🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Новият парламент - всички срещу ГЕРБ и заявка за реформи; НАТО напуска Афганистан след 1 май

И още: САЩ готвят санкции за руския дълг; Наемите в Берлин няма да са с таван; Борсов фонд вече позволява да се печели от спад в цената на Bitcoin

Председател на 45-ия парламент стана Ива Митева от "Има такъв народ" (четвърта от ляво надясно), а нейни заместници са (от ляво надясно) Атанас Атанасов от "Демократична България, Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!", досегашният председател от ГЕРБ Цвета Караянчева, Мукаддес Налбант от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Заместник-председател от "Има такъв народ" е Виктория Василева
Председател на 45-ия парламент стана Ива Митева от "Има такъв народ" (четвърта от ляво надясно), а нейни заместници са (от ляво надясно) Атанас Атанасов от "Демократична България, Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!", досегашният председател от ГЕРБ Цвета Караянчева, Мукаддес Налбант от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Заместник-председател от "Има такъв народ" е Виктория Василева
Председател на 45-ия парламент стана Ива Митева от "Има такъв народ" (четвърта от ляво надясно), а нейни заместници са (от ляво надясно) Атанас Атанасов от "Демократична България, Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!", досегашният председател от ГЕРБ Цвета Караянчева, Мукаддес Налбант от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Заместник-председател от "Има такъв народ" е Виктория Василева    ©  Юлия Лазарова
Председател на 45-ия парламент стана Ива Митева от "Има такъв народ" (четвърта от ляво надясно), а нейни заместници са (от ляво надясно) Атанас Атанасов от "Демократична България, Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!", досегашният председател от ГЕРБ Цвета Караянчева, Мукаддес Налбант от ДПС и Кристиан Вигенин от БСП. Заместник-председател от "Има такъв народ" е Виктория Василева    ©  Юлия Лазарова

Денят очаквано бе белязан от голямото събитие - откриването на новия парламент. Първото заседание бе изпълнено с видимо по-различна от досегашната енергия, като анти-ГЕРБ настроението в залата стана видимо още с първите изказвания на представители на различните групи и при гласуването на председателя на новото Народно събрание. Направени бяха заявки за връщане към принципите на парламентарната демокрация и правовата държава, за сериозна промяна на изборните правила, за обединение на опонентите на ГЕРБ по конкретни проблеми и др.

Ще се върне и позабравеният в миналия парламент месечен "блиц контрол". Първото заседание на парламента ще се запомни със знаковото отсъствие на Борисов, който подаде оставката си не в пленарната зала, а в писмо до парламента. Бе решено обаче още утре той да бъде извикан и да даде обяснения за действията на правителството относно Националния план за възстановяване и устойчивост. Планът разписва как да се изхарчат 12 млрд. лв. от ЕС за преодоляване на последиците от пандемията и трябва да се предаде на ЕК до 30 април. Впоследствие обаче Борисов обяви, че няма да се яви, защото излиза в отпуск, за да работи "целенасочено" по съставянето на правителство, което ГЕРБ ще предложи, след като получи първия мандат.

Изявленията на партийните лидери потвърдиха очакванията, че животът на парламента ще бъде доста по-кратък от 4-годишния му мандат. В речта си пък президентът Радев съобщи, че още в понеделник ще проведе консултации с парламентарните групи за съставяне на правителство и предупреди, че "безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Ива Митева от ИТН оглави парламента по формулата всички срещу ГЕРБ, "Демократите" внесоха промени в Конституцията и още предложения за реформи

На, меко казано, вълнуващо първо заседание на новото Народно събрание депутатът от "Има такъв народ" Ива Митева-Рупчева бе избрана за негов председател, като получи подкрепа от всички парламентарни групи освен от ГЕРБ, които се въздържаха. Те единствени подкрепиха своята кандидатура - досегашният председател Цвета Караянчева, която бе и единствената алтернатива. С този избор отново начело на парламента застава юрист, след като в предходния традицията бе нарушена първо с Димитър Главчев, а после с Караянчева.

Междувременно още в първия работен ден на 45-ото Народно събрание "Демократична България" внесе обещаните промени в Конституцията и в изборния закон и публикува предложения за реформи в още редица проекти.

  • Внесените промени в Конституцията предвиждат радикална съдебна реформа. Предлага се отделяне на прокуратурата като самостоятелна независима институция, а главният прокурор да се избира от парламента с квалифицирано мнозинство от три пети по предложение на министъра на правосъдието. ВСС остава административен и кадрови орган само за съдиите, съставът му се редуцира до 15 човека, от които петима са от парламентарната квота. До шест месеца от влизане в сила на промените да се организира избор на нов главен прокурор, нов ВСС и нов Прокурорски съвет, предлага още проектът. Доколкото става въпрос за промени в Конституцията, те могат да минат само със 160 гласа, но показват насоката, в която ще работи опозицията от ДБ.

В програмната си реч съпредседателят на демократичното обединение Христо Иванов заяви като приоритет и ликвидиране на настоящия модел на КНКОНПИ.

  • Предложенията за промени в Изборния кодекс включват гласуване по пощата, отпадане на ограниченията за секции в чужбина, мерки за сигурност на машинния вот, видеонаблюдение и др. От името на ИТН Тошко Йорданов пък поиска разпускане на ЦИК и избор на нова комисия, също видеонаблюдение и отново пое ангажимент за намаляване на партийната субсидия на 1 лев на глас. Засега обаче той не спомена искането за мажоритарен вот.
  • В пакета има и други законопроекти - за повече електронни услуги, облекчаване на регулацията за такситата (допускаща при определени условия и услуги тип Uber), автоматично издаване на EORI номер от митниците за получаване на пратки от държави извън ЕС, за фишовете от камерите на КАТ и др.

НАТО напуска Афганистан след 1 май

Силите на НАТО в Афганистан, включително и българският контингент, започват поетапно изтегляне след 1 май. Това са решили вчера външните и военните министри на държавите - членки на алианса, на своя извънредна среща заедно с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин. България е разположила в Афганистан 120 военнослужещи, които са част от мисията "Решителна подкрепа" и чиято основна отговорност е охраната на авиобаза "Баграм". Изтеглянето на всички чужди войски от Афганистан до 1 май беше договорено между САЩ и лидерите на талибаните по времето на предишния президент Доналд Тръмп. Настоящият американски държавен глава Джо Байдън обаче поддържа тезата, че срокът не е реалистичен и изтеглянето ще отнеме още няколко месеца.

Конституционният съд на Германия отхвърли замразяването на наемите в Берлин

Конституционният съд на Германия реши, че законът, определящ "таван" за наемането на жилища в Берлин, е невалиден, защото градската управа няма правомощия да приема такива правила. Налагането на ограничението влезе в сила на 23 ноември 2020 г., принуждавайки наемодателите да намалят наемите за над 300 хил. наематели и да ги замразят на това ниво за пет години. В решението си съдът заявява, че федералното правителство е отговорно за такива решения. Германската група за имоти Vonovia приветства решението, но заяви, че ще се откаже от правото си да изисква просрочени задължения за наем, въпреки че компанията има право да го направи.

САЩ готвят санкции за руския дълг

САЩ подготвят санкции срещу Русия, които може да включват "агресивни нови мерки" срещу руския държавен дълг, според които ще бъде забранено на американски финансови институции да търгуват с такива облигации. Те могат да бъдат обявени още в четвъртък. Санкциите ще са заради намесата на Москва в изборите и кибератаки, заради които в черен списък ще бъдат включени 30 юридически и физически лица от правителството и разузнаването и ще бъдат изгонени от САЩ 10 руски дипломати, твърди Reuters. След новината рублата поевтиня спрямо долара и еврото, заличавайки ръста след американското предложение за лична среща на президентите Джо Байдън и Владимир Путин.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Борсов фонд вече позволява да се печели от спад в цената на Bitcoin

Първият инвестиционен продукт, който позволява лесен начин да се залага на спад в цената на Bitcoin, вече е факт. Канадското управляващо дружество Horizons структурира борсово търгуван фонд (ETF), благодарение на който инвеститорите ще могат да заемат къси позиции спрямо Bitcoin, съобщава Bloomberg. Фондът BetaPro Inverse Bitcoin ETF дебютира на фондовата борса в Торонто в четвъртък и доходността му ще е 100% в обратната посока на движението на цената - ако биткойн поскъпне с 5%, той ще загуби толкова. И обратно. Това, освен че е продукт, който позволява да се печели от понижението в криптоцената, е и поредният ETF върху биткойн, но в Канада. Много управляващи дружества в САЩ се опитват да създават такива фондове, но от 2013 г. Комисията по ценните книжа (SEC) отхвърля тези желания с аргумента, че крипотвалутите се използват за пране на пари и криминални дейности.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

Неумолимият ход на времето и датата в моя акт за раждане ми дадоха привилегията да открия 45-ото НС и дано да съм добра орисница...Време е сега да изберем председател и аз малко да си почина Нека народът да види, че народните представители в 45-ото Народно събрание са хора с добро настроение и имат хумор.

Най-възрастният депутат в новия парламент Мика Зайкова ("Има такъв народ"), откри първото заседание с доза хумор и свежо настроение
Най-възрастният депутат в новия парламент Мика Зайкова ("Има такъв народ"), откри първото заседание с доза хумор и свежо настроение

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Общо 2517 са новорегистрираните случаи на COVID-19 за изминалото денонощие. Положителни са 16.5% от изследваните 15 297 тестове. От началото на епидемията в страната са потвърдени общо 380 576 случаи, от които активни в момента са 68 707. В болници се лекуват 9685 души, в интензивни клиники са 807 от тях. През последното денонощие са починали 125 души с потвърдена коронавирусна инфекция, а оздравелите са 3647. Поставени са 14 882 дози ваксина.

Огнище на COVID-19 е установено в Сливенския затвор, предаде bTV. Положителни тестове за коронавируса са дали 13 души - девет лишени от свобода жени и четирима служители. От местната РЗИ съобщават, че състоянието на всички е относително добро и не се налага хоспитализация. Инфектираните затворници са изолирани в медицинския център към затвора, а служителите са под домашна карантина.

Заради първото заседание на 45-ото Народно събрание традиционният за четвъртък брифинг на Националния оперативен щаб днес не се състоя. От Министерството на здравеопазването съобщават, че до избирането на ново правителство решенията за ръководенето на ситуацията с епидемията в страната ще се взимат от кабинета в оставка.

Административният съд в Пловдив отмени наложената от районното полицейско управление в Карлово забрана за провеждане на мъжкото хоро в Калофер на 6 януари, предаде БНТ. За допускането на провеждането на събитието въпреки наложените със заповед на министъра на здравеопазването ограничителни мерки срещу разпространението на COVID-19 кметът на града Румен Стоянов беше глобен с 500 лв. Той атакува решението в съда, който отсъди в негова полза с мотивите, че в Закона за МВР не е предоставена компетентност на органите на МВР да издават разпореждания във връзка с изпълнение на заповедите на министъра на здравеопазването. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Веднага след решението на Дания да спре използването на ваксината на AstraZeneca Чехия поиска да вземе всички излишни ваксини, налични в скандинавската държава, предадоха световните агенции. Досега няколко държави ограничиха използването на ваксината заради редки случаи на тромбози. Дания обаче е единствената, която изцяло спря използването ѝ.

Полша от своя страна започна да използва днес ваксината на Johnson&Johnson, предаде Reuters. Позицията на Варшава, че ползите от тази ваксина от една доза надхвърлят потенциалните рискове, идва след решението нa компанията да забави доставките в Европа, след като регулаторите в САЩ решиха да паузират поставянето ѝ след шест случая на тромбоемболия.

Гърция планира да ваксинира жителите на всички острови с население до 10 хиляди души, съобщи в. "Катимерини". Според изданието решението ще бъде обявено скоро. За това ще помогне и очакваното по-ранно пристигане на 1.2 млн. допълнителни дози от ваксината на Pfizer. Защитата на цели острови е подход, използван и от Португалия, а опити за подобно таргетирано ваксиниране на населението има и в Италия.

КАКВО СЛЕДИМ

Европейската агенция по лекарствата ще се произнесе идната седмица относно ваксината на Johnson&Johnson, предадоха световните агенции. Регулаторът заяви, че проучва всички сигнали за случаи на кръвни съсиреци и ще реши дали има нужда от регламентирано действие. Европейската агенция предвижда да публикува препоръка идната седмица. Тази седмица ваксинациите с препарата бяха паузирани в САЩ заради 6 случая на тромбози сред почти 7 млн. ваксинирани с препарата в страната. Впоследствие от компанията заявиха, че ще спрат временно доставките за ЕС. България очакваше първите 40 хил. дози до края на април.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uys1511761111541407 avatar :-?
    Emil Dimov
    • + 1

    Вечерни новини: Новият парламент "всички" срещу ГЕРБ и заявка за реформи?!
    (е чак пък всички, те системните Д(П)С и БСП винаги си имат едно на ум!!!)

    Денят очаквано бе белязан от голямото събитие - откриването на новия парламент. Първото заседание бе изпълнено с видимо по-различна от досегашната енергия, като анти-ГЕРБ настроението в залата стана видимо още с първите изказвания на представители на различните групи и при гласуването на председателя на новото Народно събрание. Направени бяха заявки за връщане към принципите на парламентарната демокрация и правовата държава, за сериозна промяна на изборните правила, за обединение на опонентите на ГЕРБ по конкретни проблеми и др.
    Първото заседание на парламента ще се запомни със знаковото отсъствие на Борисов, който не си подаде оставката в пленарната зала, а в писмо до парламента! (нагъл!!!) Бе решено обаче още утре той да бъде "извикан" и да даде обяснения за действията на правителството относно Националния план за възстановяване и устойчивост. Впоследствие обаче той обяви, че няма да се яви, защото "излиза в отпуск", за да работи (работа, работа ..... това когато почивайки си всъщност много се "трудиш", за да си "купиш" подкрепа от където от където можеш с всички възможни средства - "изпразване на чекмеджета" и.т.н. "целенасочено" по съставянето на правителство, което ГЕРБ ще предложи, след като получи първия мандат.
    А Ива Митева от ИТН оглави парламента по формулата всички срещу ГЕРБ, "Демократите" внесоха промени в Конституцията и още предложения за реформи! С този избор отново начело на парламента застава юрист, след като в предходния традицията бе нарушена първо с Димитър Главчев, а после с Караянчева!

    Междувременно още в първия работен ден на 45-ото Народно събрание "Демократична България" внесе обещаните промени в Конституцията и в изборния закон и публикува предложения за реформи в още редица проекти.Внесените промени в Конституцията предвиждат радикална съдебна реформа. Доколкото става въпрос за промени в Конституцията, те могат да минат само със 160 гласа, но показват насоката, в която ще работи опозицията от ДБ.

    Нередност?
Нов коментар