Вечерни новини: Триседмичен локдаун от събота, парламентът отхвърли проекта за нова конституция

И още: Минималната заплата догодина расте до 650 лв.; КПКОНПИ глоби със 100 хил. лв. бившия кмет на Благоевград Камбитов; Автобусни превозвачи и таксита протестираха в София

По мотото "по-добре късно, отколкото никога" мерките срещу излязлата от контрол епидемия в България се затягат значително и от събота реално страната ще е под мек локдаун. Докато цялото общество днес очакваше тази новина, в парламента се разигра друг сюжет.

Депутатите изненадващо решиха да гласуват предложението на управляващите за свикване на Велико Народно събрание за приемане на нова конституция, въпреки че бе ясно, че няма как да съберат нужните 160 гласа - от БСП и ДПС още преди месеци обявиха категорично, че няма да подкрепят идеята. Сега очаквано опитът се провали, като проектът събра подкрепа само от 111 депутата - "Воля" също не го подкрепи, въпреки че от партията са съвносители.

Защо от ГЕРБ днес решиха да пришпорят обречения проект така и не стана ясно. Ако целта е била да се отвлече вниманието от локдауна, то тя по-скоро не бе изпълнена - парламентарната зала не произведе новина и достатъчно зрелище. Друга вероятност е, както посочиха от ДПС, управляващите да използват момента, в който вниманието на обществото е заето с локдауна, за да се "отърват" от нескопосания проект за нова конституция, който събра немалко критики преди дни и от Венецианската комисия.

Въпреки че идеята за нова конституция бе лансирана в разгара на антиправителствените протести от премиера Борисов с обещание за "рестарт" на държавата, днес той не дойде в пленарната зала. Не участваше и в пресконференцията за по-строгите мерки.

Все пак бе на заседанието на кабинета преди това, откъдето чухме и мислите му по въпроса с локдауна: въпреки че довчера отказваше да затяга мерки, днес той призова новите ограничения да се спазват, осъди съпротивата срещу тях, като заяви, че "няма процъфтяваща икономика с болни хора", и обеща разхлабване след три седмици. Смъмри и бизнеса за високите му претенции за финансови обезщетения, защото за разлика от Германия, където "е 60% данъкът, в България е 10%".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Решено е: Заведения, училища, молове затварят от събота за 3 седмици

За да се ограничи разпространението на коронавируса от полунощ на петък срещу събота, се налага локдаун за период от 3 седмици. Това е окончателното решение на кабинета, обявено днес от здравния министър и щаба. Редом с ограничителните мерки бяха обявени и финансови мерки за засегнатите бизнеси в размер на около 300-400 млн. лв. Очакванията са след затварянето заболеваемостта да спадне с 50% и така да се даде глътка въздух за претоварената здравна система.

Какви са новите ограничителни мерки:

  • Прекратяват присъствените учебни занятия в детските ясли, градини, училищата и университетите, както и образователните центрове и всички извънкласни занимания;
  • Затварят всички заведения, позволени са само доставки на храна за вкъщи;
  • Няма да се провеждат присъствени конференции, конгреси и тимбилдинги;
  • Спира и културният живот, с изключение на театрите, които сега работят с до 30% заети места и задължителни маски за посетителите;
  • Затварят се търговски центрове и молове (без хранителни магазини, аптеки и оптики и офиси на банки, застрахователни компании и телекоми);
  • Затварят се игрални зали и казина;
  • Затварят се фитнесите; спортни прояви, състезания и тренировки за деца до 18 г. се забраняват; публиката на професионалните спортни прояви продължава да не се допуска;
  • Спират се организираните екскурзии в страната и чужбина;
  • Забранени са и частните събирания с повече от 15 посетители.

Посещенията в паркове, разходките, както и придвижването в страната остават разрешени за разлика от пролетта. Кварталните магазини, както и веригите за техника и други на практика също ще работят, с изключение на тези в моловете. От щаба заявиха, че след 21 декември мерките ще бъдат разхлабвани поетапно, но не се ангажираха с подробности.

Какви са обявените дотук финансови мерки:

  • Служителите във временно затворените бизнеси ще получават компенсации по 24 лв. на ден директно по банковите си сметки. За целта работодателите трябва да представят списък на тези служители и сметките им. Мярката е на обща стойност около 50 млн. лв.
  • Общо 156 млн. лв. от програма "Иновации и конкурентоспособност" се пренасочват за подпомагане на бизнеса - за покриване на разходи или компенсиране на процент от пропуснатите обороти.
  • Продължават и досегашните социални мерки - 60/40 и 80/20 за някои сектори.
  • Въвеждат се по-облекчени критерии за помощта за родители в неплатен отпуск, които трябва да гледат децата си у дома, която е в размер на 610 лв. Тя ще се отпуска дори при среден доход на член от семейство от 915 лв.

Минималната работна заплата се вдига до 650 лв.

Въпреки призивите на работодателските организации да няма административно увеличение на доходи заради кризата, правителството реши минималната работна заплата да стане 650 лв. (ръст от 6.6%) от 1 януари 2021 г. Тази ситуация ще се повтаря, докато не бъде установен обективен механизъм за определяне на минималните възнаграждения. Минималното почасово възнаграждение става 3.92 лв.

КПКОНПИ санкционира с близо 100 000 лева бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов

Антикорупционната комисия КПКОНПИ, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров, съобщи, че е наложила глоба от 10 000 лева за установен конфликт на интереси на бившия кмет на Благоевград Атанас Камбитов (тогава от ГЕРБ), стоял начело на града в продължение на 7 години до 2019 г., когато загуби изборите от кандидата, подкрепен от левицата Румен Томов. КПКОНПИ ще отнеме от Камбитов и получената облага в размер на 87 627 лв.

През 2016 и 2017 г., докато бил кмет, той продал два общински имота на фирма, на която после станал собственик и с която имал дългогодишно обвързване. Решението на комисията идва по-малко от три месеца след като Камбитов напусна ГЕРБ и се присъедини към новата партия на Цветан Цветанов.

ЕЦБ предупреди бюджетните помощи в еврозоната да не спрат бързо

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди за рисковете, ако бъдат спрени прекалено рано бюджетните помощи в еврозоната, тъй като това може да забави икономическото възстановяване и да тласне към неплатежоспособност компаниите, засегнати от ограничителните мерки заради пандемията от коронавирус. Внезапното им прекратяване може да доведе до по-тежко свиване на икономиката, отколкото през първата вълна от пандемията, посочва ЕЦБ в шестмесечния си доклад за финансовата стабилност.

Мерките за помощ включват държавни гаранции за банковите заеми и мораториуми за тяхното погасяване, освен механизмите за частична безработица, отлагане на някои плащания и подкрепа за отделни сектори. Опасността от фалити се увеличава, защото много компании, домакинства и държави се оказват силно задлъжнели в резултат на първата вълна от пандемията. А банките заделиха още провизии през 2020 г. срещу риск от непогасени дългове.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Автобусни превозвачи и таксита протестираха в сряда в центъра на София. Причината за недоволството им е отпадането на затвора за нелегалните превози. Поправката беше предложена в последния момент от ГЕРБ в страничен закон, после президентът й наложи вето, което получи подкрепа на повечето депутати, и така текстът не влезе в сила. Проблемът с нелегалните превози наистина съществува, но от ГЕРБ не бяха предложили ясен текст, който да разграничи споделените пътувания.

Такситата пък негодуват срещу шофьорите на приложението "Максим", след като успяха бързо да убедят властите да забранят преди години Uber. Днес протестът им не продължи дълго, тъй като се сля с друг - срещу правителството и мерките, а превозвачите по-скоро харесват управляващите и критикуват опозицията и президента, които отмениха поправката със затвора.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ НАКРАТКО

За последното денонощие са потвърдени 4382 нови случаи на COVID-19 в страната. Положителни са 41.8% от изследваните общо 10 474 PCR теста. Общият брой от началото на епидемията е 129 348, активни към момента са 86 020. Остава висок броят на починалите за денонощие - общо 157 души. За пореден ден статистиката отчита рекорден брой оздравели - 1876 души.

Извънредната епидемична обстановка се удължава до 31 януари 2021 г., реши днес правителството. Срокът е наполовина по-кратък от първоначалната заявка за продължаването на извънредния режим до края на март, направена в понеделник от здравния министър Костадин Ангелов.

Столичната община ще отпусне общо 180 хил. лв. за 11-те ДКЦ-та в града, в които има разкрити COVID центрове за изследвания и прегледи, реши общинската комисия по здравеопазване. Със средствата ще се покриват разходите на бившите поликлиники за извършваните изследвания - бързи антигенни тестове и пълна кръвна картина, рентгенография на бял дроб и сърце - от разкриването им в средата на ноември до 31 декември. Предвидени са и до 1000 лв. месечно допълнително възнаграждение за работещите в COVID зоните.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви днес, че до Коледа може да бъдат направени първите ваксинации срещу коронавирус в ЕС, но предупреди, че страните членки трябва спешно да подготвят своите логистични вериги за разпространението на стотици милиони дози ваксини. ЕК има договори с шест потенциални доставчика на ваксини и работи по седма сделка. Споразуменията й позволяват да купи над 800 милиона дози - повече от населението на ЕС, което е около 460 милиона души. Днес бе одобрен и договорът на ЕК с американската Moderna за 80 млн. дози от нейната ваксина и опция за още толкова.

В края на тази седмица Франция започва да разхлабва строгите ограничения, така че до Коледа да заработят магазини, театри и кина, а хората да могат да прекарат празниците с роднините си, обяви президентът Макрон. Според него най-лошото от втората вълна на пандемията е приключило, но трета трябва да бъде избегната на всяка цена и поради това ресторанти, кафенета и барове ще останат затворени до 20 януари. Разхлабването на мерките е разчетено плавно по дати в три фази. Преминаването от фаза във фаза ще става в зависимост от това дали темпото на предаване на коронавируса продължава да намалява.

Кръвната плазма от оздравели от коронавирус пациенти не носи сериозни ползи за тежко болните, твърди проучване сред 333 хоспитализирани пациенти с тежка пневмония в Аржентина. Според данните след 30 дни няма подобрение нито в симптомите, нито в общото състояние, а смъртността в тази група остава сходна - 11% сред получавалите плазма и 11.4% сред получавалите плацебо. Друго проучване в Индия пък показа обратното - добри резултати, но само за облекчаване на симптомите, не и за намаляване на риска от смърт. Така действието на кръвната плазма за лечение на коронавируса остава спорно.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

NASA сглобява първата нова лунна ракета

Американската космическа агенция NASA започна да сглобява готовите компоненти на първата мегаракета от типа Space Launch System (SLS) в космическия център "Кенеди" във Флорида. Нейното предназначение е да изпрати американски астронавти на Луната в рамките на програмата Artemis. Премиерният полет на SLS без екипаж е планиран за ноември 2021 г., а изпращането на първия екипаж към повърхността на земния спътник - за края на 2024 г.

Твърде вероятно е обаче този график да не бъде спазен, тъй като щатският Конгрес отказа да отпусне исканите от NASA 3.2 млрд. долара за разработка на частни спускаеми апарати, които да транспортират астронавтите от лунната орбита до повърхността.

Тази седмица бяха асемблирани първите 10 сегмента от страничните помощни ракети, докато паралелно в космическия център "Стенис" в Мисисипи се провеждат сертификационните тестове на вече завършеното централно ядро на ракетата. Когато бъде завършена, SLS ще бъде по-висока от Статуята на свободата и ще има 15% по-голяма мощност от Saturn V - ракетата носител, изпратила първите хора към Луната преди повече от половин век.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар