Credit Suisse беше осъдена заради пране на наркопарите на Брендо

Делото приключи, но въпросите кой създаде Евелин Банев остават

Банката Crеdit Suisse е призната за виновна за слабости в "наблюдението на банковите отношения, свързани с престъпната организация"
Банката Crеdit Suisse е призната за виновна за слабости в "наблюдението на банковите отношения, свързани с престъпната организация"
Банката Crеdit Suisse е призната за виновна за слабости в "наблюдението на банковите отношения, свързани с престъпната организация"    ©  Надежда Чипева
Банката Crеdit Suisse е призната за виновна за слабости в "наблюдението на банковите отношения, свързани с престъпната организация"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През декември 1978 година Guardian съобщава, че швейцарските власти са обвинили 38-годишния българин Ганчо Ганчев, че заедно с полски съучастник е поискал над половин милион долара откуп от семейството на Чарли Чаплин, за да върнат ковчега с тялото на починалия година по-рано комик. В съответствие с етичните норми на журналистиката от изданието по-късно уточняват, че Ганев е получил условна присъда.

До края на юни 2022 година това вероятно беше най-популярният сблъсък на българин с швейцарската съдебна система. В понеделник пресслужбата на Федералния наказателен съд на Швейцария съобщи, че е произнесъл осъдителни присъди по делото срещу "българска престъпна организация, замесена в международен трафик на наркотици и пране на пари". За международните медии това дело беше известно като Credit Suisse. Една от най-големите швейцарски банки беше обвинена за това, че не е положила достатъчно грижи и така е улеснила изпирането на над 100 млн. евро, придобити от трафик на кокаин от Южна Америка до Западна Европа. В България това просто беше "швейцарското" дело на Брендо, или Евелин Банев. Бивш състезател по борба, осъден за трафик на наркотици в Румъния и Италия. През септември 2021 г. той беше задържан за кратко в Украйна, но беше освободен, след като стана ясно, че има украинско гражданство.

В познанието за българската организираната престъпност след смяната на тоталитарния режим през 1989 година има различни учения. Някои са убедени в основополагащата роля на Държавна сигурност (и силата на различните управления) или съответно на Политбюро, други - в силата на професионалния спорт, излязъл на улицата, а трети - в продължилото с десетилетия противопоставяне на партизанските бригади "Чавдар" и "Антон Иванов" и т.н.

Основната слабост на подобен подход е, че подценява участниците в тези събития и техните качества. Историята на 58-годишния Евелин Банев е пример за точно това.

17 години назад

Прякорът му Брендо влиза в медийно обръщение през май 2005 година, когато неговият съдружник и баджанак Константин Дишлиев е разстрелян в центъра на София. През пролетта на 2005 година убийството се откроява заради профила на жертвата. 28-годишният тогава Дишлиев има финансова къща, занимаваща се с нещо, приличащо на фирмите за бързи кредити днес, но е далеч от профила на убитите тогава Георги Илиев или Клюна.

По това време главен секретар на МВР е Бойко Борисов, а поръчковите убийства се случват почти всяка седмица.

И ако в България убийството на Дишлиев е по-скоро медийно събитие, на 2000 километра на запад то създава сериозен проблем. Младият мъж, баща му, неговата съпруга и нейната сестра се оказват големи клиенти в швейцарска банка, а публикациите за убийство му и предполагаемите връзки с организираната престъпност притесняват банковата институция, която изпраща мисия в България.

Някъде тогава швейцарските власти започват разследване. В момента, в който искат информация от българските власти, прокуратурата в София започва паралелно дело. През април 2007 година, три месеца след приемането на България в ЕС, Брендо е задържан в София и обвинен в това, че е ръководил организирана престъпна група за пране на пари от наркотрафик. Делото в Швейцария обаче продължава.

В края на 2020 година условни присъди по това разследване получават бившата съпруга на Брендо Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева, както и още един швейцарец. Разследването продължава срещу сочения за приближен до Банев Георги Семерджиев - Жоро Шопа, задържан от испанските власти през 2017 г., след като в дома му в Каталуния бяха открити Ветко и Маринела Арабаджиеви. Специализираната прокуратура образува разследване срещу Семерджиев, което може да бъде използвано като основание той да не бъде предаден на швейцарските власти.

Междувременно Евелин Банев получи ефективни присъди в Италия и Румъния. Разследването срещу него в Швейцария обаче е спряно, тъй като не може да бъде открит. Парадоксално през септември 2021 г. той беше арестуван за малко в Украйна, но беше пуснат на свобода, след като стана ясно, че има украинско гражданство.

Присъдите от 27 юни

В крайна сметка подсъдими по делото в Швейцария останаха бивши частни банкери на групата на Банев, банката (швейцарското законодателство позволява юридически лица да носят наказателна отговорност), както и неговата дясна ръка Живко Николов.

Условна присъда от 20 месеца получи Елена Бергоми, бивша служителка на Credit Suisse. Съдът приема, че тя е "извършила или е осигурил извършването на транзакции по нареждане на тези клиенти в периода между юли 2007 г. и декември 2008 г., главно в чужбина, въпреки наличието на конкретни данни за престъпния произход на средствата" и така е помогнала на престъпната организация да спаси сума, равняваща се на 19 млн. евро.

Банката Crédit Suisse е призната за виновна за слабости в "наблюдението на банковите отношения, свързани с престъпната организация, както и по отношение на контрола върху спазването на правилата за борба с изпирането на пари от страната", заради това банката е глобена с 2 млн. евро.

Живко Николов, който според швейцарските власти е юридически и финансов съветник на Евелин Банев, е осъден на 36 месеца лишаване от свобода, половината от които са условни. В продължение на години той е работил във фирма за регистрация на офшорни компании. След това влиза в управата на бизнеса с недвижими имоти на Брендо в България. "Съдът приема, че той е действал като доверен представител на престъпната организация, като е извършвал финансови действия, целящи да прикрият престъпния произход на средствата, депозирани в Швейцария, и да им придадат вид на законност, като е действал като посредник между две швейцарски банки и няколко членове на организацията, а след това е помогнал на организацията да прехвърли средствата си извън Швейцария, за да заобиколи закона.", пише в прессъобщението на съда.

Другият българин е Георги Караманлиев, приятел от детинство на Брендо от Тополовград, а впоследствие треньор по борба в Швейцария. Той получава условна присъда, след като е признат за виновен за "тайното пренасяне на средства на престъпната организация от Испания до Швейцария и че е действал като "подставено лице" на организацията, по-специално като се е обявил невярно за действителен собственик на банкови отношения и собственик на имот в Швейцария". Инкриминираните суми за Николов са повече от 35 млн. евро, а за Караманлиев - повече от 7 млн. евро.

Тече, всичко тече

В решението си съдът посочва, че присъдите са намалени "поради нарушаването на принципа на бързина и изминалия период от време от извършването на престъпленията". Нещо повече - в диспозитива на решението съдът изплаща финансови обезщетения на осъдените.

Делото е прекратено "по отношение на някои факти с оглед на факта, че към момента на постановяване на решението наказателното производство е било погасено по давност", според съдебното решение.

Обратно в България

От решението на Федералния наказателен съд става ясно, че цялата афера ще коства на Credit Suisse около 30 млн. евро. Според обвинителния акт само през Швейцария групата около Банев е осъществила транзакции за над 140 млн. евро.

Брендо получава тежки присъди в Италия и Румъния за наркотрафик. В България е осъден за пране на пари, а в Швейцария са осъдени неговите "партньори".

В "швейцарското" дело обаче е отбелязано нещо очевидно - според данни на италианските, австрийските и германските служби Брендо има контакти на много високо ниво в държавното управление в България.

Тази констатация обаче не намира конкретен отговор. И тук виновният не е Банев.

Съучастниците на Брендо

Според влезлите в сила съдебни актове Банев прилича на наркотрафикант от световен мащаб, преговарящ директно с картелите в Южна Америка и доставящ директно на организирани групи в Испания и Италия и перящ парите си през една от най-големите банки в Швейцария.

Подобно на други криминални авторитети от прехода, Брендо се сблъсква с новата реалност около приемането на България в ЕС. И ако той е поел своята отговорност, други не са.

Факт е, че голяма част от описаните в делата в България и Швейцария активи, за които се твърди, че той е имал контрол, никога не са били търсени от т.нар. Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Факт е, че Банев е получавал директна информация от българските правоохранителни институции, а за това няма наказани.

Източник на "Капитал" от правоохранителните институции разказа, че поне две поръчкови убийства и над три хванати големи доставки на кокаин през последните три години водят към Банев.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 1

    Калвинистките протестанти... банкери в Швейцария.... за тях отдавна е известно, както император Веспасиан.. когато обложил с данък обществените кенефи... Пекуниа нон олет...
    Калвинистките банкери са крили пари на нацисти, ...„забравили„ ....за парите по сметки на изгорени евреи... и... както се вижда, не само пари на олигарси и известни мутри от целия престъпен свят от Колумбия до Токио... но и до имбецилни наркотрафиканти като споменатите горе и .. Мажо... швейцарски грагянин...

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1

    Христо Бисеров... кой помни тоя виден авер на Данчо Ментата, ДПС актив и собственик на сметки в Швейцария.. където ... прикриватурата не .. била пратила ... правилното , хм,, запитване...
    Пръц,... Свайс...
    Най-скучната страна в Европа след Латвия.

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 1

    Пак ''Киро и Асан'' са виновни. А не цацаров-цацата и гешев- касета. И прокуратурата и кпконпи. А другите шопари борисов и пеевски, с които са заедно в кончината и на които така им харесва,изобщо не са виновни.

    Нередност?
Нов коментар