🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата прехвърли отговорността за детските градини на родителите и техните работодатели

Децата могат да се върнат в тях, но правителството предупреждава, че е опасно това да се случи

Министърът на образованието Красимир Вълчев препоръча децата да прекарват по-голямата част от времето си в детските градини в групи навън.
Министърът на образованието Красимир Вълчев препоръча децата да прекарват по-голямата част от времето си в детските градини в групи навън.
Министърът на образованието Красимир Вълчев препоръча децата да прекарват по-голямата част от времето си в детските градини в групи навън.    ©  Цветелина Белутова
Министърът на образованието Красимир Вълчев препоръча децата да прекарват по-голямата част от времето си в детските градини в групи навън.    ©  Цветелина Белутова

Всички детски градини ще трябва да отворят поетапно между 22 май и 1 юни, стана ясно от брифинг на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и министъра на образованието Красимир Вълчев в Министерския съвет днес. Крайната дума за това как и кога точно в този срок ще отворят градините ще имат кметовете на общините, от които се очаква заедно с директорите на градините да създадат организация за работата.

Това засега е финалният етап на няколкоседмично напрежение, което се натрупваше между родителите, които смятаха, че няма нужда от толкова сериозни мерки, и желанието на щаба за ограничаване на коронавируса, който залагаше на по-строги мерки. През последните дни се разпространяваха все повече открити писма, декларации и призиви за отваряне на детските градини. Инициатори на някои от тях бяха родители, а на други - собственици на детски градини, които последните два месеца изправиха на ръба на фалита. За разлика от частните училища, които въведоха онлайн обучение и продължиха да събират такси, градините нямаше как да го направят и много от тях са в критично състояние.

Решението на правителството сега - хем да позволи работата, хем да призове хората да не дават децата си в тях, изглежда подходящо от политическа гледна точка, защото държавата се отказва от всякаква отговорност по темата. Дали и колко ще се запълнят градините през следващите месеци сега зависи от това колко разбиране към особената ситуация ще проявят компаниите (и държавните ведомства), в които работят родителите на по-малките деца. Ако те настояват да се ходи на работа, рисковете от втора вълна на епидемията стават по-големи.

Очакванията на МОН са от петък да отворят малко детски градини, предимно частни, а по-голямата част да заработят по-скоро в седмицата след 24 май. Връщането в градините няма да е задължително и тази година няма да се държат проверки за подготвеност за влизане в първи клас. От родителите ще се очаква да подпишат декларация за споделена отговорност, че са осведомени за прилаганите мерки, тъй като в крайна сметка в детските градини няма как да се осигури абсолютно безопасна среда.

Какви мерки всъщност бяха обявени?

На първия ден на отварянето на всяка градина ще бъде мерена температурата на всички деца (по думите на здравния министър с "живачен термометър"), като в последващи дни ще е отговорност на родителите да следят тя да е под 37.3 C, преди да ги изпратят на детска градина, както се е правило и досега. Няма да се изискват и медицински бележки за връщане на децата в градините, нито микробиологични изследвания, за да се избегнат скупчвания пред лабораториите.

Вълчев подчерта, че не може да се очаква от децата да пазят социална дистанция вътре в групите си и че такова изискване липсва от протоколите и на останалите държави, които отварят градините. Ананиев обясни, че персоналът ще спазва мерки за социална дистанция, които ще включват маски и шлемове, но не навлезе в повече детайли. Ще бъдат увеличени и часовите интервали за прием на групите, така че да не се получава скупчване на родители и деца от различни групи.

Ако все пак има открит случай в градина, ще се действа според размера и организацията на учебното заведение. При отделени групи, които не са споделяли общи пространства, ще има възможност да се карантинира за 14 дни само групата със заразено дете. "Ако обаче те са по-малки и има такъв контакт, се поставя под карантина цялата градина", каза държавният здравен инспектор Ангел Кунчев.

"По-голямата част от времето, ако не вали и времето позволява, следва децата да го прекарват навън, където е и по-безопасно", добави Вълчев. Чисто от гледната точка на осигуряване на по-безопасна среда тази мярка е логична и се прилага и от други страни, които са отворили детските си градини. В същото време това е и важна стъпка за голяма част от системата на държавните детски градини - занятията и играта навън, когато е възможно, от години се използват като образователен способ както от частни детски градини в България, така и от много системи за детска грижа на Запад и е крайно време да навлезе по-широко и в България.

Без ограничения за размера на групите

При обявяването на извънредната епидемична обстановка миналата седмица Ананиев обясни, че се обмислят групи от по 10-12 деца, за да се намали рискът. На днешната пресконференция се оказва, че максимално ограничение за размера на групите няма да има. Вместо това здравното и образователното министерство предвиждат, че групите ще са средно по 10-11 деца, на базата на анкета сред 95 000 родители, проведена от МОН. Според представените данни само 38% от родителите са готови да изпратят децата си на детска градина в първата седмица, а още 30% се колебаят. В "три-четири големи града, сред които и София, очакваме по 12-18 деца в група", смята Вълчев, но бързо добави, че този брой най-вероятно ще намалее след 1 юни, когато малките класове излизат в лятна ваканция и една част от децата и учениците напускат големите градове за лятото и се стига до средна посещаемост от 50%.

Така МОН се надява по органичен път и заради страховете на родителите и намаления интерес към детски градини през лятото групите и в големите градове да са малочислени. Ако все пак "при редки изключения се допусне многочислена група", директорите са уверили МОН, че ще намерят организационни или технически решения за създаване на подгрупи. В най-лошия случай според министъра на образованието може да се стигне до полудневен режим на някои градини, за да може да бъдат обхванати повече деца в очаквания лимит на група. Липсват обаче ясни мерки какво да се прави, ако все пак има наплив от деца извън предвиденото от анкетите на МОН и многочислените групи в даден момент се окажат нормата.

Вълчев апелира към родителите: "Най-сигурната и безопасна среда е в дома, не препоръчваме на родителите, ако имат друга възможност, да пуснат децата си на детска градина и на детска ясла. Епидемията и опасността далеч не са отминали."

Градините се отварят поради това, че има много родители, които не могат да гледат децата си в момента поради икономически съображения, и заради образователните и социализиращи ползи от предучилищното образование.

А персоналът в градините?

"Притесненията ни са за персонала, който работи там, и от възможността децата да пренесат инфекция в домовете си", обясни Кунчев, според когото притеснения за здравето на децата не би трябвало да има. От думите на Ананиев стана ясно, че работещите в детските градини ще бъдат тествани като целева група, вероятно с около 1000 теста, като не стана ясно в какъв времеви срок ще се случи това. Това се различава от обещанието му от миналата седмица всички служители на детски градини да бъдат подложени на PCR тест, преди да се върнат на работа.

Според Вълчев на базата на анкети, проведени сред работещите в детските градини, само около 10% от персонала не желае да се връща на работа заради опасността от коронавируса и следователно не би трябвало да има недостиг на персонал за отварянето на градините. Това несъмнено обаче означава, че и рисков персонал, сред който и много медицински сестри в пенсионна възраст, ще се завърне на работа.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 3

    Не разбирам откъде е това желание "държавата" или някои друг да ни управлява във всяка дреболия от ежедневнието ни. Всеки родител си има глава на раменете и всеки си преценява рискове и предимства.

    Нередност?
  • 2
    mtb04351246 avatar :-|
    Vladislav Bonev
    • + 3


    До коментар [#] от "
    m17
    ":

    Много си е права държавата, тия дето реват за затворените градини първи ще ревнат "разболяхте ни децата" ако недай боже стане някой гаф. Щото все някой недоразбрал ще се намери, такъв ни е матРяла.

    Нередност?
Нов коментар