🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кратък английско-български речник в помощ на разговорите по расови въпроси

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дисклеймър: Авторката не претендира за изчерпателност. С помощта на надеждни източници (енциклопедии и световни медии) са обяснени някои от най-важните понятия и изрази, свързани с темата. В скоби е даден примерен буквален превод на български

Race (раса) - набор от антропологични белези, на базата на които човечеството може да бъде разделено на отделни групи. Първоначално понятието се е ползвало по отношение на езикови ("арабската/латинската раса"), религиозни, национални, етнически признаци. От XVII век насам понятието автоматично предполага физически и социални характеристики. През ХХ век генетиката опровергава съществуването на различни раси в биогенетичния смисъл и днес сред учените преобладава убеждението, че расата е създадено от обществото културно обусловено понятие.

African-American/Black American/Person of Color (афроамериканец, чернокож, цветнокож) - приемливите начини да наричаме американците с тъмна кожа днес. Понятията не са взаимно заменими - за афроамериканец се смята всеки чернокож, чиито прадеди са от Африка, но немалко чернокожи имат неафрикански, а примерно карибски произход. "Цветнокож" слага под една шапка всички, които не са с бял цвят на кожата и не са от европейски произход, тоест включва и индианци, южноамериканци, азиатци. "Чернокож американец" е сравнително безопасно и точно понятие, стига да сте убедени, че става дума за американски гражданин, а не за чернокож от другаде, пребиваващ временно в САЩ (чернокожите американци, чиито предци са дошли в САЩ преди поколения, и африканците в САЩ, емигрирали скоро, са различни общности с различни култури и не бива да се слагат под един знаменател).

Transatlantic Slave Trade (трансатлантическата търговия с роби) - онази част от глобалната търговия с роби, при която от XVI до XIX век предимно португалски, бразилски, британски, френски и холандски кораби транспортират насилствено между 10 и 13 млн. жители на Африка и Карибския басейн до Европа, Северна или Южна Америка, за да ги продават и експлоатират като работна ръка. Етап от т.нар. триъгълна търговия, при която от Европа до Африка плават кораби със стоки (предимно оръжия, текстил, вино, ром), от Африка до Америка се превозват роби, а от Америка обратно до Европа - други стоки (захар, кафе, тютюн, памук). Много от поробените африканци изобщо не преживяват нечовешките условия (нахвърляни едно върху друго тела) по време на презокеанското плаване. Трансатлантическата търговия с роби, както и безцеремонното ограбване на богатите ресурси на Африка по това време спомагат осезаемо за икономическия подем, развитието и процъфтяването на капитализма в Западния свят, но ефектът върху Африка е опустошителен. Това създава условия и за последвалата колонизация на Африка от страна на големите европейски сили и неравностойните отношения между двата континента, които продължават и до днес.

White supremacy (върховенство на белите) - идеология, която стъпва на презумпцията, че белите по природа превъзхождат тъмнокожите, следователно трябва да ги доминират. Липсват научни доказателства за подобно превъзходство, но дълги векове това е оправдание за империализма и колонизацията - че белият човек носи "бремето" да цивилизова другите по-примитивни раси. В САЩ тази доктрина се подкрепя на държавно ниво по време на робството и расовата сегрегация, нейни ревностни поддръжници са Ку-клукс-клан. Постепенно с десегрегацията и деколонизацията Западният свят се разграничава от нея. Последните режими, които я застъпват в законодателството си, са Родезия (днешно Зимбабве) и Южна Африка. Днес понятието се ползва главно във връзка с нацистки, ултранационалистически и фашистки идеологии, както и по адрес на исторически вкоренената и институционално поддържана система за запазване на материалното богатство, власт и привилегии в ръцете на белите.

"Джим Кроу" - популярното сборно име на законите, които налагат расовата сегрегация и узаконяват върховенството на белите (white suppremacy) в Юга на САЩ между 1877 г. и 50-те години на ХХ век. Тези закони ограничават възможностите за гласуване на чернокожи, разделят расите в общественото пространство: в транспорта, в учебните заведения, градските къпални и пр., забраняват смесените бракове и т.н. Името "Джим Кроу" идва от танцово-музикален номер, превърнал се в хит през 20-те и 30-те години на XIX век - в него белият комик с намазано със сажди лице Томас Райс имитира унизително чернокожите. В резултат "Джим Кроу" се превръща в обида на расова основа, а по-късно и в нарицателно на законите и ерата на расовата сегрегация.

White privilege (бели привилегии) - обществените системно обусловени привилегии, които белите приемат за даденост и дори не забелязват и които членове на други раси в сравнимо социално, политическо и икономическо положение нямат. Например: да не се съмняваш в стойността си като човешко същество и никой да не я поставя под въпрос; да не се притесняваш, че детето ти ще бъде тормозено в училище заради цвета на кожата, и т.н. Белите привилегии са наследство от расизма и негово продължение. В популярно есе по темата от 1988 г. писателката феминистка Пеги Макинтош ги дефинира като "невидим пакет от придобивки, получени не по заслуги, а по рождение", и включва сред тях: привилегиите да виждаш в масовите медии най-вече представители от собствената си раса; да не се тревожиш, че в учебниците децата ти не виждат хора от собствената си раса; да не се притесняваш, че при кандидатстване за кредит или работа можеш да изглеждаш ненадежден заради произхода си; да не очакваш, че когато става дума за бельо или лейкопласт "с телесен цвят", този цвят ще се разминава с цвета на собствената ти кожа, и т.н.

Whiteness (да бъдеш бял) - понятие от расовия дискурс, което прикача към цвета на кожата и социално конструираната идентичност (представи, практики, модели на поведение). Тази идентичност днес е сборен резултат от определящи социални и културни процеси в глобалната история - европейския колониализъм и империализъм, трансатлантическата търговия с роби. Понятието се изследва научно от 90-те години - смята се, че е нужно да вникнем в него, за да можем да елиминираме расизма. В материално отношение понятието изследва преобладаващата концентрация на политическа и икономическа власт в ръцете на белите. Символичното му значение се отнася до предполагаемата явно или подсъзнателно възприета представа за превъзходство на белия морал, естетика, цивилизация, ценности.

Affirmative action (положителна дискриминация) - набор от политики и практики, които целят да подобрят перспективите за заетост, образование и жилищно настаняване на групи от обществото, дълго дискриминирани на база пол, раса, възраст, етнически произход, увреждания и др. В САЩ тези политики датират от 60-те години и биват инициирани именно заради афроамериканците, впоследствие са включени жените, индианците, латино общността. През 70-те години в съда вече има дела, в които се претендира, че употребата на квоти за членове на малцинствата представлява "обратна дискриминация", и през 1978 г. Върховният съд ги обявява за незаконни. През 1996 г. в Калифорния се приема закон, забраняващ на държавните органи и институции да третират различно индивиди на базата на пол или раса. Това само по себе си представлява парадокс, защото, реално погледнато, единственият начин да се компенсира отрицателният ефект от дискриминацията е тя да бъде приложена с обратен ефект. Днес няма конкретни, дефинирани от държавата действия и цели, но идеята е частните компании и университетите сами да решават как да подходят и какво могат да направят по въпроса - например изрично да се погрижат да имат кандидати от малцинствата и да им осигуряват равен шанс в процеса на кандидатстване. Десетки проучвания (включително и правителствени доклади) доказват, че има ефект от въвеждането на положителната дискриминация и че ситуацията в заетостта и висшето образование се е променила към добро и това нямаше да се случи без нея. Доказано е също така, че най-облагодетелствани от положителната дискриминация всъщност са белите жени.

Racially charged (расово обременен) - който съдържа противоречиви конотации, потенциално проблематични от гледна точка на расизма. Политически коректен евфемизъм за "расистки".

Ebonics (абанетика/ебоника) - популярното название на афроамериканския разговорен английски, специфичната английска реч на чернокожите в САЩ, популяризирана от тяхната музика (хип-хоп, рап, соул, фънк) и кино. Терминът обединява думите абанос (ebony) и фонетика, звучене (phonetics) и няма превод на български. Само един широко разпространен пример е замяната на going to/want to с gonna/wanna.

Black Power - политически лозунг на афроамериканците, датиращ от шейсетте години, символ на борбите им за равноправен достъп до икономическата и политическа власт. Асоциира се и със засилена гордост у чернокожите от африканския им произход и култура.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gradushka avatar :-|
    gradushka
    • - 3
    • + 5

    как е възможно тъкмо в речника, дефиниращ основните понятия по темата на броя, първо да се обяснява, че понятието "раса" е културен конструкт, а след това да борави с него тъй сякаш е пределно ясно как става делението по "раси" и кой към коя принадлежи – искам да попитам при кой точно нюанс на кожата свършва въпросната бяла “раса” и, предполагам, започва другата, небялата, и кои точно са антропологичните белези, по които са се ориентираме за това деление?!

    и още, както сте започнали и явно всичко е така ясно, към коя “раса” причислявате ромите и към коя българите?

    Нередност?
  • 2
    sir_humphrey avatar :-?
    Sir Humphrey
    • - 6
    • + 7

    Не разбирам какъв е проблемът черните да бъдат наричани "негри", след като "negro" на испански означава "черен", тоест абсолютно същото, което на английски е "black", като последното пък от своя страна било "допустимо".
    И кой авторитет определя кое е допустимо и кое не?
    Да не би да има някаква Академия на науките към ООН, която да ѝ е дадено право да казва кое е допустимо и кое не??!?

    Нередност?
  • 3
    gradushka avatar :-|
    gradushka
    • - 5
    • + 6

    заместете думата "негри" с "гяури" (друговерци) и нищо чудно да откриете сам отговор на въпроса си за това кое е допустимо и кое не.

    Нередност?
  • 4
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 6
    • + 5

    Белите сме малцинство в световен план, така че по дефиниция не сме расисти. Поне щом се съди по либералните медии, само мнозинствата са расисти.

    Разходете се из Харлем и после елате и ми разправяйте за расизъм.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 3
    • + 4

    "Понятията не са взаимно заменими"

    Човек докато се сети как да нарече другия политкоректно, възможността за разговор е изчезнала.

    Нередност?
  • 6
    gradushka avatar :-|
    gradushka
    • - 1
    • + 4

    ми щом искате да водите разговор, обърнете се към събеседника си по име, какво толкова има да се сещате.

    Нередност?
  • 7
    aro43516421 avatar :-|
    Jimmy Hartwell
    • - 3
    • + 5

    Тази идеология е опасна и тя разединява народа. Вижте какво става със САЩ! Това е идеология, която цели да втълпи на белите да мразят себе си задари цвета на кожата си и да настрои малцинствата срещу тях. Но Вие от Капитал от години сте пропаганден канал за крайно леви идеи и вече нищо не ме изненадва. Помня, когато бях малко момче, баща ми всяка събота си купуваше Капитал. Вие сте сянка на предишното си "Аз" и за щастие вече никой не ви чете. Минете на изцяло дигинална платформа. Айде, със здраве!

    Нередност?
  • 8
    gradushka avatar :-|
    gradushka
    • - 2
    • + 4

    голяма е агресията на човека, който се изживява като жертва спрямо по-силните и по-влиятелните от себе си, и който същевременно приема за естествено собственото си тиранично поведение спрямо по-слабите и тези, които са пряко зависими от него. кажете му на този човек, че в определени ситуации се държи като потисник и че злоупотребява с властта и привилегиите си, и ще чуете сърцераздирателния вой на най-голямата жертва на света. изобщо, стане ли дума за расизъм, няма да намерите по-голям страдалец от този ми ти клет така наречен бял човек.

    Нередност?
  • 9
    aro43516421 avatar :-|
    Jimmy Hartwell
    • + 2

    До коментар [#8] от "gradushka":

    Объркал си расата/етноса. Всички знаем кои най-много ревът и от тези всеки си знае правата, а отговорностите - нито един.

    Нередност?
  • 10
    gradushka avatar :-|
    gradushka
    • - 1
    • + 2

    всички знаем кой етнос/раса в българия има пряк достъп до еврофондовете? също така знаем добре всички кой етнос/раса е на ръководни позиции и взима политическите и икономическите решения. едно е да ревеш, когато имаш изключителен достъп до ресурси и власт, друго е да ревеш, когато си вън от играта.
    освен това се пише "реват".

    Нередност?
Нов коментар