Реваншът на обръчите: Няма сделка, няма правителство

Големият проблем на правителството на Петков беше, че докато се справяха с кризите, не успяха да обяснят какво точно вършат и оставиха опозицията да внушава провала му

Специалната политическа операция по свалянето на кабинета успя, но даде и летящ старт на досегашните управляващи в предизборната кампания
Специалната политическа операция по свалянето на кабинета успя, но даде и летящ старт на досегашните управляващи в предизборната кампания
Специалната политическа операция по свалянето на кабинета успя, но даде и летящ старт на досегашните управляващи в предизборната кампания    ©  Цветелина Белутова
Специалната политическа операция по свалянето на кабинета успя, но даде и летящ старт на досегашните управляващи в предизборната кампания    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Правителството беше свалено от новото мнозинство на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане"
  • Вотът на недоверие предизвика по-скоро обратен ефект - хиляди хора заявиха подкрепата си за кабинета "Петков"
  • България отново е пред избора - напред към Европа или назад към безвремието на корупцията

Ако две седмици откакто Слави Трифонов "изтегли министрите си" от управленската коалиция, въпросът свърши ли промяната висеше, в сряда получи накуп няколко отговора.

Да, правителството на промяната падна - заедно с маските, под които в продължение на една година ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" имитираха някакво политическо различие. Една година, изглежда, беше максималният срок, в който предишното корупционно статукво, наричано днес коалицията "Капитан Андреево", можеше да издържи без контрола върху публичните ресурси, изгубван малко по малко още от първото служебно правителство миналата година. И за реванша натисна детонатора на "троянския си кон" във властта - партията на Слави Трифонов.

Придържането към политически сценарии и медийни постановки от кремълски тип им изигра и лоша шега, сблъсквайки ги с очевидно изненадала ги реалност. За пръв път от поне две десетилетия властта попада в ръцете на хора, които не са под техен контрол. И в продължение на цяла година отказваха сделки за подялба на задкулисни интереси срещу стабилност на управлението.

Поредният опит за промяна към европейски модел в България може да е препънат още в ранния си етап, но и предишният хибриден модел на ДПС и политическите му гарнитури едва ли ще възкръсне лесно в познатия си вид.

Това, което предстои, е още един рунд на опити за сделка и договаряне в рамките на сегашния парламент - ГЕРБ и ДПС се надяват, че след номера, който Слави Трифонов изигра с изкуственото раздухване на истерията с ветото за Северна Македония, отново ще си придадат "евроатлантически" вид. От друга страна появата на Делян Пеевски специално за вота в сряда трябваше да изпрати сигнал, че парите ще потекат отново по старите канали.

Вървим към нова изборна битка с голяма вероятност да даде същия патов резултат. А връщането назад вече започна - със спрените за пореден път реформи, които трябваше да извадят България от кремълската зона на здрача и да я поставят на светло при правовите държави.

Служебното правителство, което президентът Радев ще назначи, ще подскаже на кой от двата модела в противоборство ще бъде дадено рамо на изборите.

Корупционният пуч

В сряда със 123 гласа ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ" и "Възраждане" свалиха правителството на Кирил Петков с вот на недоверие, поискан от партията на Борисов. Така шест месеца след като беше създаден с мотото за "нулева толерантност към корупцията", кабинетът на практика падна жертва на новото мнозинство, споделящо "другата гледна точка" по този въпрос.

Това се случи и със специалното участие на санкционирания от САЩ за "значителна роля в корупцията в България" депутат от ДПС Делян Пеевски, който даде своя знаков глас за падането на кабинета точно девет години след безпрецедентните протести срещу избирането му за председател на ДАНС.

Сегашните събитията също са ознаменувани от силна гражданска активност - хиляди хора се събраха по времето на вота пред сградата на парламента, за да изразят подкрепата си към правителството на "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България". Докараните с автобуси симпатизанти на ДПС и "Възраждане" не успяха да променят атмосферата на площада, която показваше, че битката за промяна не само не е отложена, но на задаващите се поредни избори може да бъде още по-ожесточена.

"Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеевски, г-н Борисов, Слави Трифонов и г-жа Митрофанова", каза премиерът в оставка Кирил Петко в пленарната зала веднага след като беше гласуван вотът на недоверие. И продължи: "Този вот е малка стъпка от един много дълъг път. Това, което те не разбраха, е, че така не могат да спечелят българския народ. Обещаваме да продължим да опитваме да отвоюваме държавата си."

И Петков, и коалиционните му партньори са наясно, че този път ще е дълъг, макар и да опитаха да потърсят парламентарна подкрепа от депутати, които не са напълно зависими от волята на лидерите си. Премиерът декларира, че не разчита на сделки, а на съвестта им. Защото стигне ли се до сделки, всяко следващо гласуване ще бъде изнудване. Шестима напуснаха партията на Слави Трифонов, но не бяха достатъчно.

Непостигнати сделки с правителството на Петков може да обяснят общите действия на ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане". Управляващата коалиция се разпадна непосредствено след отказаните няколко милиарда лева за групата фаворити в бизнеса с пътищата, разкритията за приватизирания контрол на Капитан Андреево и внесените промени за антикорупционната комисия КПКОНПИ с идеята да бъде оглавена от вътрешния министър Бойко Рашков. Тези и други ключови смени - като предстоящите в Комисията за защита на конкуренцията и във Висшия съдебен съвет, накараха прикриваното досега мнозинство в парламента да предизвика нови избори, от които доскоро изглеждаше незаинтересовано.

Преди и след гласуването "Минчев"

Идеята правителството да бъде оставено да затъне в трудните обстоятелства не беше чужда на ГЕРБ и ДПС до гласуването срещу вече бившия председател на парламента Никола Минчев.

Кризите (някои от тях и добре дирижирани) връхлитаха една след друга правителство. Започна се с енергийна, която войната на Русия в Украйна задълбочи в целия свят с цените на горивата и инфлацията, а за капак проблемът с ветото, което правителството на ГЕРБ наложи върху преговорите на Северна Македония с ЕС, предизвика силно напрежение в ЕС и я постави в унизително положение сред международните й партньори.

В допълнение - покрай войната в Украйна "Възраждане" и лидерът ѝ Костадин Костадинов яхнаха притесненията на хората, за да всяват разделение и противопоставяне с манипулации и дезинформация.

С всеки изминат ден ставаха все по-видими и задълбочаващите се вътрешнокоалиционни проблеми. И ако за геополитическите разминавания с БСП можеше да се намери компромисен вариант, корупционният натиск от "Има такъв народ" се оказа непреодолимо препятствие пред стабилността на управлението.

В този смисъл за ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" нови избори обещаваха разширяване на електоралното им влияние. В тази посока бяха и социологическите проучвания. Това обаче не означава, че тези партии искаха бърз нов вот. Хората на Бойко Борисов искаха още няколко месеца, в които да се позабравят негативите от тяхното управление.

Спонтанният митинг пред парламента след свалянето на Никола Минчев обаче корено промени тези сметки. Видя се, че правителството на Кирил Петков може да разчита на обществена подкрепа, а управлението на ГЕРБ - ДПС не е забравено. И макар специалната политическа операция по свалянето на кабинета да успя - не е сигурно доколко ефектът ще бъде очакваният.

Малка вероятност за друго правителство

Това, за което все повече се говореше в последната седмица в парламентарните кулоари - съставяне на т.нар. експертно правителство от новото мнозинство, вече изглежда силно рисков план. Този формат е предпочитан от ДПС - изпробван с кабинета "Беров" с неговия мандат след свалянето на първото демократично правителство преди 30 години, беше лансиран многократно от движението и при управленията на Борисов. В момента обаче настроенията са такива, че подобен ход може да провокира протестна вълна като тази от 2013 г.

От изказванията на представители на ПП и ДБ веднага след падането на правителството се разбра, че е възможно да предложат нов кабинет при предстоящата въртележка с мандатите в този парламент. "Ще дадем още един шанс на депутатите със съвест, но ако не получим 121 гласа, по-скоро отиваме на избори", каза Кирил Петков.

От "Продължаваме промяната" не обмислят да предлагат различна фигура за премиер. Такъв вариант беше обсъждан по-рано, когато лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи изход с програмно правителство между доскорошните партньори, включително "Има такъв народ".

Неофициално в левицата се обмисляше и възможността за участие и в друг коалиционен формат в сегашния парламент - тип "кабинет на националното спасение".

Начинът, по който беше свалено правителството обаче, дава малка вероятност за подобни комбинации. Пред хората на митинга в сряда Явор Божанков от групата на левицата заяви, че Борисов и Пеевски са превъплъщения на едно и също задкулисие - в политиката, в икономиката, в съдебната система, в медиите. Ако това е позицията на социалистите, новите избори са почти сигурни.

От "Продължаваме промяната" коментират, че така наесен ДПС и ГЕРБ "ще си ожънат това, което посяха". Сеитбата обаче може да не е приключила - особено ако новото мнозинство си гласува връщането на хартиените бюлетини.

Процедурата в стъпки

След свалянето на правителството се завърта процедурата, в която президентът Радев трябва да връчи три мандата за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание. Първо на "Продължаваме промяната", които са с най-голяма група, а ако техният мандат не успее, ще го получи ГЕРБ.

Ако и те не успеят да излъчат кабинет, третият мандат се връчва на парламентарна група по избор на президента. Ако и тя не успее, президентът назначава служебен кабинет и насрочва избори до два месеца от разпускането на парламента.

Това означава, че ако се спазят всички срокове, в края на септември, по-малко от година след предишните, в България отново ще има поредни предсрочни избори.

2021 г. Повторението.

Прогнозираната и от социолозите фрагментация без доминираща политическа сила крие риск от повторение на изборния цикъл от 2021 г., когато до съставяне на правителство се стигна едва след третия вот.

Засега е трудно да се предвиди следващият коалиционен формат. Кирил Петков заяви, че би преговарял с всички, но не и лично с Бойко Борисов, Ахмед Доган и Пеевски, както и Слави Трифонов. От друга страна и особено след вота на недоверие, политическата токсичност на ГЕРБ и ДПС си остава, включително за официалното взаимодействие помежду им. Дори ИТН и новата партия на Стефан Янев да успеят да влязат в парламента, едва ли ще са достатъчни за сформиране на коалиционно управление с ГЕРБ или с ДПС. Отявлената проруска "Възраждане" ще продължи да бъде фон, на който ортаците й да изглеждат проевропейкщи. По-скоро БСП би запазила позицията си на необходимия партньор, но едва ли ще се отнася за всеки формат.

Уроците дотук

Големият проблем на коалиционното правителство на Петков, който и самият той разпозна, беше, че докато се справяха с кризите, не успяваха да обяснят достатъчно убедително действията си и оставиха опонентите си да внушават провала му. Това беше работеща за опозицията стратегия до дебатите при отстраняването на Никола Минчев и по вота на недоверие, когато ролите странно се размениха - опозицията на практика предостави възможност на Кирил Петков и Асен Василев ударно да изброят пред обществото какво са направили в негова полза и какво другите искат да върнат обратно. Изявите им от последните дни със сигурност са допринесли и за определено изненадалите предишното статукво демонстрации в тяхна подкрепа.

Падането на правителството на промяната направи така, че макар и препъната, тя всъщност да продължи. Най-малкото защото връщането на безвремието до 2020 г. не изглежда особено вероятно. През изминалата година се случиха много неща, които до голяма степен свалиха маските пред това кой кой е в политиката и за какво се бори. Но това не отменя другата очевидност - че пътят към политическа нормализация ще е дълъг и криволичещ.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 3
    • + 1

    С реално желание, правителството подсигурява своя политически провал.

    Кратко за ситуацията:
    България потребява метод за емитиране на пари без необходима защита за запазване на покупателната способност на парите. Нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите е съществената причина за сегашната инфлация в България.
    Централната банка няма капацитет за премахване на водещата причина за сегашната инфлация. Правителството е компетентно за инициатива за прекратяване на водещата причина за сегашната инфлация.
    Все още, правителството запазва неправилността. Заради държавната грешка, правителството, колкото повече помага заради инфлация – толкова повече възникват щети.
    Щетите от нямането на необходима защита за запазване на покупателната способност на парите са повече от ползата от работата на министрите.
    С неправилна структура на държавния бюджет, Министерството на финансите прикрива пропусканите фискални приходи.
    Въведената практика намалява приходите и увеличава разходите в държавния бюджет. За временно спасение от държавен крах, правителството взима заеми за да плаща щети от своето поведение.
    Държавната грешка сътворява неограничени щети. Парите в държавния бюджет за заплащане на щетите от тази грешка са с ограничение. Тази недостатъчност на пари подсигурява политическия провал на Министър-председателя. След достатъчно време политическият провал на премиера е реалност.

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 8
    • + 1

    На второто изречение като прочетох "докато правителството на Петков се справяло с кризите не успяха да обяснят какво точно вършат" и спях да чета поредния буламач на тази Паунова. Че те от сутрин до вечер Киро ти, Лена ти, Асан и останалата сбирщина от случайници, роднини, баджанаци на ПП бяха по националните медиите, които само ги слушаха и гледаха тъпо. Дори специални предавания им направиха в праймтайма да кажат това което искат.
    Аз уж следя процесите в държавата и не можах да се сетя с коя криза са се справили тези. Една вихрушка в София забогатява с всеки изминал ден, а хората в провинцията обедняват с бързи темпове. Спирате всякакво строителство в тази държава и раздавате милиарди за софийските фирми и фирмички около вас. Искате в бъдеще да правите площадна демокрация и да изкаравате офисния планктон (определението не е мое) на улициата когато решите. Всичко това ще доведе до още по-голямо обезлюдяване на държавата в периферията на София и още по-голямо пренаселване на столицата. Добре, че сами се свалихте! На народа извън големия град му се дава втори шанс, този път дано го използва!

    Нередност?
  • 4
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi

    Авторът според мен няма връзка с реалността и се е изгубил някъде из пропагандата като единственото, което му остава да я папагалства. Всъщност това правителство управлява твърде кратко за да се случи нещо съществено, но до тук дори не се видя нищо за което да продължи мандата. Заложиха се смехотворни очаквания, после дойде сблъсъка с реалността, всички "промени" бързо се спихаха като единствените "успехи" са закриването на спец правосъдието и Капитан Андреево от които ефектът е повече от спорен в момента. Неплащането на изработени поръчки, защото били на "мафията" въобще не заслужава коментар.
    Реториката с "мафията" вече се захаби тотално и подценяването на акъла на избирателя ги води към изчезване. Пренасочването на финансовите потоци избирателите не ги грее, те искат висока ефективност срещу данъците си, а не циркове.

    Нередност?
Нов коментар