев от поста му на здравен министър се случи, след като месеци наред премиерът повтаряше, че наблюдава членовете на кабинета си под лупа и всеки трябва да се чувства застрашен, ако бъде хванат в корупция. Последвалите демонстрации на тази заявка обаче заляха като студен душ най-горното ниво на администрацията. "Приехме да работим за по-ниско възнаграждение, оставаме до късно вечер и си довършваме събота и неделя, свикнахме с това, че ни следят и гледат с подозрение", разказва зам.-министър в едно от ведомствата. По думите му случаят с Нанев е нанесъл трайни вреди на мотивацията в правителството заради признанието, че е честен, но въпреки това обвинен от прокуратурата. "Ако това ще е възнаграждението за усилията, защо да го правим", допълва зам.-министърът.

В следващите седмици същото се повтори с директорката на здравната каса Жени Начева, която си отиде по примера на Нанев. Дори липсваше признанието, че е честна. Само неофициално висши прокурори казаха, че обвиненията срещу нея издъхват. И двата случая оставиха впечатлението, че всеки може лесно да бъде обвинен и да стане "виновен до доказване на противното". В резултат страхът от поемане на отговорност и прокарване на решения, които не са прокуророустойчиви, рязко нарасна.

"Представете си следния случай. Трябва да бъде подписан договор, за който е проведен конкурс за обществена поръчка. Сега за договора има бюджет, но не се знае дали разходите на министерството няма да бъдат намалени след два месеца и договорът да остане необезпечен. Затова чиновниците бавят и не движат нищо", разказа представител от икономическото министерство. Най-фрапиращ е може би случаят с предоговарянето на условията за строителство на магистрала "Люлин". Правителството поиска проектът да бъде довършен до края на годината, за да не бъде загубено европейското финансиране по него. Турският изпълнител настоя за повече пари в замяна. Източник на "Капитал", близък до преговорите, разказа, че проектът още е stand by: "Вече има споразумение за цената и детайлите. Изведнъж от Министерството на транспорта отказват да го подпишат. След няколко срещи в прокуратурата чиновниците се страхуват да го пуснат."

"Границата между грешка и престъпление е премахната. Има тотална криминализация на дейността на администрацията. Администраторът още не може да се ориентира какво се очаква от него и какво да прави. Той се опитва да не взима отговорност или да я прехвърли на по-високо политическо ниво", коментира пред "Капитал" политологът Иван Кръстев.

Размахването на тоягата слезе и на по-долните нива в администрацията. Проверки затваряха за дни цели дирекции и агенции. Така беше например във фонд "Земеделие", където агенти на ДАНС нахлуха в няколко дирекции и иззеха документацията по европейските проекти. В такава среда манталитетът за минимално поемане на отговорност и максимално протакане е неизбежен. Не случайно

"В момента цел на правителството е да намали или дори да премахне корупцията. Но ако администрацията нищо не прави, това, че не взима подкуп, не решава нито един проблем. Получава се пълен блокаж", коментира Иван Кръстев.

В своя статия в "24 часа" за администрацията политологът Евгений Дайнов припомни репликата на норвежкия социолог Йохан Галтунг: "Когато единственият инструмент, с който разполагаме, е чукът, всеки проблем изглежда като пирон." С други думи, с полицейски мерки и насаждане на страх няма как да се вдигне качеството на административното обслужване. Нито на политическите решения. Това ни довежда до

Проблем две: Бойко да каже

Представете си, че сте един от служителите, работили по концепцията за пенсионна реформа. Изчисления, екшън планове, обосновки, проучвания. ГЕРБ дойде на власт със заявката, че ще предприеме най-после решителни промени в няколко области – пенсионния модел в това число. Неотдавна обаче лично премиерът замрази въпросната реформа с аргумента, че не може всичко да се случи накуп. Работилите по проекта, вероятно са объркани.

За целите на тази статия и със съдействието на няколко ведомства "Капитал" направи онлайн допитване до служителите в тях (стр. 12). Според отговорите 55% от заетите в администрацията ще работят по-мотивирано, ако управляващите имат ясна и последователна политика. Реалността не е точно такава. Ако вземем икономиката, която би трябвало да е един от основните фокуси, примерите изобилстват. Ще се закриват болници, няма да се закриват болници. Ще се приватизира, няма да се приватизира. Ще се вдига ДДС, няма да се вдига, ще се вдига пак... (стр. ...). Да не припомняме "Белене" – ще се строи, няма да се строи, и така една година. Не случайно 45% от попълнилите анкетата на "Капитал" отговарят, че преди година задълженията им са били по-ясни.

Проблемът е, че дори по повечето от предизборните обещания за реформи да беше започнала работа, много от тях бяха последователно бламирани от самия връх. Вакумът не беше запълнен от нова политическа визия. В резултат не е чудно, че на по-долните нива извън рутинните занимания в повечето ведомства нищо кой знае какво не се случва.

Проблем три: ще те съкратя, ама друг път

Отново според нашето проучване основната мотивация на над половината служители в администрацията е сигурността на държавната служба. Няма никакво съмнение, че числеността в публичния сектор трябва да бъде намалена. Начинът, по който големите заявки за съкращения и преструктуриране бяха последвани от колебливи действия, отлагане и неяснота обаче, вероятно е силно объркващ за заетите в сектора. Същият демотивиращ ефект имат и вечното изключение МВР. Там целта за 15% съкращение не важи, дебатът за осигуровките на държавните служители не ги хвана и т.н.

"Новата власт завари в министерството на икономиката четири дирекции, които отговаряха за икономическата политика, коментира пред "Капитал" зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. "Трябваше да ги съкратим до една". Само че съкращаването на администрацията не бива да става механично и без да се направи анализ кои структури наистина са изкуствено надути. Още повече че на места "рязането" на дирекции беше за сметка на създаването на нови, което на практика обезсмисля упражнението. Друг е въпросът, че съкращенията се комуникират като някакъв вид наказание, сеч, която в комбинация със страха от прокурорски проверки още повече блокира случването на нещата.

"Казва се, че ще се закрият всички агенции. Чиновниците губят мотивация и спират да работят. Казва се, че ще се спрат всички отпуски. В резултат всички чиновници си взимат отпуска. На тяхно място трябва да се намерят заместници, което натоварва бюджета. Няма икономическа обосновка на всяка промяна, която се предлага", коментира служител на Министерството на финансите.

Ето още един пример. Агенцията за приватизация от началото на годината чака да бъде слята с тази за следприватизационен контрол. Трябва да се избере ново ръководство, което се бави вече месец. Сливането ще доведе до съкращения. Двата факта (няма шефове; не се знае кой ще остане на работа) са заразили агенцията с усещането за безвремие. Там не се случва нищо. В същото време една от антикризисните мерки, които да компенсират спадналите бюджетни приходи, трябваше да бъде ускорена приватизация. Но едва ли някой готви процедурите в този момент...

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rank_1 avatar :-|
    rank_1
    • - 7
    • + 28

    Айде да не ги съжаляваме толкова държавните чиновници, а да изискваме да работят както трябва! Относно МВР, там задължително трябва да има съкращения, защото там отиват най-много пари за заплати! Основният проблем на публичните ни финанси е раздутата администрация! Не може в България да има 150 000 чиновници, а в Швейцария само 40 000! Да не би там да живеят по зле!!!

    Нередност?
  • 2
    durald2010 avatar :-|
    Mariana Kalcheva
    • - 6
    • + 20

    страх ги е, защото са неграмотни. а щом са неграмотни - не са за там. ако не извършат престъпление, няма да ги осъдят. дори и да ги съдят наистина. ако действат нецелесъобразно (което не се контролира от съда), най-много да ги уволнят, което се и случва. но това са си "рискове на професията". за кого не важат??!! или някой от нас е "женен" за длъжността си??!! това по касуза Нанев и Начева.
    за съкращаването на цели администрации - по-добро от това, здраве му кажи! като има 4 дирекции с еднакви функции, съкрати всички, създай/изработи ясни и точни критерии за новата дирекция и организирай конкурс - всеки кадърен от старите ще се класира!!
    естествено, че всичко това работи при едно "идеално" общество - без роднински, политически, други връзки....

    Нередност?
  • 3
    dean_ivanov avatar :-|
    Калоянчо
    • - 3
    • + 16

    "Според отговорите 55% от заетите в администрацията ще работят по-мотивирано, ако управляващите имат ясна и последователна политика".

    Я да си зададем въпроса дали въобще правителството има политика какво прави, освен всеки ден да се вряка по медиите.

    Нередност?
  • 4
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • - 6
    • + 27

    Страхът на държавните чиновници е огромен и направо се парализират, като си помислят, че могат да ги уволнят. Над половината от тях нямат шанс да си намерят работа, защото още от първото си назначение на държавна служба са ползвали протекции. Това им е напълно ясно, и затова докато са на поста си правят всичко възможно да се подсигурят, когато ги уволнят все някога и когато някое правителство събере смелост. И затова основната им задача е да трансформират временното си институционално влияние в постоянен частен бизнес и собственост. Това става по няколко начина - генериране на финансови средства от рушвети и подкупи и купуването на недвижими имоти и бизнеси, и второ - направо обсебване на печеливши общински и държавни дейности и фирми и приватизирането им. Заетите с тази дейност просто нямат време за нищо друго, просто те са обсебени и парализирани от страха какво ще стане като ги освободят от длъжност. И комбинирано с ниската им самооценка, която в много случаи е основателна и гарнирана с фалшиво или недостатъчно образование, всичко това води до една огромна некомпетентност и неефективност. Да се приложи закона 20/80 - 20 процента от администрацията върши 80 процента от работата. Действайте :-)

    Нередност?
  • 5
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 3
    • + 34

    Учителю, прав си! Но от администрация ИМА И ВИНАГИ ЩЕ ИМА нужда. Друг е въпроса колко да е голяма, какви хора ще работят в нея и какви пари ще получават. Факт е, че в момента хората там са в ступор. Лично се убедих, че НЯМА кой да ти сложи един подпис, в случай че казусът е малко по-заплетен. Страх ги е... Каза ми един човечец: "Не е въпроса до пари! Каквото и да ми дадеш няма да разпиша, защото утре ще се втурнат да ме разследват. При нас сега всеки само гледа да натопи другия, за да си запази мястото." Цитирам дословно! Разбрали са хорицата, че да не правиш нищо е най-безопасно и го правят с ОГРОМЕН хъс.
    Резултатът от управлението на ГЕРБ - блокирана държава, страх, бедност, нулеви перспективи! Кой каквото ще да казва, но освен да наплашат собствените си служители, управляващите не свършиха АБСОЛЮТНО НИЩО!

    Нередност?
  • 6
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 3
    • + 24

    Колкото до екс-министър Нанев - човекът е абсолютно невинен. Сигурен съм, че и съдът това ще реши. Няма съд /било той нормален или български/, който да осъди човек по такива недокимасани обвинения и нулеви доказателства. Да не мислите, че Боко си взе луда министърка по симпатии? Не! Просто нямаше кой друг да се съгласи, като видя с каква лекота Герберчетата хвърлят своите на кучетата, при това без вина. Аз ако бях на мястото на другите щех да бегам, да бегам като луд, щото знае ли човек на оня там кво ще му хрумне утре!

    Нередност?
  • 7
    robokop avatar :-P
    robokop
    • - 1
    • + 3

    Боико, струва ми се , 4е е време да охлаби6 леко захвата ... :)))

    Нередност?
  • 8
    bbc avatar :-|
    BBC
    • + 6

    До коментар [#1] от "rank_1":Това за 40000 верояно се отнася за федералната администрация, а не за кантоналната!

    Нередност?
  • 9
    paneti avatar :-|
    paneti
    • - 1
    • + 3

    СЪЗДАЙТЕ ПРАВИЛНА СИСТЕМА ЗА МОТИВАЦИЯ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ СПОРЕД ИНДИВИДУАЛНИТЕ ЗАСЛУГИ, АМА НЕ САМО НА ДУМИ И ТОГАВА ОЧАКВАЙТЕ РЕЗУЛТАТИ.

    Нередност?
  • 10
    malkatapizza avatar :-|
    Малката Пица
    • - 3
    • + 7

    "Да не припомняме "Белене" – ще се строи, няма да се строи, и така една година. "

    И така РВЕ, с 2 млрд потенциални инвестиции, 3 месеца след идването на ГЕРБ на власт, в края на октомври, си събраха багажа и си отнесоха 2-та млрд в Германия.
    Това стана след като тъй-наречения експерт Дянков бодро се появи по няколко телевизии и весело каза, че то за какво да я строим Белене, като може и да не я сторим.
    И че едни 400 млн са изчезнали там !?
    Ей така си говореше като след разходка в парка. Сам за това си безразсъдно и неадекватно поведение Дянков трябва да е с осткавка. Тези 2 млрд потенциални инвестиции дето ги изгони с комсомолски ентусизъм, не може за 4 години да ги компенсира.
    Борисов и Трайков /малко по предпазливо/ също публично започнаха да се подпитват дали ни трябва или не ни трябва Белене.

    Няколко месеца по-късно РВЕ обявиха , че се оттеглят от проекта.

    Нередност?
Нов коментар