🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Там, където има само ГЕРБ и ДПС: Феодалният Северозапад (част 2/4)

Търговията с гласове в най-бедния регион на Европейския съюз вече е битовизирана до циничност

Площадът в село Септемврийци, обл. Монтана
Площадът в село Септемврийци, обл. Монтана
Площадът в село Септемврийци, обл. Монтана    ©  Йоан Запрянов
Площадът в село Септемврийци, обл. Монтана    ©  Йоан Запрянов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Това е вторият текст от поредицата "Там, където има само ГЕРБ и ДПС". В четири текста ще бъдат разказани историите от секциите за гласуване в България, където има над 50 гласуващи и над 70% за партията победител - екстремни стойности, които са сериозна предпоставка за купен или контролиран вот. Един месец преди следващите парламентарни избори "Капитал" посети няколко подобни населени места, в които няма географско или етническо обяснение за резултатите, и представя своите наблюдения.

Първата част можете да прочетете тук.

Трета част можете да прочетете тук.

Четвърта част можете да прочетете тук.

В село Габровница, Монтана, няма предизборни плакати. Всъщност има само три, вече скъсани, на коалицията ВОЛЯ-НФСБ, която на последните избори е събрала два гласа. Tук няма агитация, защото ГЕРБ и ДПС, монополисти във вота, работят много по-директно. На площада в селото, точно пред стария съветски изтребител, спомен за някогашната военна база наблизо, млад мъж крещи към приятелите си, седнали на стълбите на отсрещния магазин: "40 лв. на глас!" Денят е петък, 11 юни, официалното начало на кампанията за изборите през юли. Само два месеца след последните избори най-живата индустрия в селата на Северозапада - тази с купуването на гласове - е готова да заработи отново.

Никъде другаде в България купуването на гласове не е толкова битовизирано. Във всички села от региона, които "Капитал" посети, жителите говорят открито за това колко струва един глас, кога идват купуващите, как става организацията. За разлика от жителите на селата с екстремни стойности в област Пазарджик например там страх няма. Има гняв и насмешка.

Който плаща...

"Който плаща, той печели. Ако щете, го пишете - тук нищо не се променя и нищо няма да се промени", казва Силвия, която през последните години е председател на секционната избирателна комисия в Габровница. След изборите през април обаче не смята отново да бъде такава. "40 часа не спахме на предните избори, докато си предадем протоколите в Монтана."

Проблемът е по-дълбок. Силвия знае, че това, което предава, са протоколи и бюлетини, пълни с купен вот. През април коалицията ГЕРБ-СДС печели внушителните 81.6% от гласовете - 413 от общо 506 гласа, от които точно един е направен през машина. От тях 271 са с преференция за втория в листата, Илия Лазаров, главен секретар на СДС. Общо в областта той събира 3251 преференции и влиза в парламента. На изборите през юли той отново ще бъде втори в листата на ГЕРБ-СДС.

"Тук е както се разберат. Някой път е ГЕРБ, друг път ДПС", добавя тя. Права е. През 2017 г. вотът в Габровница се печели от ДПС, но със значително по-нисък резултат - "едва" 38.2%. От 2019 г. насам обаче Габровница е крепост на ГЕРБ. Първоначално със скромни резултати - 37% и 38% съответно на евро и местните избори.

Докато Силвия си говори с екипа на "Капитал", на площада има едва десетина души - повечето от тях деца, които настояват да бъдат снимани. През повечето дни е така, но не и в деня за избори. "Сега няма нищо тук, но в деня на изборите площадът е пълен с коли. Ужас е, не искам да се сещам. Започват да се редят още преди да сме залепили листа с номера на секцията."

И след Септемврийци, нови Септемврийци

В центъра на село Септемврийци, област Монтана, се издига огромен паметник, изобразяващ двама партизани и възпоменаващ общо 72 души, убити по време на Септемврийското въстание през 1923 г. Пред него днес обаче няма манифестации, чавдарчета или дори лозунги - има ромски пазар.

"Плащат, ами, 50 лв. чисто", казва Петко, жител на Септемврийци. "Те и на мен ми предлагаха, ама аз им казах - аз съм си от БСП. Ако искат да ми дадат пари - добре, ама да знаят, че ще си гласувам за БСП." Петко седи на пейка заедно с няколко негови приятели точно пред паметника. Говорят си за политика - защо Татяна Дончева не отишла при Корнелия Нинова и дали "Слави е същият като ония".

Едва на няколко километра от монтанското село се намира друго със същото име - Септемврийци, област Видин. Съпоставката между двете е повече от любопитна. В монтанското село вотът е разделен на три - 238 гласа за ДПС, 94 гласа за ГЕРБ и 116 за "Републиканци за България". Във видинското обаче конкуренция почти няма - ДПС печели 71.4% от гласовете.

Въпреки името Септемврийци и въпреки твърдата подкрепа на Петко в двете села има общо едва 60 гласа за БСП.

"Раздават парите седмица преди изборите. Попълват им предварително документите отвън", казва още Петко. Когато разговорът се насочва към това кой точно купува - и става дума за депутата от ДПС Димитър Аврамов, той с усмивка казва: "Виж как добре сте се насочили."

Аврамов е до голяма степен символ на ромския вот в Северозападна България. През 2009 г. той влиза в парламента като депутат от ГЕРБ. Три години по-късно е изгонен, защото е хванат с белязани пари, дадени му от друг местен герой - зърнопроизводителя Светослав Илчовски. През 2017 г. влиза отново в парламента, но този път от ДПС, като резултатът на партията в региона почти се удвоява с включването на Аврамов в листите. През 2014 г., когато той не е кандидат, партията има само 4928 гласа там. През април 2021 г. те вече са 8636. Същевременно делото срещу него все още е на първа инстанция.

Тлачене, Северна Корея

Ако изразът "забравени от Господ" бе село, то вероятно би било Тлачене, област Враца. С изключение на една нова беседка пред кметството всичко останало е в най-добрия случай на 20-годишна възраст. По малкото останали неразбити стъкла на сградите в центъра има плакати още от времето на НДСВ, а под сравнително по-новите агитационни материали си личат няколко пласта, които по всяка вероятност датират с десетилетия назад. От другата страна на кметството се намира италианската църква, построена през 1921 г. Доскоро рушаща се, сега тя има нова съдба - измазана е по начин, който би разплакал много реставратори, архитекти и дори обикновени минувачи.

"Никой не остана тук. Момичето отсреща я мързи да отвори магазина и не мога даже един сладолед да си взема", казва Евгения, която живее в селото със съпруга си. "Сами виждате какво е. Само църквата я оправи кмета, понеже е набожен, но и нея я измазаха като циганска къща. Избягаха децата, всички отидоха надалеч, да работят. Аз съм отгледала деца, внуци, сега и правнуци имам. Достатъчно отгледах, сега бабите да ги хванат."

На изборите през април и активността, и резултатите са като извадени от Северна Корея - от 285 души с право на глас, гласуват 251. От тях 218, или 86.9%, гласуват за ГЕРБ-СДС. Всички - 100% - са с преференция за Красен Кръстев. Преференциите са впечатляващи дори само защото няма "брак" - платени гласоподаватели, които не са си свършили работата.

"Идват по избори, агитират, купуват. Предимно цигански гласове, но има и българи, които си ги продават", казва Евгения. "Те са си пари, а от пари тук всеки има нужда."

Трудно може да се спори. Тлачене е едно от най-малките и най-бедни села в най-бедния регион на целия Европейски съюз. Еднократно плащане от 50 лв. тук има в пъти по-висока тежест, отколкото дори в ромските махали на големите градове. Разговорът с Евгения завършва с тъжен извод, изказан с усмивка: "Правилно ни викат Северозападнала България."

"Идват да агитират, нали знаеш - като дойдат избори и се сетят, че съществуваме", казва Цветан, друг жител на Тлачене. "Ама нас какво толкова да ни агитират. Те малцинството вече са повече от нас", добавя той, без видимо да осъзнава противоречието в изречението. Докато си говори с екипа на "Капитал", към него се затичва пощальонката на селото, която го е видяла и идва да му даде пристигнали сутринта писма. "Ето ви демокрация. Това там беше сладкарница, до него пивница, отгоре беше магазин за платове. Нищо няма вече, всичко отиде на кино, с все италианската църква", казва тя.

Част от ежедневието

Монтана и Враца са малки области, съответно купуването на гласове там е с непропорционално голяма тежест. Във Враца ГЕРБ печели 33% от гласовете и вкарва двама депутати. ДПС печели 8100 гласа и вкарва един депутат - по толкова вкарват и "Има такъв народ", БСП и "Изправи се! Мутри вън!" (ИСМВ), въпреки че последната има по-слаб резултат, отколкото "Демократична България". По същия начин, но без представител на ИСМВ, е разпределението на мандати в област Монтана.

Статистиката може да е стряскаща, но историите на хората са по-стряскащи. Стряскащо е и спокойствието, с което говорят за купуването на гласове и доколко са свикнали с него. През последните години то се банализира до степен, че едва ли някой помни - купуването и продаването на гласове е престъпление, което се наказва с между една и седем години затвор.

Това, което би било огромен скандал в центъра не само на всеки областен град в България, но и на немалко общински центрове, се възприема като нещо съвсем нормално в редица села в Северозападна България. Купуването на гласове далеч не е ограничено към тях - те са само онези с най-екстремни стойности, където пазаруването е на едро, безсрамно и цинично.

Въпросът е как е възможно подобна търговия да се случва толкова открито, че тарифата за глас да се крещи от младеж на центъра на село месец преди изборите. Отговорите са два. От гледната точка на продаващите отговорът е в бедността. За жителите на села, в които работеща икономика на практика няма, 40 или 50 лв. за едно ходене до секция е повече от добра сделка.

От гледната точка на купуващите това са евтини и лесни гласове. В някои от запазените територии няма нужда от агитация, разлепване на плакати и събития, има нужда само от организация и някой, който да направи сметката. Лесни са, защото веднъж щом е направена връзката, тя е трайна. И става със знанието на властите на всички нива.

Ако има лъч надежда, той е в хората, които са наясно, че това, което се случва, е нередно. Такива не липсват. Техният морален компас все още не е счупен. Проблемът е, че поне на пръв поглед изглежда, че те са новото малцинство. Повечето не са позитивно настроени към купуването на гласове, те са просто неутрални. За тях търговията с вот не е повод за гордост, нито повод за срам. Тя е просто част от ежедневието.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 26
    • + 3

    Сега обяснете и на полезните идиоти защо Атанас ви Атанасов намеква, че ще чакат и подкепа от ДПС в другия парламент. Обяснете и как в миналото НС си разпределяхте с тях местата в комисиите и си гукахте сладко сладко. Манипулирахте хората за връзки на Борисов с Пеевски, сега удобният враг Пеевски го няма. За това се започва обвързването на ГЕРБ с ДПС. Ще ви гледам цирковете с ДПС и в следващото НС. Дано на полезните идиоти им светне накрая пене една малка червена лампа!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 33

    Впечатляващо усилие.
    Йоан, моите уважения за жертвата, но набързо не става.

    Пък и партизани по Септемврийското не е имало, а В Габровница военно летище е действало сигурно преди още да се роди баща ви. Било е строено след 1949 заради проблемите с Титова Югославия..

    По неволя опознах този край. Баща ми е оттам и много държеше годините на разпределението си да посветя на земляците му.

    Преди 30 г. софиянецът преживя културен шок в Северозапада. Не съжалявам за тези години. Разбрах и обикнах хората там.
    Ако искате да вникнете в Северозапада, вземете си една седмица отпуска. Отидете с рейса в Мартиново/Бели мел/Черешовица/Говежда/ Копиловци и т.н. почукайте на някоя врата и поживейте у хората там. Не ги разпитвайте за нищо. Просто гледайте как живеят, какво правят, с какво се хранят.Те на времето ме приучиха дори да пия топло козе мляко без да ми трепне лицето.

    Само така ще се убедите, че класическата учебникарска демокрация в условия на мизерия не вирее.

    Помислете: имате 300 лв пенсия за цял месец - по 10 (д е с е т !!!) лв на ден. Нямате лекар. Нямате аптека. Нямате нищо. Държавата я няма.

    И веднъж на 2-3 години идват едни хора, които единствени в живота ви предлагат 20-30 лв, за нищо - за да гласувате с бюлетина № 4/5/6...

    И всичко си е същото: пак няма лекар, пак няма аптека, пак циганите безчинстват безнаказано...
    Дали ако гласуват за ДБ животът им ще се промени?

    Къде им е надеждата на тия хора?
    Нямат надежда. Нямат държава.

    Дано никога не усетите тая безнадежност, Йоан.

    Нередност?
  • 3
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 6
    • + 11

    До коментар [#] от "Д-РА":

    Докторе, демокрацията в условия на мизерия не вирее, вярно е, защото за нея трябват свободни хора. А пък мизерията, както и преуспяването никога не се случват просто така по случайност, а са следствие от качеството на изборите, които правим индивидуално и като общество. Тук идва неизбежният извод, че всеки който разсъждава по начина, по който сте го описал си заслужава мизерията.

    Нередност?
  • 4
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • - 8
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Докторе, всеки мизерник от този регион за изминалите години си заслужава мизерията! ВРЕМЕТО Е ТЯХНО! ...или НАШЕ :) , вие как мислите :)

    Нередност?
  • 5
    cocaigne avatar :-(
    cocaigne
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#] от "":
    Много арогантно становище. Така е ка то забравиш от къде си дошъл. Намирам статията за малко романтична и носталгична. Но това че гласовете се купуват, е толкова изтъркано. По интересно би било да се сложи един списък по населени миста и цена на глас, че да знаят хората къде да ходят... Дори не може да се нарече престъпление, щом се предлага свободно на пазара. Явно се търпи от местните органи на властта. Евентуално е морално престъпление, въпреки че в България моралът е престъпление. Не знам.
    Не знам кога ще умре тази идея на Българина че трябва да избира някой да го управи. На проститутките май също им плащат да ги управят, а? Та втоя ред на мисли много от обикновените хора станаха леки жени. Това не е романтично. Винаги е свързано със зависимост да не кажа робство, и постоянна бедност. А сутеньорите, разбирай избранниците, си карат хайлъка в столицата.
    Та много са виновни хората от северозападна България, най-вече че са се родили там. И се надяват на един заслужен по добър живот. Обаче е по лесно с 50лв да си купиш 40% мечти за седмица или две. След като изтрезнееш ще попсуваш и пак по старо му.
    Айде наздраве!?

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 10

    Re: crusible
    Хайде да забравим шаблоните свобода, демокрация, евроатлантизъм, естествено.
    Оставете на пианото картите си, ключовете от бавареца и телефона си. Вземете 50 лв и опитайте с тях да изкарате една седмица.
    И не ходете на работа, защото в СЗапада работа няма.
    И в съботата да си поговорим пак.

    Там и не само там хората - колкото са останали - са доведени до скотско съществуване. И най-малката вина за това е тяхна.
    Оскотяването е питателната среда за всичко това, за което пише Йоан.
    Затова се създава.

    Нередност?
  • 7
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 3
    • + 12

    До коментар [#] от "D-r D":

    Док, очаквах повече от просто елементарно етикиране... Като така лековато слагаш разделителната линия между на богати и бедни в стила "сит на гладен не вярва", какво смяташ че доказваш?

    И не, там хората не са доведени до скотско съществуване, а са се довели С-А-М-И до него, чакайки нещо/някой друг да им оправи положението. В тоя живот всеки е ОТГОВОРЕН за собствения си просперитет. Като няма работа там, отиваш другаде. Като не те вземат на работа почваш да мислиш защо и какво да промениш. Само със социалистически лозунги, как за бедните хора някой трябва да се погрижи и те нямат вина за положението, в което са няма да стане.

    Нередност?
  • 8
    demokoko18 avatar :-|
    demokoko18
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#] от "crusible":
    Абсолютно приемам, че вие сте активен образован човек, който знае *английски и за който Европа е село - ако не е ОК в България , ще отиде в Германия и готово. Знаете, че никой не ви е длъжен и трябва да сте активен, за да успеете в живота.


    Приемаме ли за момент, че не всеки е роден в това положение ?


    Колко време ви отне да научите английски / или да придобиете опита и самочувствието с което говорите ? Щеше ли да стане реалистично, ако бяхте родени в някое от тези села и Ви беше отгледала прабаба ви ?


    В България е имало режими от поне 1920 година а преди това - войни.
    Винаги е имало прецакани хора и май винаги ще има.
    Въпросът е какво ние, **модерните хипстъри можем да направим и най-вече - дали ни пука изобщо ?


    *английски - заменете го с нещо, което отнема време и квалифицирани преподаватели, за да се научи, а в последствие се оказва адски важно, за да сте успешни.

    **модерните хипстъри - заменете го с модерните успели хора, ако предпочитате.

    Нередност?
  • 9
    aussie avatar :-|
    aussie
    • + 5

    Проблема на българина е че не чете. Особено специализираната литература е направо забранена. После други да му виновни че нямал работа или взимал малко :)

    Нередност?
  • 10
    crusible avatar :-|
    crusible
    • - 1
    • + 8

    До коментар [#] от "demokoko18":

    Питате: Приемаме ли за момент, че не всеки е роден в това положение ?

    Момент, аз не съм роден в това положение, а съм работил за него.

    Вижте, нямам проблем с това, че всеки има различни житейски хоризонти и амбиции. Това е нормално. Това, което не е и като цяло причината да се включа с коментари е написаното от Доктора:
    ...И веднъж на 2-3 години идват едни хора, които единствени в живота ви предлагат 20-30 лв, за нищо - за да гласувате с бюлетина № 4/5/6...

    Ето тук е ключът към цялата драма народна, защото не, не ти дават пари за нищо. Дават ти пари, за да вземат решение вместо теб, за да могат същите тези да те крадат и да продължаваш да си чупиш колата по дупки, да нямаш нормални обществени услуги, да няма достатъчно добра социална политика и т.н. Много е симпатично да заключиш, че видиш ли беден народ, защо път да не ги вземе тези пари "за нищо" дявол да го вземе, ама безплатен обяд няма... Пак ще напиша, ако системно взимаш тъпи решения за себе си и околните, няма как да очакваш, че резултатите ще ти допадат.

    Поздрави на всички и да не забравите да отидете до урните на 11-ти.

    Нередност?
Нов коментар