🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Уикенд новини: Заведенията се отказаха от протест, в Русия отново хиляди бяха арестувани заради Навални

И още: Лондон и Брюксел се скараха заради ваксините, ГЕРБ предлагат нови данъчни облекчения, какъв е животът в джипката

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Добра вечер на читателите на "Капитал" и една добра новина за идващата седмица: температурите се вдигат, снегът си отива и февруари ще се усеща определено като март през следващите дни. Това има един не толкова приятен краткосрочен аспект: топенето на снега и леда ще превърне градските улици отново в руска деревня. Дългосрочно може би окончателно губим зимния сезон, с всички последствия от това, но да оставим тази дълга и трудна тема за работните дни.

Две интервюта този уикенд - и двете в национални медии - ни напомниха реалността, в която живеем. Или по-скоро различните реалности. Зам.-министърът (на хартия, иначе на практика все така министър) на регионалното развитие Николай Нанков заяви пред БНТ, че "през джипа светът се вижда по различен начин". Имаше предвид, разбира се, прословутата тойота на Бойко Борисов, в която Нанков е редовен гост. "През джипката се решават проблемите на хората", не се посвени да заяви човекът, чиято работа е... да решава инфраструктурните проблеми на регионите. Това на теория, на практика работата на Нанков тези дни се изчерпва с коментари от задната седалка и описания на свлачища - поредното такова стана вчера на магистрала "Струма".

Другото интервю дойде от Дубай. Пред БНР изгнаникът Васил Божков обясни, че срещу него е имало рекет, който е ескалирал във времето, преминал е през "Нова телевизия" и "Левски" и е стигнал до "дай половината от бизнеса". По думите му премиерът Бойко Борисов и депутатът Делян Пеевски са "свързани като сиамски близнаци" и стоят на върха, а главният прокурор Иван Гешев "няма връзка със здравия разум много много". В типичния си напоследък иносказателен стил Божков заяви, че има доказателства, но ще ги даде преди изборите, на които неговата партия "при всички положения" ще се яви.

Ако приемем, че Божков е прав, то надали тази практика се е изчерпала само с неговия бизнес. И ако приемем, че най-добре финансираният от държавата бизнес - този на пътните строители, е на същия принцип, то чудно ли е, че напоследък всеки ден нещо се свлича?

Та, с две думи, Нанков е прав. Светът наистина изглежда различно от джипката. Цялата работа е от коя страна на стъклото си.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Заведенията се отказват от протестно отваряне на 1 февруари

Това се посочва в позиция на двете организации, инициатори на недоволството - Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията. Причината е, че според юристи, с които са се консултирали, всеки участващ в протестно отваряне носи наказателна отговорност, а не просто административна, при която най-често се налага глоба. "Ние сме готови да поемем наложените на персонала административни глоби, но не можем да позволим да бъдат подложени на наказателно преследване", се посочва в позицията. Не става ясно под каква форма и дали ще продължат протестите на затворените заведения.

ЕС и Великобритания се тресат от скандала "AstraZeneca"

След като Брюксел реши, че за да се справи с недостига на ваксини, ще забрани износа им, в събота това експлодира политически на най-неподходящото място: границата между Северна Ирландия и Република Ирландия. ЕК за кратко се опита да възстанови граничния контрол там въпреки протоколите на Брекзит, което доведе до политически скандали между Лондон, Белфаст, Дъблин и Брюксел. Дори ирландското правителство не знаеше за това и протестира силно. Опитът беше прекратен, а Франция и Германия обявиха, че най-вероятно ще се стигне до съдебни дела срещу фармацевтичната компания, която към момента може да достави само 25% от обещаните за първото тримесечие ваксини.

Нови данъчни облекчения предлагат от ГЕРБ

Фермерите да получават данъчни облекчения като държавна помощ до 2022 г., а създадените през 2020 г. нови фирми няма да правят авансови вноски за корпоративен данък през тази година. Това са две от предложенията за промени в закона за извънредното положение, внесeни в петък от Менда Стоянова и още четирима депутати от ГЕРБ.

Предложенията внасят промени с преходни разпоредби и в още 8 закона. Така например се предлага общините, получили безлихвени кредити от държавата, да получат "ваканция" за изплащането им до два месеца след отмяна на извънредната обстановка.

Русия отново е обхваната от протести

Главоломно расте броят задържани в Русия в поредния ден на масови протести заради ареста на опозиционера Алексей Навални. Досега над 3800 души са били задържани, а протестите отново се повтарят в десетки градове от най-източния до най-западния край на страната, както се случи на 23 януари. В столицата Москва и други градове полицията блокира и затвори части от града, за да не допусне протестиращи. Сред задържаните има над 80 журналисти, отразяващи случващото се.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Хиляди хора в цяла Европа протестираха в неделя срещу рестрикциите, наложени заради новата вълна на коронавируса. В Дания, Холандия, Франция, Испания и Австрия се проведоха демонстрации, които настояваха за облекчаване на мерките.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

С общо 3922 случая на коронавирус приключва седмицата, което е ръст от от около 33% спрямо предходната седмица. Значително повече - с над 57%, обаче са и направените тестове. Основната причина е, че миналата седмица се случваше тестване на учителите преди преотварянето на училищата и за по-големите ученици. С една трета са намалели смъртните случаи на седмична база. В болница са все още над 2800 души, като над 260 от тях са и интензивни отделения. Ваксинациите вървят все още с бавни темпове и до момента първа доза са получили малко над 41 хил. души.

Математикът на щаба за борба с коронавируса Николай Витанов заяви пред БНТ, че при 1500 новозаразени на ден "светва сигналната лампа", защото при 2000 страната влиза в турбулентност и ще е по-трудно с овладяването на кризата. Той обясни, че в момента около 500 души се заразяват на ден, като сценарият след отпускането на мерките е да има плавно покачване до 1000 новозаразени. Математикът допълни, че все още сме далеч от колективния имунитет. По негови изчисления между 17 и 20% от българите вече са се срещали с вируса.

Артистите, музикантите и служителите на театрите, оперите, галериите, библиотеките и читалищата ще бъдат ваксинирани заедно с учителите. Очаква се имунизацията им да започне от средата на февруари, каза министърът на културата Боил Банов пред bTV.

КАКВО СЛЕДИМ

Как се е представила европейската икономика в края на 2020 г.

Във вторник ще излязат предварителните данни за икономиката на еврозоната и ЕС за последното тримесечие на 2020 г. Предвижданията са, че БВП на еврозоната е намалял с 4.3% на годишна база, а в сравнение с третото тримесечие да е нараснал с 12.7%. В края на миналата седмица стана ясно, че Германия и Франция са отчели малко по-добри резултати в края на миналата година от предвижданията.

Ремонт на "Тракия"

От 2 февруари започва и ремонт на магистрала "Тракия", който ще я затвори в участък от 16.5 км между пътната връзка с магистрала "Марица" и "Чирпан-изток" за необявено към момента време. Трафикът на автомобили ще минава през обходни маршрути, тъй като движението ще е изцяло спряно. Ремонтът на магистралата в района на Чирпан, където пътуването в момента е с до 90 км в час заради настилката с "коловози", започна през октомври миналата година и се извършва на части.

Великобритания отваря път за гражданство на жители на Хонконг

От неделя се отваря формално възможността жители на бившата британска колония да могат да заявят гражданство. Откакто миналия юли Китай започна да налага много по-рестриктивни мерки спрямо острова, хиляди негови жители вече са поискали местожителство и гражданство във Великобритания.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Музиката на Италия

3.02 Популярни арии, дуети и канцонети от италиански композитори ще звучат на сцената на варненската опера. Режисьор е Сребрина Соколова, а солисти са Жана Костова, Димитринка Райчева, Бойка Василева, Михаела Берова, Валерий Георгиев, Христо Ганевски и др.

Държавна опера Варна, Основна сцена, 19:00 ч.

Класика

4.02 Светлин Русев и Росен Миланов - диригентът и цигуларят, ще представят произведенията на Франк Мартен - Концерт за цигулка и оркестър, и Арнолд Шьонберг - Камерна симфония №1 в ми мажор.

В зала "България", 19:00 ч.

Фотоизложба

4 - 28.02 12 фрагмента от живота в Токио. Пътешественикът Боян Симеонов, документирал с обектива си над 35 държави по света, улавя енигматичността на Япония в първата си самостоятелна фотографска изложба. В нея той ще разходи посетителите из черно-белите коридори на Токио, където неоновите светлини спират да мигат за 12 секунди.

В Gifted

Изложба

До 28.02

Новатори от 80-те години на ХХ век. Според изкуствоведа Румен Серафимов 80-те години поставят началото на вълната на промени, идващи от разкрепостяването на мисленето в областта на културата, и именно това е десетилетието на най-плодотворния й прилив. Тогава изгряват звездите на големите артисти, които ще бъдат определящи за облика на изкуството в България вече четири десетилетия. Като куратор на изложбата той селектира 70 автори, определящи за пластичното изкуство във Варна и България.

Варна, Градска галерия

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 2

    В Брюксел пред очите ми полиция преби протест срещу локдауна и завлече стотици в участъците Диоптърът ли пречи на "Капитал" да види тая новина или либералната слепота?

    Нередност?
Нов коментар