🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Операция "Частично чисти ръце"

Прокуратурата бутна трупчетата на стари разследвания, без да променя политическия обсег на действие

Главният прокурор Иван Гешев започна да разчиства свои политически сметки пред прокуратурата. Единствените незасегнати са ДПС и президентството.
Главният прокурор Иван Гешев започна да разчиства свои политически сметки пред прокуратурата. Единствените незасегнати са ДПС и президентството.
Главният прокурор Иван Гешев започна да разчиства свои политически сметки пред прокуратурата. Единствените незасегнати са ДПС и президентството.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Главният прокурор Иван Гешев започна да разчиства свои политически сметки пред прокуратурата. Единствените незасегнати са ДПС и президентството.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като две седмици главният прокурор Иван Гешев даваше пресконференции, на които се заканваше за бъдещи свои действия, изглежда че прокурорско-политическата война навлезе в решителна фаза. Миналия петък парламентът прие механизъм за по-лесното отстраняване на шефа на обвинението и реакцията на прокуратурата не закъсня.

Тази седмицата държавното обвинение успя буквално за часове: да съобщи, че разследването "Барселонагейт" уличава лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в пране на пари, и да постави въпроса за имунитета му като депутат. Това се случи ден след като по същия повод беше разпитан близкият до интересите на ГЕРБ бизнесмен Александър Сталийски. Наред с това прокуратурата възобнови прекратеното преди седмици дело с пачките от спалнята Борисов.

Отделно на разпити бяха привикани и съпредседателите на "Продължаваме промяната" Асен Василев и Кирил Петков по подозрение за оказан натиск върху депутата Радостин Василев, отцепил се от групата на ПП в парламента, след като разпространи запис от партийна дискусия. Самият той отрече двамата да са му оказвали натиск, но все още не е ясно защо му е дадена охрана.

Това далеч не е всичко. За общодържавно издирване беше обявен скандалният бивш магистрат Петьо Петров-Еврото. Той се оказа разследван за изнудване и незаконни СРС-та, ползвани години. Бившата му жена Любена даде интервю за Антикорупционния фонд, в което уличи екссъпруга си в корупция, а шефа на следствието Борислав Сарафов като близък негов сподвижник - и двамата в момента под прицела на главния прокурор.

Малко след това друг герой от разследването на АКФ "Осемте джуджета" - ползваният за подставено лице Кристиян Христов, беше арестуван по прокурорско разпореждане точно преди да даде пресконференция. Христов все пак беше успял да говори с медии и пред BIRD уличи Любена Петрова като близка до Иван Гешев.

В сряда кметът на Варна Иван Портних получи призовка да се яви като обвиняем в окръжната прокуратура по два казуса - за авариралата канализационна тръба под Варненското езеро и за схемата с "дупката" в центъра на града, помогнала на Георги Гергов да придобие контрола върху Пловдивския панаир. Сагата също е с многогодишна история. Акциите на главния прокурор следват журналистически разследвания, на които държавното обвинение не обръщаше внимание, а това, което прави впечатление, отново е избирателният му подход кого да удари.

Рекапитулацията

Предишните две седмици започваха с пресконференции на Иван Гешев. На една от тях скъса оставката си и заплаши да мете "политическия боклук", а седмица по-късно направи публичен разговора си с члена на ВСС Йордан Стоев. От него става ясно, че изборът на главен прокурор е политически, че решенията във Висшия съдебен съвет се вземат по разпореждане на политици (един от тях наричан Бойко Банкята), а "те" (дърпащите конците в съдебната власт) държат компромати за всички - даже самият Стоев бил плашен със снимки.

В новия епизод от "сериала", който Гешев обеща преди повече от месец, мишени са политически лидери и вътрешните му противници в прокуратурата

Това, разбира се, може да означава, че има основания да бъдат разпитвани или дори преследвани от закона. Но от друга страна, не бива да се забравя, че в края на миналата седмица парламентът прие промените в НПК и Закона за съдебната власт, които улесняват разследването на главния прокурор и неговото отстраняване от длъжност. А във ВСС вече има две процедури с искане за предсрочното му освобождаване. Затова активността на държавното обвинение може да се разглежда и като впрягането на институцията в защита на Иван Гешев, показал вече по всякакви начини, че не отговаря на критериите за поста.

Очаквано новината, че прокуратурата се готви да поиска имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, даде тласък на замразените по това време преговори за кабинет. Партията беше спряла процеса след скандала с изнесените записи от заседанието на "Продължаваме промяната" и изглеждаше във формално по-силна позиция в позата на бранител на "държавността". Въпросът за имунитета на Борисов разклати тази позиция с презумпцията, че преди следващите избори бившият премиер може да остане без депутатската си защита. "Няма ли имунитет, той веднага може да бъде арестуван", напомни председателят на ДСБ Атанас Атанасов.

Какво пропуска (пак) прокуратурата?

Не изглежда случаен и фактът, че усилията за "разследвания" и "разпити" са хвърлени именно към две от трите партии, подкрепили законовите изменения, които отвориха пътя за отстраняването на Гешев.

ДПС изглежда извън обсега на действие на прокуратурата въпреки поредицата журналистически разследвания, които й предоставят достатъчно поводи. Традиционно главният прокурор се "прави на луд" по отношение на депутата Делян Пеевски например, санкциониран от САЩ за корупция по закона "Магнитски". Когато си скъса оставката, Гешев предупреди за възобновяването на "Барселонагейт", както се случи, а за ДПС коментира само, че се чувства "предаден".

Главният прокурор очевидно не се интересува и от сюжетите с адрес президентството и служебната власт. И от публикациите, свързани например с "пътя на копринката", както лидерът на ГЕРБ се изрази за дясната ръка на Румен Радев - секретаря му по вътрешна политика Николай Копринков.

Претоплени манджи за Борисов

Далеч по-насочени са действията на обвинението срещу Бойко Борисов. Във вторник вечерта Софийската градска прокуратура се обърна към главния прокурор с предложение да поиска имунитета на

лидера на ГЕРБ - във връзка с досъдебно производство, известно като "Барселонагейт", което на 10 май се оказа прекратено, а дни по-късно възобновено. По него според обвинението са събрани доказателства за пране на пари.

Ден преди това на разпит в прокуратурата по същия казус беше извикан близкият до ГЕРБ бизнесмен Александър Сталийски. Още през 2009 г. тогавашният лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че около Борисов има кръг от "котараци", и назова именно Сталийски като централна фигура в него.

Съмненията за връзка на Борисов с т.нар. Къща в Барселона

Преди две седмици Гешев съобщи, че в негово отсъствие заместващият го на поста Борислав Сарафов е оказвал натиск за прекратяването на делото. А преди дни стана ясно, че отново, докато Гешев беше в САЩ, е прекратено друго разследване, свързано с Борисов - за пачките и кюлчетата от премиерската му спалня в Бояна. След медиен коментар на главния прокурор, който официално е в отпуск, обвинението се задейства обратно и в началото на тази седмица то беше възобновено.

Още едно изместено трупче

Разследващият сайт за регионална журналистика "За истината" съобщи, че прокуратурата е възобновила разследването за пране на пари и срещу близкия до лидера на ГЕРБ политик и бизнесмен от Лудогорието Бейзат Яхя. Той е бивш директор на ловното стопанство "Паламара" край Шумен.

Делото срещу Яхя беше образувано през февруари миналата година след полицейски акции и претърсвания в негови имоти. Разследването обаче беше удължавано няколко пъти, а пет месеца след започването му беше изпратено в София по разпореждане на главния прокурор.

След това настъпи пълно мълчание по случая, докато в началото на тази година не беше прекратено от наблюдаващия прокурор Данаил Шостак от Окръжна прокуратура - Шумен. Тогава от държавното обвинение категорично отказаха да съобщят мотивите за спирането на делото срещу Бейзат Яхя.

Впоследствие в. "Сега" описа в своя публикация, че личната намеса на главния прокурор е довела до прекратяване на делото за любимото ловно стопанство на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов - "Паламара".

Когато джуджетата се размърдат

"Шетането" на прокурори по заповед на Гешев не се изчерпва само с политическия фронт. Главният прокурор, по всичко личи, се задейства и срещу вътрешната опозиция в държавното обвинение - в лицето на шефа на следствието и негов заместник Борислав Сарафов, с когото доскоро бяха съратници.

В края на миналата седмица Сарафов обясни в свое интервю, че под контрола на Гешев е създадена "нелегална структура за външно наблюдение", ръководена от Стефчо Банков - бивш ръководител на вътрешна сигурност на МВР, уволнен от Бойко Рашков като министър и в момента прокурорски помощник към главния прокурор.

Сарафов оповести това като "известен факт" в отговор на публикувани негови снимки в ресторант "Осемте джуджета", на които се вижда и Петьо Петров-Еврото.

След тази информация бившата жена на Петьо Петров (обявен за издирване от прокуратурата) - Любена, даде интервю за Антикорупционния фонд, след като досега многократно е отказвала медийни участия във връзка с основната й роля в разследването на АКФ "Осемте джуджета". То беше огласено преди три години и проследява действащата в прокуратурата мащабна схема за рекет и отнемане на бизнеси

Във внезапното си "проговаряне" Любена, която ръководеше сдружение за защита на прокуратурата и атаки срещу подкрепящи съдебната реформа политици, обясни, че Сарафов бил близък с Петров. А тя самата е извършвала услуги за екссъпруга си за външно наблюдение, снимки и прочие. Тя коментира също, че Иван Гешев никога не е ходил в ресторанта, свързван с Пепи Еврото, въпреки че дни преди това Сарафов го описа като чест гост.

Междувременно прокуратурата беше обявила Петьо Петров (с когото Любена вече е в конфликт) за общодържавно издирване. Съобщената причина беше, че внезапно се оказал разследван за незаконни СРС-та и изнудване.

Арест срещу проговаряне

Буквално часове след публикуването на интервюто на бившата съпруга на Еврото, която сега вече защитава Гешев, пресконференция беше насрочил Кристиян Христов - формален собственик на дружеството "Изамет" (фирмата от разследването "Осемте джуджета"). Темата на брифинга беше "Осемте джуджета" отвътре и порочните методи за овладяване на съдебната система".

Христов на практика е подставеното лице в скандалния случай. Нещо повече - той признава и пред АКФ, и пред разследващия сайт BIRD, че е бил принуждаван от Петьо Петров и бившата му съпруга Любена да извършва за тях всякакви противозаконни услуги.

Очакваше се Христов да уличи в лъжа Петрова. На влизане в БТА обаче, където трябваше да даде пресконференцията, беше арестуван. У публиката остана впечатление, че прокуратурата буквално осуети и "отвлече" от общественото внимание Христов, който беше дал заявки, че ще уличи главния прокурор.

Все пак малко преди неслучилата се пресконференция Христов се оказа, че е говорил пред разследващия сайт BIRD. И разказва, че не отговаря на истината твърдението на Любена, че Гешев не е посещавал "Осемте джуджета" - напротив, той е бил сред най-честите посетители в ресторанта на Еврото, съпругата му била близка приятелка на Любена, като двете делели офис на "Позитано" зад Съдебната палата. От твърденията на Христов пред BIRD става ясно, че от бившето семейство Петрови Гешев е бил по-близък с Любена, отколкото с Еврото. "Любена беше близката приятелка не Гешев, те пиеха и пушеха пури много след като Петьо Еврото се беше напил и прибрал у дома", казва Христов, цитиран от BIRD.

Няколко извода

От цялата сага ясно се вижда, че след като партиите се обединиха в искане на отстраняването на главния прокурор, се отключи буквално война между два лагера. От едната страна са Гешев, който ползва йерархичната структура на прокуратурата като лично оръжие, бившата съпруга на Петьо Еврото, а на заден план вероятно са и политиците, над които продължава да разтваря чадър. От другата страна са ГЕРБ, Борислав Сарафов и ПП-ДБ.

Впечатление прави също колко много дела, свързани с ГЕРБ или с лични интереси на Бойко Борисов, са били на "трупчета" или скоропостижно прекратявани. Сега, в разгара на битката, трупчетата се издърпват, разследванията се форсират, а прекратените се възобновяват.

Повече от очевидно е, че възможността за отстраняване на Иван Гешев разпали вражда, която потвърди усещането за тоталното отсъствие на държава. Но също така отвори пореден прозорец, макар и със задна дата, да станат ясни както безброй злоупотреби с властта, така и тяхното упорито и продължително прикриване. Случващото се отговаря на вечния въпрос, задаван в последните години - защо у нас няма присъди за корупция по високите етажи на властта. И отново създава очакването, че това няма как да продължи повече така.

В ситуацията естествено има и виц - след всичко, описано по-горе, главният прокурор публикува в профила си във Facebook постинг, с който припомня за операция "Чисти ръце" в Италия, с коментар "Време е, за България". Видимо е, че в неговия случай става дума за частично чисти ръце.